Κρίσιμα ερωτήματα, θανάσιμες απαντήσεις;


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.
Συνταγματάρχης ε.α.-Πολιτευτής Ν.Δ.

Μ' αρέσει να γυρίζω πίσω στα γραπτά του παρελθόντος, όχι μόνο των άλλων, αλλά και στα δικά μου. Κάντε το για παράδειγμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα άρθρα μεγαλοδημοσιογράφων. Πηγαίνετε μερικούς μήνες πριν, συγκρίνετε και θα διαπιστώσετε τη γελοιότητα, όπως άλλωστε και τη σοβαρότητα ορισμένων. Βγάζεις και άλλα πολλά συμπεράσματα παρακολουθώντας προσεκτικά. Άρθρα εκβιαστικά, συμβόλαια πολιτικών θανάτων, κείμενα ανάδειξης ΄΄τιτάνων΄΄ , επιχειρηματικά συμφέροντα, συμμαχίες, ΄΄κολιτιλίκια΄΄ και άλλα συναφή της πολιτικοεπιχειρηματικής διαπλοκής στον τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ.
Έγραφα προ τετραμήνου περίπου από αυτήν εδώ τη στήλη με τίτλο: ΄΄Λίστα ψηλά κι αγνάντευε΄΄.
«Η λευκομαλούσα Λαγκάρντ, παρέδωσε σ΄ εκείνο τον αλήστου μνήμης Παπακωνσταντίνου, Υπουργό μη οικονομικών, μια λίστα δύο χιλιάδων ονομάτων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε μία μόνο τράπεζα της Ελβετίας. Σε μια χώρα νορμάλ, με υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους τι θα γινόταν; Τη λίστα θα έπαιρνε το ΣΔΟΕ και χωρίς να κοινοποιήσει τίποτε, θα έκανε τους ελέγχους για τη προέλευση των καταθέσεων και θα τσεκούρωνε κανονικά τους υπόχρεους. Αλλά αυτό είπαμε σε νορμάλ χώρες όχι σ΄εμάς...
Ο Παπακωνσταντίνου κάλεσε τέλος του 2010 ή αρχές του 2011, τον υφιστάμενο του, επικεφαλής της ΣΔΟΕ, πράσινο αστέρα Καπελέρη και του έδωσε ατύπως, προσέξτε ατύπως, σε ένα χαρτάκι είκοσι ονόματα να τα ελέγξει. Αυτός δεν έκανε καμιά έρευνα αλλά κοίταξε το προφίλ τους, πιθανόν στο φέισμπουκ και ατύπως, σε χαρτί υγείας μήπως, τα έδωσε στον υπουργό. Λέει επίσης ο Καπελέρης ότι έγινε και σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση του θέματος αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Ο Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς ευλόγως γιατί δεν διέταξε έρευνα για όλους αυτούς, απάντησε ότι φοβόμουνα τις διαρροές γι΄ αυτό δεν το έκανα. Και το έργο συνεχίζεται.
Ο Παπακωνσταντίνου αποχωρεί τον Ιούνιο του 2011. Πριν αποχωρήσει παραδίδει την λίστα στον δοξασμένο από τις μάχες με τη 17 Νοέμβρη εισαγγελέα Διώτη, ο οποίος αρχές Μαΐου αντικατέστησε τον Καπελέρη. Ο Διώτης πάει στον προϊστάμενο του Βενιζέλο, του παραδίδει τη λίστα των 2000 και περιμένει οδηγίες, διότι είπε είναι προϊόν υποκλοπής και σαν τέτοιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Γεια σου κυρ εισαγγελέα με τη Τζένη την ωραία, που έλεγε κι o αείμνηστος Ρασούλης. Πω, πω, το δούλεμα είναι τρελό κι αδέσποτο! Εκδούλευση στον βουτυρομπεμπέ Αντιπρόεδρο και Υπουργό των Οικονομικών έκανε. Κοίτα τι όπλο σου έδωσα, χρησιμοποίησε το όπως νομίζεις. Δηλαδή σαν ΣΔΟΕ δεν μπορούσε να ελέγξει όποιους ήθελε; Ποιος είναι ο ρόλος του; Δεν μπορούσε να βγάλει χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα, πρώην και επόμενους Υπουργούς, ένα φιρμάνι που να λέει υπηρεσίες μου ελέγξτε τον Κίτσο, τον Μήτσο και τον Φίτσουλα γιατί έτσι μ΄ αρέσει; Μπορούσε. Δυστυχώς κυρ Εισαγγελέα χάσατε την ευκαιρία να δοξάσετε το παρελθόν σας για χάρη προσωπικών μικροπολιτικών. Κι εκείνος ο μπούλης ο Αντιπρόεδρος τι έκανε; Ξέχασε το στικάκι λέει κάπου στο γραφείο του. Έσωζε την Ελλάδα τότε κι ήταν απασχολημένος . Εμάς όμως ποιος θα μας σώσει απ τους σωτήρες; Διότι κάπου όλοι αυτοί έχουν μπερδέψει τους ρόλους τους, τη νομιμότητα και τη παρανομία, ποιος είναι ο ελέγχων και ποιος ο ελεγχόμενος. Ποια είναι η βούρτσα και ποια η λούτσα. Διότι η διαφορά είναι τεραστία. Αλλά στο κάτω κάτω της γραφής τι φταίτε εσείς; Αφού ο λαός σας αφήνει και δεν σας έχει πάρει με τoυ βοδιού τη λούτσα συνεχίστε. Που ξέρεις, στο τέλος μπορεί και να αγιάσουμε...»
Κι έρχονται και τα πιο σοβαρά τώρα, που για μένα δεν είναι η παραπομπή του Παπακωνσταντίνου. Αυτή είναι δεδομένη. Ο ΄΄κηπουρός΄΄ αυτός απεδείχθη τόσο ανόητος, όσο κι ο εργοδότης του ο ΄΄Άβερελ΄΄ της ελληνικής πολιτικής, πρώην πρωθυπουργός του ΔΝΤ. Έκανε τις διορθώσεις που ήθελε και την έδωσε σε κάποιους συνεργάτες του, που να θυμάται τώρα; Οι ελληνικές φυλακές τον περιμένουν, να πάει να κάνει παρέα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ του Άκη, εκπροσωπώντας το νέο ΠΑΣΟΚ. Τώρα εδώ που τα λέμε αυτό είναι άδικο. Λείπει το εκσυγχρονιστικό κομμάτι, ο Μαντέλης με τον Τσουκάτο για παράδειγμα δεν θα ακολουθήσουν; Εκείνο το ορφανό εκατομμύριο της Ζήμενς, κανένας Πεπόνης δεν θα το ψάξει; Κι ο άλλος Τσάρος της οικονομίας, ο ναύαρχος Παπαντωνίου, με τις φρεγάτες δεν θ ακολουθήσει; Κι υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, θηλιές για τη κυβέρνηση.
Το πρώτο, στο ίδιο θέμα της λίστας, δεν έχει ευθύνες ο Βενιζέλος; Δεν μ ενδιαφέρει αν το ίδιο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, η απλή λογική μου το θέτει. Αυτός είχε ξεχάσει το στικάκι σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του είπε. Όπα δικέ μου, τι ήταν το σιντί της Πάολα, απ τα ‘’Παραπολιτικά΄΄; Πως λοιπόν δεν έχει ευθύνες; Το δίλημμα είναι προφανές για τη κυβέρνηση. Μπαίνει ο Βενιζέλος στη πρόταση για τη προανακριτική διακινδυνεύοντας τη πτώση της ή δεν μπαίνει χάνοντας την αξιοπιστία της; Ποιο βαραίνει περισσότερο; Κι η χώρα μπορεί ν αντέξει κραδασμούς, πολιτικό χάος, εκλογές; Πραγματικά ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα. Γι αυτό κι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τη πρόταση περιλαμβάνοντας τον Βενιζέλο, για να στριμώξει κι αν είναι δυνατό να προκαλέσει τη πτώση της κυβέρνησης. Καμώνονται ότι δήθεν κόπτονται για το δίκιο.
Τι κι αν η Ελλάδα είναι στο γκρεμό, σημασία έχει να πάρουν την εξουσία, για να μας σώσουν μέσω Αργεντινής, Παραγουάης και άλλων τριτοκοσμικών χωρών. Όπως ο ολετήρας Αντρέας με τη Νικαράγουα. Πάντως ανεξάρτητα από το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα για τη ΝΔ και το Σαμαρά, παραμένει: Σώζεις τον Βενιζέλο και τη συγκυβέρνηση, προχωρώντας στο έργο που έχεις σκοπεύσει ή ρισκάρεις τα πάντα, μαζί και το μέλλον της χώρας, παραπέμποντας τον Βενιζέλο και διατηρώντας την όποια αξιοπιστία σου;
Ένα άλλο επίσης ερώτημα, αφορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ, το 2010 ή το 2011 δεν θυμάμαι, όπου ξεκάθαρα και με σαφήνεια είχε δηλώσει: ΄΄Μια μόνο εξεταστική θα κάνω, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ΄΄. Θα γίνει αυτή η εξεταστική; Διότι το θέμα δεν είναι να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς έχει σβήσει, αλλά να αποδοθούν οι ευθύνες και να γνωρίζουν τόσο οι πολιτικοί όσο κι ό λαός, ότι πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει. Διότι τα πρώτα δείγματα έχουν δοθεί. Και μη μου πείτε ότι τα έχει επιβάλλει ο Κουβέλης ή το ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στην ασφάλεια και στο πόλεμο της λαθρομετανάστευσης, στη ταχύτητα της δικαιοσύνης όσον αφορά σκάνδαλα, τη τεράστια προσπάθεια που γίνεται να νοικοκυρευτεί η πολύπαθη υγεία, στα πρώτα αποτελέσματα που αχνοφαίνονται στα δημόσια έργα με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στους εθνικούς δρόμους, τα οποία είχαν διακοπεί, στο ξεκαθάρισμα των πραγματικών συνταξιούχων, στο πόλεμο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Για πρώτη φορά μπαίνει κόσμος φυλακή. Αυτά είναι θετικά. Παραμένει όμως το ‘’μέγιστο΄΄ θέμα της ανάπτυξης, της ανεργίας που είναι σχεδόν ολοκληρωτική για τους νέους και της κοινωνικής αντιμετώπισης μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας που έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια της πείνας.
Βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε αυτά να γίνουν σε έξι μήνες μιας κυβέρνησης και μάλιστα ετερόκλιτης. Απαιτεί χρόνο και πολύ αίμα. Θυσίες. Αλλά ο λαός δεν έχει τι άλλο να θυσιάσει. Ας θυσιάσουν οι τραπεζίτες κι οι πλούσιοι της Ελλάδας, αγαπητέ Πρωθυπουργέ. Για να γράψετε θετική ιστορία σαν κυβερνήτης αυτής της χώρας. Άλλως κινδυνεύετε να περάσετε ως ο συνεχιστής του ανύπαρκτου, λεφτά υπάρχουν. Όλα τα άλλα καλά να γίνουν, αν δεν επανέλθει μια ισορροπία, όχι σαν αυτή που ήταν πριν, διότι αυτή ήταν ανωμαλία, αλλά ισορροπία σε βιοτικές ανάγκες και οικογενειακό προϋπολογισμό, το πρόσημο θα είναι αρνητικό.
Γιά να διαπιστωθεί αυτό, θα πρέπει να περάσει εύλογος χρόνος και μετά να γίνει ο απολογισμός. Όμως αν υπάρχει ο χρόνος αυτός, εξαρτάται από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα. ‘’Όπερ έδει δείξε΄΄ που λέγαν κι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Και μιας που μπήκαμε στο νέο χρόνο εύχομαι υπομονή, αλλά προ παντός: ΄΄Αδέλφια ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ΄΄

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.