Ιστοσελίδες Δήμων. Τι συμβαίνει;


To Blog μας έκανε μία έρευνα στο διαδίκτυο να βρει πληροφορίες για το θέμα με τις ιστοσελίδες των Δήμων και τι πραγματικά συμβαίνει. Καταρχήν, να σημειώσουμε πως η πλειονότητα των ιστοσελίδων των Ο.Τ.Α είναι χρηματοδοτημένες από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (σε ποσοστό 80%) αλλά και δημόσιους φορείς (το υπόλοιπο 20%). Σκοπός της χρηματοδότησης ήταν η κατασκευή τους αλλά και η εύρυθμη λειτουργία τους κατόπιν.
Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε ότι αρκετές ιστοσελίδες αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο του διαδικτύου, μιας και έχουν τεθεί σε αχρηστία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλες πάλι εκτός από την μη ενημέρωση για μεγάλο χρονικό διάστημα και σαν σχεδίαση είναι κάκιστες, ενώ την ίδια ώρα, τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι κάθε άλλο παρά ευτελή.
Από τη μία πλευρά οι ιστοσελίδες ρημαδιά και από την άλλη ιστοσελίδες στολίδια. Ο παραπάνω χαρακτηρισμός «ρημάδια» έγκειται κατά βάση στο γεγονός πως οι συγκεκριμένοι ιστότοποι θυμίζουν ερημωμένα σπίτια που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό τους: την ενημέρωση του δημότη και το κακό είναι ότι δαπανήθηκαν χρήματα για αυτές και μάλιστα πάρα πολλά. Υπάρχουν όμως και οι ιστοσελίδες στολίδια όπως είπαμε και εμείς σαν Blog με θετική σκέψη που είμαστε θα σας αναφέρουμε μερικούς τέτοιους:


Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι καλοί ιστότοποι, αλλά ο κανόνας είναι κυρίως εγκαταλελειμμένες ιστοσελίδες. Η άποψη μας είναι ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να ρίξουν μεγάλο βάρος στην δημιουργία σοβαρής και λειτουργικής ιστοσελίδας μιας, και όλο και περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση. Τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί μία ιστοσελίδα είναι πάρα πολλά και δωρεάν. Θα αναφέρω παράδειγμα, τη νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (http://www.minedu.gov.gr/) η οποία είναι φτιαγμένη σε πλατφόρμα Joomla (δωρεάν) από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και ενημερώνετε επίσης από τους υπαλλήλους του Υπουργείου. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής της είναι μηδέν ευρώ και το κόστος ενημέρωσης της, είναι οι μισθοί των υπαλλήλων που έχουν αναλάβει αυτό το έργο. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης του κου Ρακιντζή ότι οι Ο.Τ.Α. είναι οι μεγαλύτερες εστίες διαφθοράς. 

14 σχόλια:

  1. φίλε κάνεις πολύ καλή δουλειά με το blog και δείχνεις ότι κάποια θέματα τα κατέχεις και τα ψάχνεις και ενημερώνεις με ακρίβεια και αφοπλιστική απλότητα. εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ 1 ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ. ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑ ΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΜΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΟ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ .ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΡΕΛΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ,ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠ' ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.

    ...............(((Χ)))................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_8082.html

    διαβάστε το και θα δείτε ότι είναι επιδημία, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του δήμου μας. και φυσικά δεν αφορά μόνο το "απλό" θέμα των ιστοσελίδων. αφορά ΤΑ ΠΑΝΤΑ σχετικά με τη λειτουργία των δήμων και κοινοτήτων (εκεί και αν έγινε γλέντι). Το TAMIFLU κάνει κάτι σε αυτές τις περιπτώσεις? Θέλει κοκτέηλ φαρμάκων? Ασπιρίνη? Ή είναι ανίατη η ασθένεια? Μάλλον το τελευταίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/270-6.html

    και αν διαβάσετε και αυτό θα δείτε ότι δεν είμαστε κι εμείς τίποτα αγιόπαιδα. η ευθύνη η δική μας είναι ότι ποτέ δεν απαιτήσαμε την αξιοκρατία (σαν "όλον" σαν λαός, όχι σαν εξαιρέσεις ατομικά ο καθένας). και αν ήταν ανάγκη να προσληφθούν αυτά τα άτομα ας προσλαμβάνονταν 6 άτομα με κάποιες διαδικασίες. δυστυχώς η ζωή είναι ωραία, αλλά τα έχει με άλλον (κοινώς άμα δεν έχεις εσύ το βύσμα, άστο καλύτερα). και βέβαια είναι καλό που σε τέτοιες εποχές βρήκαν δουλειά 6 άτομα, αλλά γυμναστές? στη Βουλή? με 6 ημέρες προϋπηρεσία? χωρίς ΑΣΕΠ? (πολλά ζητάω έτσι)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://aktio2010.blogspot.com/2011/04/newsitto.html

    πάρτε κι αυτό σαν τελειωτικό χτύπημα. αν κάποιος πιστεύει ότι τελικά θα γίνουμε κράτος να σηκώσει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλε 0101μμ συμφωνω μαζι σου.Εδω η Ελλαδα ειναι χρεοκοπημενη και συνεχιζουν τα ιδια. Για μερικους υπαλληλους ΔΕΚΟ και οργανισμων Δημοσιου ο χρονος εχει 16, 17 και 18 μηνες(ΕΛΠΕ),-μηνιατικα παιρνουν-δινουν 25 εκ. στους συνδικαλιστες της ΔΕΗ και το ΥΠ Εργασιας προυπολογιζει γυρω στα 20 εκ. σε αλλες συνδικαλιστικες οργαν..Απο την αλλη κοβουν το μισθο του απλου δημ. υπαλλ. και λενε οτι δεν βγαινει το Μνημονιο. Γιωργο μας ειπες οτι θα τα αλλαξεις ολα. Εμπρος λοιπον να σε σηκωσουμε στα χερια.Ας ειπες και μερικες κοτσανες προεκλογικα. Αλλαξε το κρατος. Εχειτο θαρος να κανεις τους βουλευτες 200?
    Θα σε εκλογουμε συνεχεια ως το θανατο σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΞΑΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ [με ακρίβεια και αφοπλιστική απλότητα]ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ, ΒΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ,ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΣΤΑΡΑΤΑ.......... ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ.

    ...................(((Χ)))........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί φίλοι μια που ρωτάτε τι γίνεται με την ιστοσελίδα του Δήμου να σας απαντήσω ότι έχει περατωθεί η προεργασία για την επιλογή ειδικού προσωπικού για την δημιουργία της ιστοσελίδας, η οποία θα γίνει μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στο τέλος του Μάη. Οι υπάρχουσες ιστοσελίδες των πρώην Δήμων θα καταργηθούν, η δε ύλη τους θα μπεί στο περιεχόμενο της αντίστοιχης δημοτικής ενότητας.
    Θερμοί Χαιρετισμοί
    Δημήτρης Αρβανίτης
    Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπραβο Δημτρη Αρβανιτη που βγηκες και μας ενημερωσες υπευθυνα και ετσι σταματαει το κουτσομπολιο.
    Παραδειγμα προς μιμηση εκλεγμενοι Δημοτικοι αρχοντες ! Ιδου ο συγχρονος τροπος ενημερωσις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταρχήν και από εμένα μπράβο στον κύριο Αρβανίτη. Πραγματικά μας απάντησε για τις μελλοντικές κινήσεις του Δήμου. Η παρουσία του νέου Δήμου στο διαδίκτυο πρέπει να είναι σοβαρή, λειτουργική και προς όφελος των δημοτών. Το κόστος να είναι αυτό που πραγματικά αντιστοιχεί και φυσικά να το μάθουμε. Άρα ως εδώ πολύ καλά και φυσικά θα δούμε και θα κρίνουμε. Όμως πάλι μπράβο για την ενημέρωση. Αλλά και μία απάντηση για το παρελθόν θα ήταν καλή. Δηλαδή να μάθουμε πόσο κόστισε ''αυτή'' η ιστοσελίδα του πρώην Δήμου Αλυζίας και ''αυτή'' η ιστοσελίδα του πρώην Δήμου Αστακού. Καλό θα ήταν να το μάθουμε γιατί αν αληθεύουν κάτι ποσά που κυκλοφορούν για ''αυτές'' τις ιστοσελίδες τότε καταλάβαμε γιατί είμαστε χρεωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΙ ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ; ΤΟΤΕ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ,ΕΦΟΣΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ; Η ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΒΟΥΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ,ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ.

    ...............(((Χ)))................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδια λαθος αναγνωση κανετε. Το κουτσομπολιο η παραπληροφορηση η παπαγαλακια η οπως θελετε πεστετο γινεται οταν μια πληροφορια σερνεται και ολους τους παιρνει και ολους τους ανακατευει, αθωους και ενοχους. Για αυτο ειπα μπραβο στο Δ. Αρβανιτη που βγηκε και ξεκαθαρισε το θεμα.
    Τωρα Περιμενουμε κατι αναλογο απο το Δημαρχο, η αντιδημαρχο για το τεραστιο θεμα με τα οικονομικα στοιχεια για το νερο, βοθρατζιδικο κπλ. Δεν εχουμε δει κατι ακομα. μονο φημες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Δήμος Ξηρομέρου πρέπει να λειτουργήσει επίσημη ιστοσελίδα.Η λειτουργία επίσημης ιστοσελίδας για τους νέους Δήμους προβλέπεται σαφώς στο άρθρο 71 παρ.3 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ87Α).
    Οι 18 πανέμορφες Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες και οικισμοί θα χαθούν μέσα στις ηλεκτρονικές σελίδες της μίας κεντρικής ιστοσελίδας, μέσα από παράθυρα των υποπαραθύρων των υπο-υποπαραθύρων, αν αναρτώνται τα πάντα από τον Αστακό. Θα ψάχνουμε για τον Αιγιώργη Μπαμπίνης και θα βγαίνουμε στο βελανιδοδάσος Σκουρτούς ή στους Πύργους Αλυζίας κ. Άλλο διαχείριση μίας ιστοσελίδας και μάλιστα στο επίπεδο του μικρού δήμου Ξηρομέρου που δεν απαιτεί και πολλά πράγματα, άλλο όμως η κεντρική παρακολούθηση τόσο πολλών θεμάτων των τριων Δ.Διαμερισμάτων, η οποία θα είναι δαιδαλώδης.
    Στηρίζω επομένως στη δημιουργία μίας κεντρικής ιστοσελίδας καθαρά υπηρεσιακής αλλά με τρία διαφορετικά λίνκ που θα φορτώνονται επίσημα από Αστακό Αλυζία και Φυτείες για τα αντίστοιχα Δ.Δ.Ζούμε στην εποχή της διαβούλευσης. Το θέμα της ιστοσελίδας του Δήμου μας είναι θέμα διαβούλευσης. Προτείνω να ρωτηθούν και οι πρόεδροι Τ.Κ, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων και αποδήμων,να εκφέρουν άποψη- θέση πρόταση.Εκτός αν έχουν ερωτηθεί, πράγμα που δεν μπορώ να γνωρίζω. Να ερωτηθούν όμως και οι πολίτες- δημότες δια απλού γκάλοπ ή με άλλο τρόπο, πώς θέλουν την ηλεκτρονική πληροφόρηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.