Μήπως θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη μεταφορά του νεκροταφείου Μύτικα;


Γράφει ο Νικόλαος Κ. Πουρνάρας.
Κάτοικος Μύτικα.
ΠΡΟΣ
1) Τον κ. Δήμαρχο Ξηρομέρου.
2) Τον κ. Αντιδήμαρχο Αλυζίας Σπύρο Λύτρα.

ΘΕΜΑ: «Μεταφορά νεκροταφείου Μύτικα».

Κύριοι.
Το νεκροταφείο Μύτικα φιλοξενείται για πάνω από 50 χρόνια σε παραλιακή έκταση στη θέση «ΒΟΥΛΚΟΣ». Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας είναι ήδη υπερκορεσμένο. Παράλληλα δεν παρέχει καμιά δυνατότητα για την εκτέλεση των στοιχειωδών πράξεων που απαιτούνται για το ιερό μυστήριο της κηδείας. Δεν υφίσταται ούτε χώρος στάθμευσης και υποδοχής, ούτε παραμονής, ούτε χώρος δεξίωσης κ.λ.π.
Κατά τους χειμερινούς μήνες και σε περίπτωση βροχής οι αποδημούντες συμπολίτες μας «πνίγονται» στη κυριολεξία, αφού οι τάφοι είναι πλημμυρισμένοι από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που φθάνει μέχρι τη στάθμη του εδάφους. Είναι λοιπόν προφανής η ανάγκη για μεταφορά του νεκροταφείου σε νέα θέση.
Ήδη με προφορικές παραστάσεις προς τον απελθόντα Δήμαρχο Αλυζίας κ. Τριποτσέρη επεσήμανα πολλάκις τα παραπάνω. Ο κ. Δήμαρχος επικαλέστηκε οικονομική αδυναμία για την εξαγορά έκτασης πάνω από το δρόμο Μύτικα-Πάλαιρου, παρότι του πρότεινα συγκεκριμένο αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων, που πωλείται σε προσιτή (λογική) τιμή (περίπου 60000-70000 €). Όμως ο κ. Δήμαρχος δανείστηκε ανάλογα ποσά για ελάσσονος σημασίας ενδιαφέροντος «έργα» για την εξυπηρέτηση στενών συμφερόντων ημετέρων (εξαγορά οικοπέδου στη πλατεία της Κανδήλας και εξαγορά οικοπέδου στο Αρχοντοχώρι για δημιουργία Μουσείου). Τελικά το νεκροταφείο Μύτικα παραμένει στη θέση του και καμιά ενέργεια δεν έγινε για τη μεταφορά του.
Σας καλώ λοιπόν σαν νέα Δημοτική Αρχή να κινήσετε τις διαδικασίες εξαγοράς έκτασης για τη μετακίνηση του νεκροταφείου.
Υπάρχουν σχετικά προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου μπορεί να υποβληθεί ανάλογο αίτημα. Το αίτημα πρέπει να αιτιολογείται και να εδράζεται στους παρακάτω λόγους:
α) Υπερκορεσμός.
β) Έλλειψη στοιχειωδών υποδομών για τη λειτουργία ενός σύγχρονου νεκροταφείου τα επόμενα 50 χρόνια.
γ) Λόγοι υγιεινής.
Φυσικά πρέπει να προηγηθεί ανάλογη μελέτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νεκροταφείου. Είναι συμβατική σας υποχρέωση να εξασφαλίσετε στους συνδημότες μας το δικαίωμα να θάβουν πολιτισμένα και αξιοπρεπώς τους νεκρούς τους.

Πηγή: Εφημερίδα «ΑΛΥΖΙΑ».
Φύλλο 47.

18 σχόλια:

  1. DYSTYXOS OYTE H SIMERINI DHMOTIKH ARXI AP'OTI FAINETAI KANEI KATI. DEN THN ENDIAFEREI TO NEKROTAFEIO.

    G.M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα που επισημαίνει ο συνδημότης μας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την κοινωνία μας. Θα παρακαλέσω το διαχειριστή του ιστολογίου να κρατήσει το θέμα στην πρώτη σελίδα μέχρι την κατάθεση των απόψεων και προτάσεων των αρχών του τόπου επί του θέματος. Ας υπάρχει μια ενημέρωση σχετικά με πιθανές εναλλακτικές αντιμετώπισης του ζητήματος και ας συνδράμουμε όλοι την προσπάθεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύστοχο το άρθρο του Νίκου Πουρνάρα. Πραγματικά απαράδεκτη κατάσταση αυτή που επικρατεί στο νεκροταφείο του χωριού μας. Στην Δημοτική Αρχή θεωρούν περιττό έξοδο την αγορά έκτασης για νέο νεκροταφείο. Όπως ανάφερε και ο Νίκος δεν ήταν περιττό έξοδο άλλες αγορές. Δώστε λύση σε αυτό το μεγάλο θέμα γρήγορα, είναι θέμα πολιτισμού και σεβασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. asxolountai me alla erga, opos ta karnavalia, kai oi ergolavoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο θεμα που αναφερει ο συμπολιτης μας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ειναι στην κορυφη των ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΕΔΙΑ ΦΡΟΥΔΕς -πεταμενα λεφτα-ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΥς ΟΙΚΟΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΥΣΙΜΟ.
    Η κατασταση στο νεκεροταφειο ειναι τριτοκοσμικη και προσβαλει ζωντανους και πεθαμενους.
    Στο μεταξυ οσπου να γινει το καινουργιο μπορουν με λιγα εξοδα να βελτιωσουν κατα πολυ τη εικονα του υπαρχοντος .Διαθεση να υπαρχει,εκτος απο λογια και Οριστε και προτασεις.
    1- Συνεχης κοπη χορτων.
    2- Αναδειξει διαδρομων και μνημειων.
    3- ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΟΥΧΑΣΤΙΟΝ 4 ΝΕΩ ΒΡΥΣΕΩΝ ΟΣΤΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΒΙΩΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΠΑΝΕ Η ΤΡΥΠΑΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ.

    "Τοτε παιθενουν οι νεκροι
    οταν τους λησμοναμε!" Κωστης Παλαμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλούμε γράφετε τουλάχιστον με ελληνικούς χαρακτήρες και αν είναι δυνατόν και με σημεία στίξης. Έτσι είναι ευανάγνωστα τα σχόλια σας και στη τελική στην Ελλάδα είμαστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΥΝΧΑΙΡΩ ΤΟ ΝΙΚΟ ΤΟ ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΥΖΙΑ (ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΟΛΟΙ) ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΤΥΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙΑ. ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΛΕΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΠΟΥ ΤΟ ΕΒΑΛΕ. ΕΔΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΑ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ Η ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΕΒΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν σημαντικό και απαραίτητο έργο η μεταλλική σκεπαστή κερκίδα των 300 ατόμων στο γήπεδο της Κανδήλας το οποίο κινδυνεύει και με κατάσχεση;;;!!! Αχ Τάκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο 10:33. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ Η ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε παιδια τα βαζετε με το δημο λες και ο προηγουμενος το ειχε καλυτερο. Στα ιδια χαλια το ειχε και οι προπροηγουμενοι τα ιδια και χειροτερα.
    Στο μεταξυ εισπρατουν χαρατσι ειδικα για το νεκροταφειο και μονο αυτο φτανει για τη ευπρεπη εικονα του. Ομως οπως ο προηγουμενος ετσι και τουτοι παιρνουν τα λεφτα για το νεκροταφειο και τα χρησιμοποιουν αλλου.
    Επιτελους υπαρχει καποιος εκει στο δημο να βαλει βετο και να κατγγειλει την αλλοτρια χρηση αυτων των χρηματων?
    Οι κατα τα αλλα λαλιστατοι αντιπροεδροι τι λενε επ αυτου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΓΝΟΕΙ. ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όποιος θέλει να αναφερθεί προσωπικά στον Αντιδήμαρχο ή σε οποιονδήποτε άλλον μπορεί να τον συναντήσει και να του πει ότι θέλει. Εμείς δεν θα αφήσουμε το blog να γίνει μέσο ανώνυμης επίθεσης προς οποιονδήποτε. Κάποιοι καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία θέλουν να πουν τα δικά τους αλλά χωρίς κόστος. Βάλτε το όνομα σας και θα τα αναρτήσουμε.

    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΓΕΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρεπει να βρεθει αλλος χωρος και μαλιστα συντομα. ο Δημαρχος να βρει λυση. αν ψαξουν μπορει να βρουν χωρο. ο Δημαρχος μαζι με τον προεδρο να δουν που μπορει να γηνει αυτο και η μεταφωρα του νεκροταφιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. ΤΩΡΑ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΟΛΑ;ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ Ή ΕΧΕΤΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ; ΑΛΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Ο ΕΝΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΚΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. φιλε 944 αν φτιαξουν νεο νεκροταφειο το υπαρχων ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΝ και θα ειναι σε τρισχειροτερη κατασταση. ουτε και θα ξαναασχοληθουν με αυτο. Θα λογγοσει, θα γεμισει φιδια και οπως εγινε περσυ θα βοσκουν γελαδια.
    Το απολυτο αισχος. Η τελεια ντροπη.
    Ας συμαζεψουν λιγο το υπαρχων με ελαχιστα λεπτα και ας προετοιμαζονται για το επομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 10:37 κάποιος είχε πεί πως ότι δεν το δείχνουν οι ειδήσεις δεν αποτελεί είδηση. Για το νεκροταφείο και κουβέντες έχουν γίνει και στο παρελθόν και στο παρόν και συγχωριανοί μας οι οποίοι έχουν την μικρή λωρίδα γης από τη μάντρα μέχρι το δρόμο έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο παραχώρησής της για να μεγαλώσει (έστω λίγο) το νεκροταφείο. Δεν τα θυμόμαστε όλα τώρα. Το θέμα είναι παλιό, συζητιόταν, συζητιέται και πολύ φοβάμαι ότι θα συζητιέται μέχρι που να μπεί και ο τελευταίος νεκρός στο νεκροταφείο. Μετά θα ψάξουμε για λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.