Κλαρίνα στις Στάνες.


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Συνταγματάρχης ε.α.
Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ.

Χτες βράδυ, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, πήγα σ ένα πανηγύρι, σε χωριό του Ξηρομέρου. Σπεύδω να διευκρινήσω για να μη μου τη πέσουν διάφοροι φίλοι: Λατρεύω τα πανηγύρια, στα οποία πηγαίνω ανελλιπώς ειδικά τα καλοκαίρια, όσο για τις στάνες πάνω απ τους μισούς στο χωριό μου είναι κτηνοτρόφοι, άρα η περιοχή μας, του Ξηρομέρου, είναι γεμάτη από στάνες, δηλαδή είναι στοχείο της ζωής μας, συνεπώς δεν αναφέρομαι υποτιμητικά.
Ψηλά στη κορφή ενός λόφου το χωριό, παρατηρήστε ότι όλα τα χωριά των Βλάχων, τα χωριά μας, είναι σε κορυφές και η κομπανία με τα κλαρίνα, σε ενα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στέγαστρο σκεπασμένο με μουσαμάδες.
Κλαρίνο ο Πάνος Μπέκος, ο Μεσολογγίτης και φωνές το Μαράκι η Γιαννακά απ τη Πεντάλοφο κι ο Κωστούλας απ τη Ναύπακτο. Συμπαθητική η ατμόσφαιρα κι ο κόσμος οικογενειακώς ερχόταν να περάσει κάποιες ώρες ευχάριστα. Από μικρός που γύριζα στα πανηγύρια με γοήτευε το ξεχωριστό κλαρίνο του Γιάννη Βασιλόπουλου, του άρχοντα των πανηγυριών, όπως τον είχα αποκαλέσει σε παλιότερο κείμενό μου . Ψάχνω να βρώ τον διάδοχο του. Εχουμε πολλά και καλά κλαρίνα στα μέρη μας, όμως ακόμα δε μπορώ να πώ ποιός είναι αυτός που παίρνει τη σκυτάλη. Μάλλον πολλοί τη παίρνουν, να δούμε . Ο νεαρός Πάνος Μπέκος είναι ταλαντούχος έχει ιδιαίτερο ήχο, όπως αλλωστε κι οι φίλοι μου Αριστόπουλος και Κοτρότσος αλλά κι ο Νεκτάριος ο Κοκκώνης.
Θυμήθηκα τώρα που η νύφη μου, Θεσσαλονικιά στη καταγωγή, όπου η δημοτική μουσική η δικιά μας τους είναι τελείως άγνωστη, όταν ερχόταν στο χωριό τα καλοκαίρια, κι έπεφτε σε κάνα γάμο, τρελλαινόταν απ τον δυνατό ήχο των κλαρίνων και ρωτούσε με αγωνία στις δύο η ώρα το βράδυ, ΄΄μα καλά δεν θα τελειώσουν τώρα αυτά τα Κοκκώνια;΄΄, γι αυτήν όλα τα κλαρίνα είχαν το ίδιο επίθετο, Κοκκώνης δηλαδή.
Για να επανέλθω στους κλαριντζήδες αλήθεια γιατί δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα ΄΄λευκά΄΄ κλαρίνα στα μέρη μας; Να θυμηθώ τον Κοτρώτσο και τον Καρακώστα αλλά δεν ξέρω άλλους. Οι Ηπειρώτες με του Χαλκιάδες και τους Καψάληδες εχουν τη δικιά τους ΄΄λευκή΄΄σχολή, όπως κι ο Φιλιππίδηδες. Σιγουρα η παράδοση παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη ειδικά του ΄΄τσιγγάνικου΄΄ κλαρίνου, από μικροί με ένα κλαρίνο κυκλοφορούν... 
Να μεταφέρω όμως την εντύπωσή μου από το χτεσινό πανηγύρι: Εχουμε χάσει το χαμόγελο μας, δυστυχώς. Εχουμε παγώσει σαν άνθρωποι. Η κρίση μας έχει ρημάξει κι έχουμε βγεί στα κεραμίδια. Δε λέω κάτι καινούργιο, όμως το άδειασμα της ψυχής είναι πολύ χειρότερο από το άδειασμα της τσέπης. Ο έλληνας με τον αρχέγονο θεό Διόνυσο φυλακισμένο μέσα του βασανίζεται, δεν μπορεί να εκδηλωθεί, στριμώχνεται, ταλαιπωρείται γίνεται μικρός, κοντός και άσχημος. Εμείς οι ωραίοι Ελληνες... Και πάμε οι υποψήφιοι και ζητάμε τη ψήφο του κι άμα λάχει ρίχνουμε και κάνα τσάμικο... 
Γύρισα κι είπα στο ξάδερφο μου: ΄΄Κώστα αν μια μέρα με δεις, ασχολούμενος με τη πολιτική, να κάνω τη μαϊμού στα πανηγύρια να ρθείς να μου ρίξεις μια γερή σφαλιάρα μήπως ξυπνήσω!΄΄ 
Τωρα βέβαια θα μου πείτε τι σόι υποψήφιος είναι αυτός αντι για πολιτικά μανιφέστα μας μιλάει για κλαρίνα! 
Ε πολιτικά κείμενα βγάζουν συνεχώς... 
Και ποιός τα διαβάζει άλλωστε;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.