Ιστοσελίδα Δήμου Ξηρομέρου: Από χίλια κύματα έχει περάσει μέχρι τώρα η κατασκευή της. Μάλλον φτάνουμε στο τέλος της περιπέτειας και μην το θεωρήσετε πρωταπριλιάτικο αστείο.


Μία από τις υποχρεώσεις των νέων Καλλικρατικών Δήμων είναι και η δημιουργία ιστοσελίδας. Στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της δικτύωσης, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση του δημότη μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, αν υπάρχουν οι κατάλληλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και είναι υποχρέωση του Δήμου να παράξει και να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες.
Εμείς ως Blog καλοπροαίρετα θέσαμε το θέμα μέσω σχετικής μας ανάρτησης στις 7/4/2011 (δείτε εδώ). Με μεγάλη μας χαρά πήραμε απάντηση από τον τότε ειδικό σύμβουλο του Δήμου Ξηρομέρου κ. Αρβανίτη μέσω επώνυμου σχολίου που έλεγε τα εξής:
Αγαπητοί φίλοι μια που ρωτάτε τι γίνεται με την ιστοσελίδα του Δήμου να σας απαντήσω ότι έχει περατωθεί η προεργασία για την επιλογή ειδικού προσωπικού για την δημιουργία της ιστοσελίδας, η οποία θα γίνει μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στο τέλος του Μάη. Οι υπάρχουσες ιστοσελίδες των πρώην Δήμων θα καταργηθούν, η δε ύλη τους θα μπει στο περιεχόμενο της αντίστοιχης δημοτικής ενότητας.
Θερμοί Χαιρετισμοί
Δημήτρης Αρβανίτης
Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου
Κατόπιν αυτού, ο Μάης ήρθε και πέρασε, ο Ιούνης μπήκε και στις 10 Ιουνίου αναγνώστης, μας έστειλε ανάρτηση (δείτε εδώ), βάζοντας πάλι το θέμα της δημιουργίας ιστοσελίδας του Δήμου και γιατί αυτή δεν έγινε ακόμα μιας και υπήρχε και σχετική διαβεβαίωση από τον τότε ειδικό σύμβουλο κ. Αρβανίτη. Σε αυτή την ανάρτηση πάλι με επώνυμο σχόλιο του ο τότε ειδικός σύμβουλος κ. Αρβανίτης έγραψε:
Αγαπητοί φίλοι
πραγματικά αυτή ήταν η απάντηση μου την οποία και επιβεβαιώνω. Για να είμαστε όμως δίκαιοι γράφω για εκτίμηση. Λόγοι τεχνικοί που είχαν σχέση με τους κωδικούς των παλαιών ιστοσελίδων καθυστέρησαν την διαδικασία. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσω σχετικά με το πότε θα είναι έτοιμη η ιστοσελίδα του δήμου.
Θερμοί χαιρετισμοί
Δημήτρης Αρβανίτης
Στις 23/11/2011 φάνηκε φως στην υπόθεση. Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει την κατασκευή της ιστοσελίδας σε σχετική με το αντικείμενο εταιρία, αντί ποσού 980 ευρώ. Αμέσως αναρτήσαμε την είδηση (δείτε εδώ) και με θετικό πνεύμα είπαμε έστω και αργά γίνεται κάτι καλό. Όλοι λοιπόν αναμέναμε μέσα στο 2012, με βάση την παραπάνω απόφαση, ότι επιτέλους ο Δήμος μας θα αποκτούσε την δική του ιστοσελίδα.
Το 2012 περνούσε και ιστοσελίδα δεν βλέπαμε, ώσπου στις 22/9/2012 υπήρξε απόφαση με την οποία ανακαλούταν η προηγούμενη που ανέθετε σε σχετική εταιρία την κατασκευής της ιστοσελίδας. Ακολουθεί η απόφαση ανάκλησης.


Στις 23/10/2012 ξαναφάνηκε φως στην υπόθεση. Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει εκ νέου την κατασκευή ιστοσελίδας σε σχετική με το αντικείμενο εταιρία, αντί ποσού 1968 ευρώ και σε αυτό το σημείο βρίσκεται τώρα η πολύπαθη υπόθεση. Ακολουθεί η σχετική απόφαση.


Με αυτά και με αυτά, από το Μάη του 2011 που εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του Δήμου Ξηρομέρου, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι η ιστοσελίδα θα είναι γεγονός, φτάσαμε αισίως στον Απρίλη του 2013. Δηλαδή 22 μήνες απόκλιση και βλέπουμε και επειδή είμαστε και λίγο σχετικοί με το αντικείμενο, η κατασκευή  μίας αξιοπρεπούς και λειτουργικής ιστοσελίδας απαιτεί ελάχιστο χρόνο, μήνας και πολύ είναι. Μάλλον η έμπρακτη βούληση και η συναίσθηση της σημαντικότητας, της αναγκαιότητας και του επείγοντος ήταν το πρόβλημα ως τώρα. Ίσως να είμαστε αν όχι ο μοναδικός, μέσα στους ελάχιστους Δήμους που δεν διαθέτουν ιστοσελίδα. Με βάση αυτή τη τελευταία απόφαση πιστεύουμε ότι η ιστοσελίδα του Δήμου θα γίνει πραγματικότητα και η πληροφορίες μας λένε ότι προχωρά η κατασκευή της και περίπου το Πάσχα θα είναι πραγματικότητα. Άλλωστε σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο έχουμε εκλογές, άρα η υποχρέωση της κατασκευής ιστοσελίδας εκ μέρους του Δήμου πρέπει ούτως ή άλλως να ικανοποιηθεί.
Σαν παράδειγμα ιστοσελίδας θα αναφέρουμε την http://www.trikalacity.gr/. Πραγματικά μία ιστοσελίδα που έχει τα πάντα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στην επιλογή ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει, πληρωμή δημοτικών τελών, αναζήτηση παλιότερων λογαριασμών νερού, on line αίτηση βλάβης ύδρευσης,on line αιτήσεις για οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να χρειαστεί ο δημότης και πολλές άλλες υπηρεσίες, που απολαμβάνει ο δημότης από την άνεση του σπιτιού του. Στη κεντρική ιστοσελίδα υπάρχουν τα τελευταία αποτελέσματα των μετρήσεων του νερού, τα πόθεν έσχες των αιρετών που είναι υποχρεωτικά να δημοσιοποιηθούν σύμφωνα με το νόμο, όλες οι αποφάσεις του Δήμου, οι προκηρύξεις και πλήθος άλλων πληροφοριών και χρήσιμων υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα Δήμου δεν είναι η μοναδική που μας έκανε εντύπωση. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε και σε μερικές άλλες που ξεχωρίζουν:
Δήμος Αβδήρων http://www.avdera.gr/
Δήμος Ξάνθης http://www.cityofxanthi.gr/
Δήμος Ναυπακτίας http://www.nafpaktos.gr/
Πρέπει και εμείς λοιπόν να καταλάβουμε ότι η επένδυση στις νέες τεχνολογίες λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής. Θα πρέπει και οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες να καταλάβουν την σημαντικότητα αυτών των επενδύσεων και να αποβάλλουν την νοοτροπία να θεωρούν μόνο ως έργο, σου ρίχνω λίγο τσιμέντο μπροστά στο σπίτι να μην κρατά νερά ή λίγη άσφαλτο, κλείνω λακκούβες,  ανοίγω αγροτικούς δρόμους, σου βάζω δύο παγκάκια και ένα φως, σου κάνω ένα πεζόδρομο φυτεύω και τρία δέντρα, αλλάζω λαμπτήρες. Με αυτή τη σκέψη θα λέγαμε ότι καλό είναι η ιστοσελίδα που θα γίνει να μην είναι μόνο απλά για να πούμε φτιάξαμε ιστοσελίδα. Ας δοθούν και παραπάνω χρήματα, για να αποκτήσουμε μία ιστοσελίδα που πραγματικά θα εξυπηρετεί το δημότη και όχι να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα, η οποία εγκαταλειμμένη και ανημέρωτη, θα χάσκει και αυτή μαζί με άλλες στο διαδίκτυο.
Αφορμή γι αυτή την αναδρομή μας στη πολύπαθη υπόθεση της ιστοσελίδας του Δήμου Ξηρομέρου είναι η διαπίστωση μας ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των δημοτών εκ μέρους του Δήμου. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι οι δημότες αλλά και τρίτοι που χρειάστηκαν να εξυπηρετηθούν από το Δήμο Ξηρομέρου. Αν η ιστοσελίδα είχε κατασκευαστεί έγκαιρα αυτός ο τομέας θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα. Παράδειγμα πρόσφατο, θέλαμε να αναρτήσουμε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2013, τα οποία θεωρούμε τις δύο πιο σημαντικές αποφάσεις που παίρνει κάθε χρόνο το Δ.Σ. Ουσιαστικά μπλεχτήκανε σε μία συζήτηση τι λέει ο νόμος και τι αναρτάται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ενώ το θέμα είναι άλλο. Πρέπει οι δημότες, το 2013, να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δύο έγγραφα και σε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των επιτροπών του Δήμου από τον υπολογιστή του σπιτιού τους. Δεν έχει ο Δήμος ιστοσελίδα (όλη η ευθύνη δική του όπως είδατε στο ιστορικό της υπόθεσης πιο πάνω) για να μπούμε και να το πάρουμε, τότε να μπαίνουν προσωρινά στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέχρι να αποκτήσει ή τουλάχιστον τις σημαντικές αποφάσεις (προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα) ας τις δώσει στα τοπικά Μ.Μ.Ε., όπως δίνει λόγου χάρη χωρίς κανένα πρόβλημα, τις προσκλήσεις για τα Δ.Σ., τις προσκλήσεις για βραβεύσεις ή για άλλες εκδηλώσεις, τις ανακοινώσεις π.χ. για την δημιουργία και το καλλώπισμα παιδικών χαρών. Εκεί είναι εύκολο, ενώ για σημαντικότατες αποφάσεις, όπως το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, να μπούμε στη διαδικασία να στείλουμε ένα e-mail με συνημμένα τα ήδη υπάρχοντα στους υπολογιστές του Δήμου έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή είναι δύσκολο; Ακατανόητο.
Αυτά καλοπροαίρετα, χωρίς παρεξήγηση και καλή πρωταπριλιά...... 

4 σχόλια:

  1. Νάταν μόνο η ιστοσελίδα που χρειάζεται ; εδω δηλώνουν οτι δεν έχουν Τεχνική υπηρεσία με αποτέλεσμα να θεωρούν "σύνομο" το να κάνουν απευθείας αναθέσεις σε εργα και προμήθειες κ.λπ. Εδω σου λένε έλα στον Αστακό να πάρεις τις αποφάσεις (εγγραφα) που αφορούν τον προυπολογισμό και το τεχνικο πρόγραμμα και σεις αγαπητό μπλοκ λετε για ιστοσελίδες ! Απλά πράγματα . Φαίνεται οτι ΟΣΟ περισσότερα ξέρει ο πολίτης τόσο χειρότερο γιαυτούς. Αστους ανημέρωτους ...Θέλει και ιστοσελίδα και σάϊτ ο " βλάχος " απ την Σκουρτού ; Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση ανα το πανελλήνιο των δημαρχοκεντρικών δήμων. Τζάμπα σπάς το κεφάλι σου - και τολμώ να πω οτι κάνεις πολύ σωστή δουλειά- αγαπητό μπλοκ του ΜΥΤΙΚΑSPRESS.Δεν θέλουν να φτιάξουν σάϊτ. Η ενημέρωση τους για τη λειτουργία βλέπω οτι παραπέμπει σε ημερομηνία 7-4-2011 και σήμερα έχουμε 1-4-2013 . Να δεις που για την άποψή μας αυτή , θα βγεί ο γνωστός - άγνωστος , ναι ο υπερασπιστής - "παιδονόμος" , που σε κάθε αντίθετη άποψη ενός πολίτη , σπεύδει και τον βγάζει στην "αναφορά" . Και νάταν τρόπος να του δώσει και 5 μέρες "φυλακή" ή 5 κάμψεις γιατί είπε βρε αδελφέ κάποιος την άποψή του για κάτι που θα ήθελε να λειτουργήσει ο Δήμος του έτσι όπως προβλέπουν οι νόμοι και τα θεσπίσματα της πολιτείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. esto kai arga tha ginei i istoselida. perimenoyme na tin doyme epiteloys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΑΜΑΡΑ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΟΣΗ ΟΡΘΗ ΣΚΕΨΗ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα σας πω οτι υπάρχει εδω και 5 χρόνια σε όλες τις υπηρεσίες η Ηλεκτονική Διακυβέρνηση , αλλα, η γενια μου , η γενιά των 30ρηδων βιώνουμε το Διαδύκτιο στο πετσί μας, ενω εσεις απ΄ οτι φαίνεται θα είστε ( λόγω ηλικίας) της παλιάς "κοπής " λειτουργίας των Δήμων. Και αυτή είναι η διαφορά μας και τίποτα άλλο. Ουτε μηδενιστές είμαστε ούτε φαντάσματα βλέπουμε. Απλά διαφωνούμε αγαπητέ κ.9.48μμ λόγω αντιληψης σε κάποια πράγματα. Και νομίζω οτι είναι φυσικό. Το διαδύκτιο οταν είσαι "καθαρός" δεν πρέπει να φοβίζει κανέναν. Δεστε τι πράγματα μαθαίνουμε σήμερα απ΄ το ιντερνετ ; Σας ευχαριστω.

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.