Γέροι στον πάγο.


Γράφει ο Νίκος Ναούμης.
Πολιτικός Επιστήμονας.
http://naoumis-nikos.blogspot.gr/

Υπάρχει ένας πολύ γνωστός θρύλος που λέει ότι οι Εσκιμώοι, άφηναν τους ηλικιωμένους τους στον πάγο για να πεθάνουν. Αυτό στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να ισχύει σύμφωνα με ανθρωπολογικές έρευνες που έχουν βγει στο φως. Με βάση λοιπόν τις έρευνες αυτές, η αλήθεια, είναι λίγο διαφορετική. Οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, όταν ένιωθαν ότι δεν ήταν χρήσιμοι στην φυλή τους, είτε διότι δεν μπορούσαν πια να κυνηγήσουν, είτε διότι δεν μπορούσαν να είναι χρήσιμοι σε κάτι άλλο, επιβαρύνοντας τους οικείους τους στην ούτως η άλλως δύσκολη νομαδική ζωή που ζούσαν ως λαός, συνειδητά, απείχαν από την λήψη τροφής.
Όμως, αυτό που πρέπει να ισχύει για την ιδιαίτερη αυτή φυλή ανθρώπων και τις παραδόσεις τους, είναι η παιδοκτονία. Φαίνεται λοιπόν, ότι οι Εσκιμώοι, εγκατέλειπαν τα ανήμπορα και άρρωστα βρέφη τους στον πάγο για να μην τους είναι βάρος, με την ελπίδα ότι κάποιοι θα τα έβρισκαν και θα τα έσωζαν. Αν κάτι τέτοιο γινόταν, η οικογένεια που άφηνε το ανήμπορο μωρό της στον πάγο, ήταν αναγκασμένη να αλλάξει άμεσα τόπο διαμονής, διότι πίστευαν πως αν το αφημένο μωρό απεβίωνε τελικά, θα τους στοίχειωνε.
Όλα αυτά μου περνούσαν απ’ το μυαλό ακούγοντας εμβρόντητος τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα να μιλάει σ’ ένα συνέδριο που παραβρέθηκε πριν λίγες μέρες, με θέμα την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη στην χώρα μας.
Που κολλάει τώρα ο Στουρνάρας με τους Εσκιμώους και τις παραδόσεις τους θα πείτε… Από το εν λόγω συνέδριο, απουσίαζαν τα ΜΜΕ και οι δηλώσεις του υπουργού από το βήμα του συνεδρίου πέρασαν εντελώς απαρατήρητες για τον πολύ κόσμο και ούτε πήραν μεγάλη έκταση ενώ θα’ πρεπε κατά τη γνώμη μου.
Τι είπε λοιπόν ο Υπουργός που υπό άλλες συνθήκες ίσως η καριέρα του να λάμβανε άδοξα τέλος και μαζί μ’ αυτή και η θητεία της τρικομματικής κυβέρνησης που τον στηρίζει;
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Στουρνάρας είπε επί λέξη: «Οι ηλικιωμένοι στην χώρα μας, είναι ένα περιττό βάρος. Πρέπει λοιπόν, να επιτρέψουμε στους ηλικιωμένους να βιαστούν να πεθάνουν» για να μην χρειάζεται να πληρώνει το κράτος για την περίθαλψή τους! «Θεός φύλαξη αν σε αναγκάσουν να συνεχίσεις να ζεις όταν θέλεις να πεθάνεις. Εγώ θα ένιωθα πολύ άσχημα γνωρίζοντας ότι για την νοσηλεία μου πληρώνει η κυβέρνηση. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί εκτός και αν τους αφήσεις να βιαστούν να πεθάνουν»!
Σας δίνω λίγο χρόνο να το χωνέψετε…
Εντάξει…;
Χαλαρώστε τώρα…
Το παραπάνω συνέδριο δεν έγινε ποτέ! Εγώ ποτέ δεν πήγα! Και φυσικά, ο κ. Στουρνάρας, ποτέ δεν είπε εξ’ όσων γνωρίζουμε τέτοιες ανοησίες, όση βάση κι αν ενδεχομένως να έχουν…
Οι παραπάνω δηλώσεις, στην πραγματικότητα ανήκουν στον Ιάπωνα ομόλογο του κ. Στουρνάρα και πρώην Πρωθυπουργό της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου Τάρο Άσο.
Φανταστείτε όμως εσείς τώρα, να είχε γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα η ακόμα και στην Γερμανία και τις δηλώσεις αυτές να είχαν κάνει ο Στουρνάρας και ο πολύς Σόϊμπλε τι θα συνέβαινε…
Επειδή όμως η Ιαπωνία δεν είναι Κονγκό και θεωρείται χώρα με λόγο και δύναμη στα διεθνή φόρα, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και η γνώμη της έχει δύναμη, κάτι τέτοιες δηλώσεις, εμένα προσωπικά, εκτός του ότι μου κινούν το ενδιαφέρον, με προβληματίζουν ιδιαίτερα.
Ίσως απλά να είναι μία άστοχη στιγμή του Ιάπωνα πολιτικού… Ίσως όμως και όχι…
Καλό θα ήταν να είμαστε πιο υποψιασμένοι και να μην τα περνάμε όλα αδιάφορα και στον χαβαλέ.
Ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…
Σημείωση: Για την ιστορία, ο Τάρο Άσο, είναι Υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας στη νεοεκλεγείσα προ μηνός κυβέρνησης της χώρας, πρώην Πρωθυπουργός, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας βιομηχάνων, πρόσωπο κύρους και χαίρει του σεβασμού απ’ όλους στην χώρα του. Θα θεωρήσει κανείς, ότι είναι κάποιος νεαρός και φέρελπις πολιτικός… Ο κ. Άσο, έκανε αυτές τις δηλώσεις όντας 72 χρονών ο ίδιος!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.