Τι γίνεται με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι";


Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από την Ε.Ε σχετικά με τους όρους που τίθενται για τους διαιούχους του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", το οποίο παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών.
Πολλοί ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος αφού, με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος.
Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι, όπως αναφέρει «Το Έθνος».
Οι νέοι όροι έχουν τεθεί από την Ε.Ε, χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από δημάρχους, οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές προϋποθέσεις, που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους. Παράλληλα έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εργαζομένους, που μόλις πριν λίγους μήνες είχαν προχωρήσει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, εξαιτίας της τότε διαφαινόμενης διακοπής του προγράμματος από το 2011. 
Πλέον, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο ή που απειλείται από την ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ το κουπόνι ώστε το πρόγραμμα να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια μένουν εκτός προγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους.

4 σχόλια:

  1. Δεν είναι προβλήματα αυτά ρε παιδιά. Θα μαζεύονται οι ηλικιωμένοι σε κάθε χωριό και θα κάνουν σύλλογο κηδεμόνων (το γονείς διαγράφεται για να αποφύγουμε το πολύ μπλακ χιούμορ). Και λύθηκε το πρόβλημα. Μην σου πω ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί σύνταξη στα χέρια του ο γέρος. Κυρία μου.....(που λέει κι ο Λαζόπουλος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το βοήθεια στο σπίτι στην ενότητα Αλυζιας έχει χαθεί σαν δομή από τον Σεπτέμβριο του 2009 ,λογω εγκληματικών παραλήψεων της προηγούμενης Δημοτικής αρχης.Οι κύριες του προγράμματος για ένα χρόνο δούλεψαν χωρίς αμοιβή ,χωρίς ένσημα με τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής ότι θα ενεργοποιήσει ξανά το σύστημα, ακόμη δε παραμένουν απλήρωτες.Η νέα απόφαση του υπουργού εργασίας για παράταση μέχρι 31/12/2011 κάνει λογω για τις υφιστάμενες δομες.Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς εμείς είμαστε έξω κι από την νέα μορφή του προγραμματος,και με αυτή την νέα περιοριστική του μορφη.Ακουγετε δε ότι ο τέως Δήμος μας προσέρχεται με χρέη που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, με διαχειριστικές αταξίες διότι δεν φρόντισαν οι δυο προηγούμενες δημοτικές αρχές να έχουν τάξη στα οικονομικά του Δήμου, με ότι αυτό συνεπάγετε για την παραπέρα πορεία μας στην νέα τάξη πραγμάτων του Δήμου Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς στο Δήμο μας παρατηρείται το φαινόμενο μεμονωμένοι άνθρωποι να προσφέρουν και να παράγουν και έργο και αξίες και πολιτισμό και κάθε φορά να ασχολούμαστε με τα λάθη και τις παραλείψεις των τέως. Τι να πρωτοπεί κανείς γι αυτό τον έρμο το Δήμο. Λιμάνι? Βιολογικός? (Αστακός και Πάλαιρος κοντεύουν να τελειώσουν). Έλλειψη ήθους και σεβασμού προς τον πολίτη? Οδοποιία? Επέκταση νέου και Διάνοιξη παλιού σχεδίου πόλης? Νερό Αρχοντοχωρίου κυρίως και Παναγούλας? Μύτικας χωρίς νερό 15 Αυγούστου? Κοτέτσια μέσα στα χωριά? Πρόβατα και μοσχάρια επάνω στον Εθνικό δρόμο ότι ώρα νά'ναι? Ποιμνιοστάσια στο Αρχοντοχώρι δίπλα στον οικισμό? Συνεχή ψέμματα από τους Δημάρχους στους πολίτες? Τι το πέρασαν, τσιφλίκι τους? Δεν μπορεί να βγεί κάποιος και να παραδεχτεί ένα λάθος ή μια παράλειψη? Ή να δηλώσει μια αδυναμία στο να κάνει κάτι και να ζητήσει βοήθεια από κάποιον πολίτη που θεωρεί ικανό για το συγκεκριμένο έργο? Για να δούμε τώρα τι θα πούν για τα έρμα τα γεροντάκια που δεν θα έχουν το βοήθεια στο σπίτι λόγω των παραλείψεων που αναφέρονται πιο πάνω (φαντάζομαι κάτι θα ξέρει αυτός που έκανε την ανάρτηση και καλό είναι να μας το κάνει πιο σαφές έτσι για την ιστορία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά εγκλήματα έγιναν στο Δήμο μας αγαπητέ φίλε. Όχι μόνον αυτό. Και αν πάρουμε και τις κοινότητες πιο πριν, τότε είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να πνιγούμε, όχι αυτοί που εκλέγαμε κάθε φορά. Φαντάσου πριν χρόνια ο βιολογικός για το Μύτικα κρίθηκε έργο "ακατάλληλο". Αλλά καλό είναι να μην τα συγχέουμε τα πράγματα. Άλλο τα έργα και άλλο να παίζεις με την ψυχολογία της ανεργίας και της ανάγκης για εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.