Πρόσκληση-πρόταση για δημιουργία δικτύου παραγωγών-καταναλωτών. Οριζόντια διακίνηση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες για πτώση τιμών.


Αγρίνιο 11 Μαρτίου 2012. 

ΠΡΟΣ 
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 

Το αγροτικό ζήτημα δεν είναι απλώς μια υπόθεση των αγροτών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων και των καταναλωτών, για την εξασφάλιση ποιοτικών τροφίμων σε καλές τιμές και την αντίστοιχη εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των παραγωγών.
Οι πολιτικές της απορρύθμισης και εφαρμογής των δογμάτων της ελεύθερης αγοράς επιδεινώνουν τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών, ελαχιστοποιούν τα περιθώρια επιβίωσης της οικογενειακής γεωργίας, ενώ η δράση των διαφόρων καρτέλ στη διατροφική αλυσίδα συρρικνώνει δραστικά το εισόδημα των παραγωγών και των καταναλωτών. 
Σήμερα με την ανελέητη επίθεση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που σαρώνουν στην κυριολεξία κατακτήσεις δικαιώματα και ελευθερίες έχουμε μια βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού συνθλίβεται καθότι ένα τεράστιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το 30% του πληθυσμού, ωθείται κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ παράλληλα το κόστος ζωής ανεβαίνει και οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξάνονται με αποτέλεσμα τα λαϊκά και φτωχά στρώματα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. 
Απέναντι στην κατάσταση αυτή η κοινωνία αντιστέκεται και μέρα με τη μέρα ο κόσμος φαίνεται να παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. Πολύμορφες κινηματικές πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης, όπως της Ομάδες Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, που παραμέρισαν τους μεσάζοντες και έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες κατοίκους της Κατερίνης και των γύρω περιοχών να προμηθευτούν πατάτες σε τιμή κόστους, δείχνουν το δρόμο. 
Η κοινωνία σε αντίθεση με τη γραφειοκρατία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι έχει την φαντασία, την ευφυΐα και την ικανότητα της αυτοθέσμισης και της αυτοοργάνωσης ώστε να δίνει λύσεις και απαντήσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως του ελέγχου των τιμών και του περιορισμού της αισχροκέρδειας, τα οποία το αρμόδιο πολιτικό προσωπικό παρά τις εξαγγελίες και τη ¨λήψη μέτρων¨ δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποδεικνύοντας έτσι την ολική ανικανότητα του και ανεπάρκεια. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω χρειάζεται να προωθήσουμε μια εναλλακτική πολιτική η οποία: 
  • Θα ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή με βάση της ανάγκες της χώρας και θα υποκαθιστά τις εισαγωγές. 
  • Θα μειώνει το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο, εύλογο και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες. 
  • Θα εξασφαλίζει τη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων. 
  • Θα ενεργοποιεί τη συλλογική δράση των παραγωγών σε όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας. 
  • Θα σταθεροποιεί τις τιμές σε ένα λογικό επίπεδο τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. 
  • Θα ενισχύει τα δίκτυα απ ευθείας διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές.
H ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ) και η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (ΚΑΠΑ) για την υλοποίηση όλων των παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ: 
Τη δημιουργία δικτύου παραγωγών – καταναλωτών για την οριζόντια διακίνηση των τοπικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ 

Όλους τους παραγωγούς του Δήμου Αγρινίου. 

1. Να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα 6944833213, 6936423881, 6974838165, και στο e-mail viotrichonis@gmail.com να δηλώσουν τις ποσότητες λαδιού και μελιού που έχουν αδιάθετες προκειμένου να προωθήσουμε τα προϊόντα αυτά. 
2. Να οργανώσουμε από κοινού σημεία πώλησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων για τη απευθείας προμήθεια αυτών από τους καταναλωτές. 

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ (ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ) 
ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ(ΚΑΠΑ)

2 σχόλια:

  1. Ολοι να στηριξουμε αυτη τη προσπαθεια. Καταναλωτες και παραγωγοι. Με μια προυποθεση οτι δεν αναμυγνυωνται κοματικα στελεχη-συνδικαληστες οι γνωστοι εργατοπατερες.
    Επισης θα ηθελα καποιος που γνωριζει να μας πει τι εστι Βιοτριχωνις. δλδ τι εταιρεια ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕς ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ....ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΣΗ ΕΚΤΑΣΗ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ????? ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.