Η ΕΑΣ Ξηρομέρου ξεπουλάει.... οι αγρότες χάνουν την περιουσία τους.


Γράφει ο Παναγιώτης Χολής.
Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ.

Η Ένωση Αγροτικών Συλλόγων Ξηρομέρου συνεχίζει να παραχωρεί τα περιουσιακά της στοιχεία. Τελευταίο θύμα είναι οι αποθήκες της στη θέση Γράβα – Αστακού τις οποίες νοίκιασε (;) στην Ε.Α.Σ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. Τα χρέη της Ένωσης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη παραγωγικής δραστηριότητας και κακοδιαχείρισης την έχουν οδηγήσει σε διάλυση.
Σε μια εποχή όπου η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση, η Ένωση διαλύθηκε, οι αγρότες μέλη της έχουν εγκαταλειφθεί και τα περιουσιακά της στοιχεία που είχαν αποκτηθεί με χρήματα των αγροτών ξεπουλιούνται χωρίς κανένα όφελος για τους ίδιους τους αγρότες.
Τη στιγμή που όλοι οι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που φέρνει ο νόμος 4015/2011 σπεύδοντας να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά σημεία των διατάξεων, η δική μας Ένωση διαλυμένη όπως είναι και χωρίς στην ουσία Δ.Σ το μόνο που κάνει είναι να παραχωρεί (ξεπουλάει) τα περιουσιακά της στοιχεία ώστε να κλείνει τρύπες σε μεγάλο βάθος.
Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε οργανώσεις με αρνητικές θέσεις πριν οδηγηθούν στην κατάρρευση και στην εκκαθάριση, δύνανται να μεταφέρουν τα αγροτικού ενδιαφέροντος περιουσιακά στοιχεία σε άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής, όπου εγγράφονται και οι συνεταιρισμένοι αγρότες. Η πλειοψηφία των Ενώσεων «συμβιβάζεται» με την ιδέα της μετατροπής τους σε μεγάλο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Η δική μας Ένωση και ο σχεδόν μόνιμος Πρόεδρός της (αλήθεια πως εκλέγεται αφού Σύλλογοι δεν υπάρχουν;), ούτε καν ασχολούνται με αυτό και τη δυνατότητα ανάκαμψης και στήριξης των αγροτών.
Εντύπωση προκαλεί και η σιωπή των ίδιων των αγροτών και ειδικά των αγροτών –μελών του Δ.Σ. -οι οποίοι όχι μόνο ανέχονται την πολιτική διάλυσης και ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δεν ασκούν και κανέναν απολύτως έλεγχο-, κρίμα γιατί η Ένωση υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής παραγωγής.
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Στο νομό ΚΙΛΚΙΣ υπήρχε ο «καπνικός συνεταιρισμός Τούμπας»,  ο οποίος μετά την κατάργηση του καπνού έμειναν τα χωράφια χέρσα και οι αγρότες σε απόγνωση. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Με πρωτοβουλία του, κινητοποιήθηκαν, έψαξαν, ρώτησαν και τελικά φύτεψαν το 2005 δοκιμαστικά 250 στρέμματα με ροδιές. Σήμερα η εταιρία που δημιούργησαν «ΡΟΔΩΝΑΣ Α.Ε.», διαχειρίζεται πάνω από 1.800 στρέμματα, διαθέτει δικά της ψυγεία και συσκευαστήρια για ρόδια και οι περίπου 80 αγρότες που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορούν να κοιτάξουν με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.
Ο Πρόεδρος δηλαδή είχε όρεξη, όραμα, όνειρα και αγάπη για αυτό που τον κάλεσαν οι αγρότες να διοικήσει και όταν τελείωσε ο καπνός έψαξε και τους βρήκε εναλλακτική καλλιέργεια και σήμερα κάνουν και εξαγωγές. Εμείς στο Ξηρόμερο με τους «φωτισμένους» αγροτοσυνδικαλιστές απολαμβάνουμε τη γεωργία των καφενείων. Οι αγροτοσυνδικαλιστές μας κατώτεροι των περιστάσεων αδυνατούν να βρουν εναλλακτικές προτάσεις και επιλέγουν το δρόμο του ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων της Ε.Α.Σ και οδήγησαν τους αγρότες μας σε πλήρη αδράνεια και χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Και όμως στη δική μας Ένωση υπήρχε δυνατότητα, υπό άλλες συνθήκες και υπό άλλη διοίκηση να βρεθούν εναλλακτικές καλλιέργειες και νέες τύπου επενδύσεις, όπως: Επεξεργασία, συσκευασία, τυποποίηση ντόπιων αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Διότι και καλά και πολλά γάλατα έχουμε και καλό και ποιοτικό τυρί έχουμε και σταφύλια έχουμε και κρασιά έχουμε και ελιές έχουμε και λάδι έχουμε και κηπευτικά μπορούμε να καλλιεργήσουμε και καλά κρέατα παράγουμε. Επίσης η ροδιά είναι καλή και προσοδοφόρα καλλιέργεια που ταιριάζει στην περιοχή μας όπως και οι αμυγδαλιές κ.α.
Η Ένωση, αυτές τις νέου τύπου επενδύσεις και καλλιέργειες, θα μπορούσε να τις υποστηρίξει και να τις προωθήσει με την ανάλογη υποδομή βοηθώντας κατά πρώτο λόγο των αγρότη παραγωγό και κατά δεύτερο τον τόπο και την ανεργία των νέων μας. Αντ’ αυτού οι αργόσχολοι αγροτοσυνδικαλιστές συνδικαλίζονται με όρους του 1980, παραγοντίζουν και ξεπουλάνε την περιουσία των αγροτών και το μέλλον τους.
Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι τον Ιούνιο του 2012 θα έπρεπε να είχαν γίνε εκλογές σε όλους τους δευτεροβάθμιους Συνεταιρισμούς. Στην Ε.Α.Σ Ξηρομέρου δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου να έγιναν εκλογές. Επίσης τι σημαίνει η πινακίδα στις αποθήκες της Γράβας «Ε.Α.Σ Αγρινίου – Υποκατάστημα Αστακού;» 
Tα επικίνδυνα τεμαχισμένα ελαστικά, βρίσκονται ακόμα πεταμένα στο χωράφι, πίσω από τις αποθήκες της στη Τσαπουρνιά και κανείς μα κανείς δεν ανησυχεί για την υγεία των κατοίκων, ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι, βεβαίως βεβαίως, ανησυχούν. Θα το πω όμως για άλλη μια φoρά. Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΩΧ-ΑΔΕΡΦΙΣΜΟΣ που κυριεύει το μεγαλύτερο μέρος τις τοπικής κοινωνίας, κακό κάνουν μόνο στην ίδια την κοινωνία και στο μέλλον της παρά σ ’αυτούς που εξουσιάζουν την κοινωνία. Παιδιά ανέργους θα βρεις σε όλες τις οικογένειες της περιοχής μας, αλλά όχι στις οικογένειες των εξουσιαστών της. ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ. Ο τρόπος που πολιτεύτηκε και συμπεριφέρθηκε η Ε.Α.Σ τα τελευταία χρόνια πρέπει να μας αφυπνίσει και οι απαράδεκτοι αγροτοσυνδικαλιστές να πάνε στα σπίτια τους… λίαν επιεικώς. Η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες και μη περιμένουμε να μας τις αξιοποιήσουν κάποιοι άλλοι για λογαριασμό μας.

5 σχόλια:

  1. ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 200€ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΑΣ..ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΤΗΠΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ..ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ 100&200 ΠΡΟΒΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...και οι αγρότες γιαυτα που αναφέρετε είναι άμοιροι των ευθυνών τους ;Βρέ αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται σε ΟΛΟΥΣ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τωρα ξαφνικα ξυπνησαν ολοι και κλαινε στα χαλασματα.
    Τοσα χρονια που τα βλεπατε τι κανατε?
    Αγροτοπατερες συνδικαλιστες,κοινοταρχες δημαρχοι και αγροτες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα με τις Ενώσεις είναι γνωστό. Η δική μας θα ήταν η εξαίρεση; Η πιάτσα βοά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Κ.ΧΟΛΗ ΛΕΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΥΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΟΠΗΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝ ΨΥΘΗΡΙΣΤΑ.ΕΣΥ ΤΑ ΛΕΣ ΦΩΝΑΧΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.