Δήμος Ξηρομέρου: Το λόγο πλέον έχει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.


Γράφει η Βάσω Βήττα.

Σε όλες τις αρμόδιες αρχές απευθύνθηκε ο Δήμος Ξηρομέρου, ζητώντας οικονομικό έλεγχο στον πρώην Δήμο Αλυζίας. Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στην επιτροπή αξιολόγησης καταγγελιών του Υπουργείου Οικονομικών, απευθύνθηκε ο Δήμος Ξηρομέρου για την άσκηση οικονομικού ελέγχου, σχετικά με την οικονομική διαφορά που εντοπίστηκε στον πρώην Δήμο Αλυζίας, από την είσπραξη τελών των δημοτών.
Στο θέμα αυτό φέρεται να εμπλέκεται μια υπάλληλος του πρώην δήμου, όμως η δημοτική αρχή θέλει να ξεκαθαρίσει το θέμα με έναν επίσημο έλεγχο, που θα δείξει την πραγματική διαφορά, καθώς επίσης και το που πήγαν τα χρήματα που φαίνεται ότι λείπουν από το ταμείο.
Αρχικά η νέα δημοτική αρχή είχε απευθυνθεί στην Περιφέρεια, η οποία, λόγω έλλειψης προσωπικού, διαβίβασε το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών. Όμως η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην διενέργεια ελέγχου, ανάγκασε το Δήμο να απευθυνθεί σε κάθε άλλη αρμόδια αρχή κοινοποιώντας παράλληλα τα σχετικά έγγραφα και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας. Μεταξύ άλλων στα έγγραφα αυτά αναφέρεται: «…Σας γνωρίζουμε ότι έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παραλείψεις, όσον αφορά τον τρόπο είσπραξης και εξόφλησης λογαριασμών από τέλη ύδρευσης, νεκροταφείων, βυτιοφόρου οχήματος, και φόρου βοσκής, στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας. Το σχετικό γεγονός έχει αναφερθεί και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρακαλούμε για τη διενέργεια ελέγχου το συντομότερο δυνατό, προκειμένου, αφενός να ρυθμιστούν εκκρεμότητες σχετικά με οφειλές δημοτών που εκκρεμούν σε βάθος δεκαετίας, αφετέρου δε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη σχετικών ευθυνών ή παραλείψεων…».
Στο μεταξύ όμως έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες, πολλοί από τους οποίους ισχυρίζονται ότι έχουν πληρώσει τα τέλη και τώρα καλούνται με σχετικές ειδοποιήσεις να ξαναπληρώσουν. Κάποιοι από αυτούς έχουν τις αποδείξεις πληρωμής που τους απαλλάσσουν από την διπλοπληρωμή, όμως άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν τις έχουν κρατήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχει και μια άλλη μερίδα δημοτών που, ενώ έχουν τις αποδείξεις, δεν τις προσκομίζουν στο Δήμο, προκειμένου να διαγραφούν από την υποχρέωση, αλλά περιμένουν να φτάσει το χρέος τους στο δημόσιο ταμείο, ώστε στη συνέχεια να απευθυνθούν στον Εισαγγελέα. Ο στόχος τους δεν είναι μόνο να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά κυρίως να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να ξαναμπούν τα χρήματα στα ταμεία του Δήμου.
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αρχείο στον πρώην Δήμο Αλυζίας, ώστε, όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει τις αποδείξεις τους, να μπορούν να αναζητήσουν το δίκιο τους μέσα από τα στελέχη των διπλοτύπων. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών είναι στον αέρα. Βέβαια ίσως υπάρχουν και περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και προσπαθούν να γλυτώσουν τις οφειλές τους, όμως αν δεν γίνει ο έλεγχος τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί.
Ο Αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του την Δημοτική Ενότητα Αλυζίας Σπ. Λύτρας, προσπάθησε να κάνει μια πρώτη προσέγγιση του θέματος μιλώντας με την υπάλληλο, όμως έγινε αποδέκτης διαφόρων αιτιολογιών, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει ο ίδιος περαιτέρω, γι’ αυτό και δική του επιθυμία είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα το συντομότερο δυνατό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.