Παγκόσμια ημέρα για το νερό .... λευκός χρυσός.


Από την κυρία Έλενα Μάντζιου-Κοτρολού λάβαμε τη παρακάτω ανάρτηση.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η σημερινή, ημέρα γιορτής και χαράς για το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή ή ημέρα αγανάκτησης για την απουσία προστασίας και σωστής διαχείρισής του;
Το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια τη μείωση του σε πολλές περιοχές. 
Επομένως είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό.
Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό θέμα, καθώς το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα εννέα δισεκατομμύρια, ενώ η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 64 δις. κυβικά μέτρα ετησίως. Παράλληλα το 2030, περισσότεροι από πέντε δις άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο σύστημα καθαρισμού του νερού.Επιπλέον, προβλέπεται ότι το νερό θα αποτελέσει αιτία διαμάχης και συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της Γης, ζει σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες, το νερό των οποίων μοιράζονται περισσότερες από δύο σε κάθε περίπτωση χώρες.
Επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η κρίση του πόσιμου νερού χαρακτηρίζεται τόσο από τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται, όσο και από την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Πάνω από 232 εκατομμύρια άνθρωποι από χώρες του Τρίτου Κόσμου πλήττονται από λειψυδρία, αδυνατώντας να καλύψουν βασικές καθημερινές ανάγκες σε νερό, και 18 χώρες στην Αφρική και στην Ασία απειλούνται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε οριακή από άποψη υδατικών αποθεμάτων κατάσταση.
Η UNICEF, από την πλευρά της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του.
Η UNESCO υποστηρίζει ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες το 80% των ασθενειών συνδέονται με το νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας πόσιμου νερού που καταναλώνουν. Και στη χώρα μας, όμως, το πρόβλημα του νερού είναι οξυμένο κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισή του από τον άνθρωπο. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η κατασπατάληση του νερού θα δημιουργήσουν στο μέλλον ανυπέρβλητα προβλήματα και στην ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και στην ποσότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη σπατάλη εντοπίζεται στα αστικά κέντρα και κυρίως στις καθημερινές μας συνήθειες 
Προστατέψετε τα ποτάμια τις λίμνες τους υδροφόρους ορίζοντες και με μέτρο η χρήση του νερού γιατί σε λίγα χρόνια οι πόλεις μας θα αναγκάζονται να ξεδιψούν από νερό αφαλάτωσης ή και από επεξεργασμένα αστικά λύματα, ενώ οι γεωργοί και πάλι θα τους ζητηθεί να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειες τους ή και να εγκαταλείψουν ακόμη και τις δραστηριότητές τους. Όσο για την Αιτωλοακαρνανία οι εικόνες σοκάρουν. Ύποπτοι αγωγοί και βοθρολύματα που χύνονται κυριολεκτικά οπουδήποτε, ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών, παράλογη χρήση φυτοφαρμάκων, εισροή λυμάτων από παρακείμενους οικισμούς. απόρριψη στερεών αποβλήτων και αδρανών υλικών, επιχωματώσεις και εκχερσώσεις μολύνουν λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και καταστρέφουν τον τεράστιο υδάτινο πλούτο του νομού. 
Η μέρα αυτή ας γίνει μέρα αφύπνισης και εγρήγορσης, αλλά και πηγή ενημέρωσης που οφείλει να υπενθυμίζει το χρέος και τις υποχρεώσεις μας στη διατήρηση και προστασία του νερού, του φυσικού αυτού πόρου που βρίσκεται σε ανεπάρκεια, ώστε να διασφαλιστεί νερό καθαρό και σε επάρκεια για τις επόμενες γενιές, για το αύριο της ανθρωπότητας, για το μέλλον του Πλανήτη… 


22 Μαρτίου 2011 



ΕΛΕΝΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ – ΚΟΤΡΟΛΟΥ 
Πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.