Τα ΤΟΕΒ και η αβάσταχτη ελαφρότητα των πολιτικών.



Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Με αφορμή τις πρόσφατες δημοσιεύσεις περί των ΤΟΕΒ Φυτειών και Χρυσοβίτσας και την ενασχόληση μου με το φλέγον αυτό θέμα για πάνω από ένα χρόνο επιθυμώ να δημοσιοποιήσω σκέψεις και απόψεις αλλά και να καταγγείλω την διαχρονική ανικανότητα και αδιαφορία των πολιτικών μας. Η άσκηση της πολιτικής είναι απλό πράγμα, είναι η τέχνη του εφικτού, του δυνατού, στη χώρα μας η πολιτική κατάντησε το αντίθετο, δύσκολη και ανέφικτη κι αυτό γιατί χρόνια τώρα ασκείται, στη συντριπτική πλειοψηφία από ανίκανα και φαιδρά πρόσωπα. Και δεν απαιτείται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία επί τούτου. Εκ του αποτελέσματος η κρίση. Ας δούμε γύρω μας τους καπνούς απ' τα ερείπια της χώρας μας.
Στο νόμο 3852/2010, γνωστού ως Καλλικράτη, υπάρχουν τρεις γραμμές σε μία διάταξη που αναφέρουν ότι ο έλεγχος και η εποπτεία των ΤΟΕΒ καθώς και η αξιοποίηση της περιουσίας περιέρχεται στους Δήμους, αυτό και τίποτε άλλο. Από εκεί και πέρα ή θα έπρεπε να εκδοθεί εφαρμοστικός νόμος ειδικά για τους ΤΟΕΒ ή κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να εξειδικευτεί η γενική αυτή διάταξη. Δεν έγινε τίποτα από τα δύο. Ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτό ο δήμος Ξηρομέρου ή οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ;
Από το 2010 που εγώ παρακολουθώ την ιστορία αυτή της απίστευτης γελοιότητας, συσκέπτονται για να λύσουν το θέμα που απασχολεί το δικό μας νομό αλλά εκτιμώ ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλους τους ΤΟΕΒ της χώρας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Τα προβλήματα τα οποία η πολιτεία παρακολουθεί ανίκανη να δώσει λύση, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατέθηκαν για την αγροτική ανάπτυξη είναι τα παρακάτω:
1. Απαρχαιωμένο δίκτυο άρδευσης του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι κατασκευασμένο προ και κατά τη διάρκεια της επταετίας.
2. Ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου.
3. Ανυπαρξία ειδικής τιμολογιακής πολιτικής από μέρους της ΔΕΗ για τη κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων ρεύματος [Ειρήσθω εν παρόδω η ΔΕΗ και μόνο για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αιτωλοακαρνανίας θα έπρεπε να παρέχει δωρεάν το ρεύμα στους ΤΟΕΒ. Το διεκδίκησε κάποιος απ τους τιτάνες της πολιτικής που πέρασαν απ το νομό μας, βουλευτές και νομάρχες;]
4. Αδυναμία -εσκεμμένη μερικές φορές- πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων εκ μέρους των ωφελούμενων αγροτών. Το θέμα λύνεται με μια απλή ρύθμιση. Για τη λήψη οποιασδήποτε χρηματικής ενίσχυσης, αποζημίωσης, επιδότησης από τους αγρότες, να απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης περί μη ύπαρξης χρεών απ τον ΤΟΕΒ.
5. Η μη ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης έχει διαμορφώσει ένα υψηλό κόστος και απαιτείται η καθιέρωση τιμολόγησης του νερού με βάση τον όγκο κατανάλωσης (ηλεκτρονική συσκευή).
6. Αντιμετώπιση του κόστους αποκατάστασης της λειτουργικότητας των αρδευτικών αντλιοστασίων.
Μήπως μπορεί κάποιος εχέφρων νους να μου πει που θα βρεθούν τώρα πλέον, οι πιστώσεις για την αντικατάσταση ή τη συντήρηση των δικτύων άρδευσης; Είναι επίσης αναμενόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης, ποσοστό του αστικού πληθυσμού να μετακινηθεί στην ενδοχώρα και να στραφεί στη πρωτογενή παραγωγή. Πως θα αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις άρδευσης;
Και πως χαρακτηρίζεται η διαχρονική, διακομματική αδυναμία επίλυσης του σοβαρότατου αυτού προβλήματος που καταδικάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αγροτών μας σε μειωμένη ή σε μη παραγωγή;
Πιθανόν κάποιοι να θεωρούν ότι οι χαρακτηρισμοί μου είναι σκληροί, όμως εκτιμώ ότι από εδώ και πέρα πλέον οι πολιτικοί μας θα αντιμετωπιστούν αδυσώπητα, ανελέητα γιατί χρωστούν απαντήσεις σε αναρίθμητα γιατί που αφορούν στο σημερινό κατάντημα της χώρας των Ελλήνων.
Να είστε καλά αδέρφια!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.