Τελικά, τι συμβαίνει στο Δήμο Ξηρομέρου;


Του Φώτη Μπερίκου.
Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Μπακαλοδουλειές και διαχείριση που εκθέτει το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Τα τέλη βυτιοφόρου και η παράτυπη είσπραξή τους ανεβάζουν ξανά το πολιτικό θερμόμετρο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι είπε ο Δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση, πώς απαντά ο παραιτηθείς, αρμόδιος τότε Αντιδήμαρχος.
Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα και για τις εισπράξεις απ’ το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα.
Προβλημάτων συνέχεια και σκανδαλολογίας παράταση στο Δήμο Ξηρομέρου, όπου οι «περίεργες» υποθέσεις μοιάζουν με τη Λερναία Ύδρα: Μια αποσαφηνίζεται, δύο ξεπροβάλλουν  Μετά τα όσα απίθανα λοιπόν είδαν το φως της δημοσιότητας για την είσπραξη δημοτικών τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας, υπόθεση που φτάσαμε δυο χρόνια μετά να ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο την παρέμβαση εισαγγελέα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα καμία αρμόδια αρχή ή υπηρεσία δεν έδειχνε να συγκινείται, ανέκυψε το θέμα με την είσπραξη και μη απόδοση στα ταμεία του Δήμου των τελών βυτιοφόρου.
Εξ αρχής εξηγούμε πως τα εισπραχθέντα τέλη για το 2012 δεν θα μπορούσε να αποδοθούν, αφού σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρχε. Όλα ξεκίνησαν όταν η Περιφέρεια, σωστά ενεργώντας, επέστρεψε στο Δήμο Ξηρομέρου την απόφαση εκμίσθωσης βυτιοφόρου για τα βοθρολύματα, αφού δεν υπήρχαν τα της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Απουσία δε απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή τελών βυτιοφόρου, ο Δήμος, τυπικά και ουσιαστικά, δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα να εισπράττει απ’ τους πολίτες. Τέτοια απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου και έχει ισχύ απ’ τον Αύγουστο και μετά. Για όλο το προηγούμενο διάστημα συνεπώς, η όλη διαδικασία είναι διάτρητη νομικά. Το πρόβλημα εστιάζεται στη Δ.Ε. Αλυζίας, όπου ο αρμόδιος τότε Αντιδήμαρχος κ. Σπύρος Λύτρας εισέπραττε τα χρήματα, έδινε αποδείξεις στους πολίτες, αλλά τα χρήματα αυτά δεν μπορούσε να τα καταθέσει στο ταμείο του Δήμου. Όταν το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση για τον απολογισμό, κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων – ερωτημάτων του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Λύτρα, ήταν η αντίδραση του Δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά που τροφοδότησε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε τη γενικότερη έκρηξη, αφού ουσιαστικά μίλησε για υπεξαίρεση… Έχουν καταγραφεί μάλιστα στα πρακτικά «βαριές» εκφράσεις…
Σε επικοινωνία που η «Συνείδηση» είχε με τον παραιτηθέντα αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Λύτρα, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως για το διάστημα απ’ το Μάρτιο του 2012 (και όχι απ’ τον Ιανουάριο) δεν μπορούσε να αποδώσει τα χρήματα στο ταμείο, τα οποία όμως αξιοποίησε για διάφορα έργα και δράσεις του δήμου, έχοντας όλα τα παραστατικά που το αποδεικνύουν: «Υπό την πίεση των κατοίκων και προς δική τους εξυπηρέτηση διατήρησα το βυτιοφόρο. Δεν ξέρω τι ειπώθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ όπου απουσίαζα, όποιος όμως έχει την παραμικρή αμφιβολία ας γνωρίζει πως υπάρχουν και είναι στη διάθεση οποιουδήποτε οι αποδείξεις και τα παραστατικά για το πού πήγαν τα χρήματα», τονίζει ο κ. Σπύρος Λύτρας και με νόημα συμπληρώνει: «Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν ζητήματα, να ψάξουν τις δικές τους τις τσέπες. Εγώ είμαι καθαρός…».
Το θέμα πάντως θα τεθεί προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αν σωστά έχουμε καταλάβει, μπορεί πράγματι εδώ να μην υπάρχει θέμα υπεξαίρεσης, υπάρχει όμως τεράστιο ζήτημα για το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική διερεύνηση μιας παράλληλης υπόθεσης, αυτής του αλιευτικού καταφυγίου του Μύτικα. Εκεί, επίσης χωρίς δικαιοδοσία, ο Δήμος προσέφερε υπηρεσίες φύλαξης των σκαφών, εισπράττοντας φυσικά κάποια χρήματα. Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία πολίτη.
Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται τώρα και η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να βεβαιώσει στην Εφορία, δια της Οικονομικής Υπηρεσίας, τα χρέη των δημοτών… με όσες συνέπειες θα έχει αυτό. Οι πολίτες όμως οι οποίοι είχαν πληρώσει τέλη που δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο του δήμου, τι φταίνε;

3 σχόλια:

  1. Τι θέλεις να γινεται φιλε μου?
    Πληρης καταρευση!
    Οτι γινεται στη νομαρχια, περιφερεια, βουλη, παιδεια,νοσοκομεια κλπ κλπ.
    Και δεν υπαρχει ρε παιδι μου ενας διαφορετικος να παει κοντρα στη παρατεταμενη σαπιλα.
    Και ξερεις γιατι? Διοτι ετσι εμαθαν τοσα χρόνια, και ο αυτοι αλλα και ο λαός.
    Και ετσι δε θελει κανεις να αλλαξει τιποτα γιατι αυτοι θα ξεβολευτουν και ο λαος θα λεει οτι νικησε.
    Μη σε εκπλησει. θα ζησωμε με ιδεες και παρχτικες προ 60 ετων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επί χρόνια γινόταν ΤΑ όργια στο Δήμο Αλυζίας και ξαφνικά ανακαλύφθηκαν τα σούπερ σκάνδαλα του λιμανιού (που για πρώτη φορά λειτούργησε κάπως οργανωμένα με τα όσα προβλήματά του) και του βυτίου (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε)? Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κάποιος έχει προσωπικά με τον Σπύρο το Λύτρα (ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες και λάθη για κάποια άλλα πράγματα αλλά όχι γι αυτά) αλλά αντί να βαρέσει κάπου με ουσία, βαράει στο γάμο του Καραγκιόζη. Αλήθεια πολλά ακούγονται για κουκουλώματα με τα νερά και με τα βυτία παρελθόντων ετών. Και μάλλον η κίνηση να βεβαιωθούν τα ποσά στη ΔΟΥ αυτό δείχνει. Κάποιος μας περνάει για κάτι που ξεκινάει από μ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς η νοοτροπία μας δεν προκειται να αλλάξει. Είμαι δημότης του Δ.Δ. Αλυζίας και παρατηρώντας τις γενικότερες εξελίξεις τον τελευταίο καιρό διαπιστώνω με θλίψη και απογούτευση ότι τα άτομα που εμπιστευτηκα, στηριξα και ψηφισα τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση της θέσης τους και του ονόματός τους αποφεύγοντας την ανάληψη ευθυνών. Αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, επιδιώκοντας ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις και θα φανει δήθεν ενσυδείδητος και ηθικός στον κόσμο. Η ουσία όμως είναι μία και την καταλαβαίνουμε όλοι. Κανείς τους, δεν έχει τα "κότσια"(εφόσον είναι καθαρός και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα)να πάει ενάντια στο σύστημα.Να προχωρήσει ενεργά σε καταγγελίες, να μιλήσει ξεκάθαρα και συγκεκρικένα για πρόσωπα,ονόματα, αριθμούς. Κανείς μέχρι τώρα από όσους γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω δεν το έχει πράξει. Οι δικαιολογίες υπάρχουν πάντα και φυσικά η πιο εύκολη λύση είναι η ουδέτερη στάση και συνεπώς το"κουκούλωμά'τόσης επί χρόνια διαφθορας. Έτσι οι πολιτικοί μας διατηρούν τη θεσούλα τους, συμπεριφέρονται διπλωματικά και έτσι έχουν το κεφάλι τους ήσυχο...και φυσικά τα κορόιδα (εμείς) πληρώνουν...(π.χ. τέλη ύδρευσης και πολλά άλλα που ανακαλύπτουμε συνεχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.