Ο πληθυσμός της Δ.Ε Αλυζίας με βάση την πρόσφατη απογραφή του 2011. Δυστυχώς η περιοχή μας φθίνει.


Σας παρουσιάζουμε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., των αποτελεσμάτων της απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 για το μόνιμο  πληθυσμό της χώρας που αφορά την Δ.Ε. Αλυζίας. Εμείς κάνοντας μία έρευνα βρήκαμε και τα στοιχεία της απογραφής του 2001 και σας δείχνουμε την μεταβολή του πληθυσμού σε όλη τη Δ.Ε. Αλυζίας, αλλά και σε κάθε επιμέρους οικισμό. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τόπος μας φθίνει, έχοντας μία αρκετά μεγάλη μείωση πληθυσμού ίση με 739 κατοίκους, δηλαδή σε ποσοστό ίση με -19,73% μέσα σε μία δεκαετία.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΥΖΙΑΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3005
ΜΕΙΟΝ 739
Τοπική Κοινότητα Αρχοντοχωρίου 701 ΜΕΙΟΝ 328
Άγιος Αθανάσιος 0 
Αρχοντοχώριον 655 
Παλιόβαρκα 46 
Τοπική Κοινότητα Βάρνακα 342 ΣΥΝ 33 
Βάρνακας 342 
Τοπική Κοινότητα Κανδήλας 1048 ΜΕΙΟΝ 218
Κανδήλα 1048 
Τοπική Κοινότητα Μύτικα 759 ΜΕΙΟΝ 99
Μύτικας 759 
Τοπική Κοινότητα Παναγούλας 155 ΜΕΙΟΝ 127
Παναγούλα 155


ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2001
ΔΗΜΟΣ ΑΛΥΖΙΑΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 3744
Δ.Δ. Αρχοντοχωρίου 1029
Αρχοντοχώρι 919
Άγιος Αθανάσιος 46
Παλιόβαρκα 64
Δ.Δ. Βάρνακα 309
Βάρνακας 309
Δ.Δ. Κανδήλας 1266
Κανδήλα 1266
Δ.Δ. Μύτικα 858
Μύτικας 858
Δ.Δ. Παναγούλας 282
Παναγούλα 282

15 σχόλια:

  1. MONO O ΒΑΡΝΑΚΑΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙ. ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απλα ο Βάρνακας φαινεται οτι λειτουργούσε πάντα σύννομα και οχι με απογραφές "Μαϊμού "...

      Διαγραφή
  2. Οταν κατα το παρελθόν γίνονταν απογραφές "Μαϊμού" απ τους τοπικούς "αρχοντες" , μοιραία σήμερα παρουσιάζεται αυτή η εικόνα στην Αλυζία. Ενω ο Βάρνακας π.χ παρουσιάζει μια νορμάλ δημογραφική εξέλιξη. Στο δε Αρχοντοχώρι το παράδειγμα είναι οφθαλμοφανέστατο. Μία συνοικία που την βάφτισαν " Αη- Θανάσης ( είναι η Δεργοβίτσα ) σήμερα δεν υπάρχει - στην απογραφή - ούτε ένας... άσχετα αν στον οικισμό αυτόν ζουν πάνω απο 30 οικογένειες ακόμα και σήμερα.Το ίδιο ισχύει και για την Κανδήλα ...Και τούτο το έκαναν οι "αρχοντες " γιατί έπαιρναν απ΄το υπ. Εσωτερικών την οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με τον πληθυσμό που παρτουσίαζαν και παρακαλω για μια συνεχώς 10ετία.
    Φαίνεται στην απογραφή του 2011 πρυτάνευσαι η νομιμότης και έτσι σήμερα δείχνεται η πραγματική εικόνα κι όχι η πλασματική που δείχνονταν τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για του λόγου το αληθές ιδού και η απογραφή του 1991 . ΑΛΥΖΙΑ συνολικά 3913 κάτοικοι.Αναλυτικά : ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ 1194 ,ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ 303 , ΒΑΡΝΑΚΑΣ 408 , ΚΑΝΤΗΛΑ 1324 , ΜΥΤΙΚΑΣ 684. και το 1991 άν η Παναγούλα γράφονταν με 4 κατοίκους λιγότερους , συμφωνα με τον νόμο δεν θα είχε Συμβούλιο. Και ενω είχε πολύ λιγότερους κατοίκους την έγραψαν με 303 για να έχει την εκπροσώπηση ως ΟΤΑ αλλα και την επιχορήγηση απο το υπ. Εσωτερικών .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΕΝΩ ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΝΟ Ο ΒΑΡΝΑΚΑΣ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ. ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΒΤΣΑ ΠΑΝΤΩΣ ?? ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΙΜΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H "Μαϊμού " απογραφές , δυστυχώς , γίνονταν σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα , αλλά με κάποιο μέτρο... Και τούτο , γιατί υπήρξε προς τις Κοινότητες και τους Δήμους , η γνωστή ανα άτομο σε κάθε χωριό -Δήμο και επι μια δεκαετία η ιδία επιχορήγηση απ το υπ. Εσωτερικών ( ΣΑΤΑ ; ). Ναι εκτιμώ οτι στη Ζάβιτσα αλλά και στην Καντήλα , αλλά και στην Παναγούλα, οι τότε απογραφές δεν ήταν οι πραγματικές . Μάλιστα το 2001 η Παναγούλα εξ αιτίας του ότι ειχε κάτω απο 300 κατοίκους ( νομιζω 280) δεν έβγαλε 5μελες Τοπικό Συμβούλιο στον τότε Δήμο της Αλυζίας αλλα 3μελέςΣυμβούλιο και οι υποψήφιοι στην Παναγούλα στις επόμενες απ΄το 2001 Δημοτικές εκλογές δεν ηταν 7 που ήταν στα υπόλοιπα χωριά της Αλυζίας αλλα τέσσερις (4). Θυμάμαι πολύ καλά οτι ως απογραφέας τότε ... επικοινωνούσαμε με τους Αθηναίους- Πατρινούς και τους γράφαμε δίχως να ήταν κάν στην Παναγούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω κάνει απογραφέας το 2001 και 2011 στο Περιστέρι Αττικής και ουτε που σκέφτηκα να δηλώσω παραπάνω έστω και ένα άτομο. Οι απογραφείς στην ΑΛΥΖΙΑ αλήθεια τι κάνανε ; Ολοι πιέζονταν και κάνανε απογραφές μη πραγματικές; Γιατι το λέω ; Γιατί για μένα την ευθύνη την εχει ο απογραφέας και οχι ο εκάστοτε Κοινοτάρχης ή Δήμαρχος. Και απ ότι φαίνεται η απογραφή των επι πλεον ατομων τόσο στην ΑΛΥΖΙΑ όσο και στην ΚΑΤΟΥΝΑ γίνονταν καθαρά για οικονομικους λόγους αυξήσεως των εσόδων των Δήμων ( δεστε λιγο σε άλλο μπλόκ και προς τα αλλα παλλικαρια του Ξηρομέρου ). Ξεχνάτε οτι οι Σύλλογοι έβαζαν Λεωφορεία απ την Αθήνα για τα χωρια τους εν όψει της απογραφής και στο όνομα της αύξησης ή της διατήρησης των κατοίκων του χωριού έστω και με πλασματικά στοιχεία ; Ετσι έχουμε στην Κατούνα - 554 ατομα, στην Τρύφου -140, στον Αετό -190, στην Κονοπίνα - 157 . Είναι άραγες ολα αυτά τυχαία ; Τώρα που το πιθανότερο έγιναν σχεδόν όλα σύννομα , μας ενοχλεί όταν βλέπουμε την μείωση των κατοίκων στα χωρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΑ Η ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ?? ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΩΚΟΙΣΗ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ?? ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΜΥΤΙΚΙΩΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΖΑΜΠΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ .ΤΖΑΜΠΑ ΔΑΝΕΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ?? ΜΟΝΟ ΜΥΤΙΚΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός!!!! άλλο ομως αι βουλαί των τότε διοικούντων...Η Παναγούλα έπρεπε να ειχε ενσωματωθεί στο Μύτικα πριν τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και ο Μύτικας να ήταν η πρωτεύουσα του τότε Καποδιστριακού Δήμου. Ομως οι τότε πρόεδροι κ.κ Παν. Παπαδόπουλος και Ελευθ.Κατσαούνης δεν έπραξαν τα δέοντα....ήθελαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους ξεχωριστές Κοινότητες.Κι ο νοών νοήτω... αστα βρε αδελφέ , μήπως εμεις που στηρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε ευθύνες ;

      Διαγραφή
    2. Εδω ρε φιλε η Παναγουλα κατεβηκε στο Μυτκα γιατι -αν θυμαμαι καλα- υπηρχε κινδυνος κατολισθησεων παρ'ολα αυτα συνεχισαν να κτιζουν και να ανακαινιζουν σπιτια. Για να μην αναφερω το γεγονος οτι καποιοι πηραν οικοπεδα στο Μυτικα και αμεσως μετα τα πουλησαν Επισης καλο ειναι να θυμομαστε οτι ο τοτε Προεδρος κ. Βασιλακης αφησε εκτος το δικο του χωραφι απο την απολλοτριωση την στιγμη μαλιστα που επαιρναν χωραφια στην καλυτεη περοχη του Μυτικα απο ανθρωπους που δεν ειχαν αλλη περιουσια! Ολο αυτο καποτε το ονομαζαν σοσιαλισμο...αστα πονεμενη ιστορια... καλο ειναι να παμε παρακατω αλλα επισης καλο ειναι να μην ξεχναμε καποια πραγματα.

      Διαγραφή
    3. ΑΓΑΠΗΤΕ 4.24 Μ.Μ ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ . ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ; ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 155 ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ; ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΑΠ ΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΙ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ; ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ 10ΕΤΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ "ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ" ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ Ο,ΠΟΙΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠ ΤΟ ΝΟΜΟ; ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ 2 ΤΡΥΓΟΝΙΑ... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ( Τοπικό & Εθνικό ) ...μήπως αυτοανερούμαστε οταν εξακολουθούμε να πιστεύουμε οτι για ΟΛΑ φταίει ο π.Δήμαρχος που έφυγε - όπως έφυγε - πριν 6,5 χρόνια ή το ΠΑΣΟΚ που ειναι στο 6% ; Αλήθεια οι ενδιάμεσα Δήμαρχοι και οι υψηλά Κυβερνώντες τι έκαναν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των "κακών " σοσιαλιστών ; Ναι αυτών των τοπαρχών-κοτζαμπάσηδων που ΟΛΟΙ μας τρέχαμε κοντά τους για να αρπάξουμε ένα κοκαλάκι...π.χ επι πλέον πρίμ ,επι πλέον λάδι και κάποιοι και παράνομες συντάξεις κ.λπ . ΄Ομως και εμείς τι κάνουμε γιαυτό το παραμύθι που πάει σχοινί κορδόνι απ το 1995 και λέγεται: π ο λ ι τ ι κ ά Συμφέροντα , κάποιων, απ την Παναγούλα ; Και δεν έχουμε εμείς ευθύνες που τόοοοσα χρόνια τους στηρίζαμε ; Και παίρνουν θάρρος και μας ζητάν και σήμερα την ψήφο μας ; Με λίγα λόγια η ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ έπρεπε να ήταν στον Μύτικα απ το 1995.Αυτα για να μην ξεχνιόμαστε και να μαθαίνουν οι νέοι για τους τοπικούς τοπάρχες-κοτζαμπάσηδες της Παναγούλας.

      Διαγραφή
  8. Καλή Χρονιά , με Υγεία και Δουλειά για ΟΛΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ . ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ ΤΟΥς ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΠΡΑΓΜΑ ΟΠΩς ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ .ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΙΤΑΡΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ, ΜΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΖΑΜΠΑ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ . ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς η περιοχή σβήνει και αργοπεθαίνει. Μόνη ελπίδα για το Μύτικα ο τουρισμός. Σαν επισκέπτης το θεωρώ από τα ομορφότερα μέρη που έχω πάει. Αν γίνουν μερικά βασικά πράγματα η περιοχή αυτή μπορεί να εκτοξευθεί τουριστικά και να ανοίξουν πάρα πολλές δουλείες που θα φέρουν κόσμο και χρήμα στη περιοχή. 1ον να μεταφερθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες, 2ον επέκταση σχεδίου πόλης, 3ον βιολογικός καθαρισμός, 4ον λιμάνι και υποδομές φιλοξενίας γιωτ. Αν γίνουν αυτά αμέσως η περιοχή θα γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη.

    Ένας επισκέπτης
    ερωτευμένος με το Μύτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α και φίλε Blogger, ξέχασα, χρόνια πολλά για τη γιορτή σου. Θα τα πούμε το καλοκαίρι
      Συνέχισε το blog όπως το πας

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.