Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στο Κ.Υ. Μύτικα;


Ώρα δύο το μεσημέρι.
Τι έγινε ρε πατέρα; Σήμερα δεν τρώμε; Που είναι η μάνα;
Άστα έχει πάει από τις οκτώ το πρωί στο Νοσοκομείο να γράψει κάτι φάρμακα και ακόμη να γυρίσει. Μα τι κάνει τόσες ώρες αυτή η γυναίκα εκεί κάτω; Μα καλά και αυτός ο Γιάννης δεν τις γράφει αυτά τα δύο φάρμακα να σηκωθεί να φύγει….. Τόσο δύσκολο είναι;
Αφορμή για να να γράψω αυτό το μικρό κείμενο είναι τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν στο Κ.Υ. Μύτικα. Μεγάλη ταλαιπωρία ώστε οι ασφαλισμένοι να καταφέρουν να γράψουν τα φάρμακα τους, πολύωρη αναμονή και πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Διαμαρτυρίες, νεύρα τεντωμένα και παρεξηγήσεις στο καθημερινό πρόγραμμα για κάποιους και για άλλους αυτοκίνητο και ταξίδι σε άλλες πολιτείες για να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους μιας και η υγεία δεν μπορεί να περιμένει στην αναμονή. Αστακός, Βόνιτσα, Λευκάδα και Αγρίνιο δημοφιλείς προορισμοί τελευταία για τους άτυχους ασφαλισμένους.
Ποιο είναι όμως τελικά το πρόβλημα; Γιατί είναι τόσο προβληματική η λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο Κ.Υ. Μύτικα; Γιατί μόνο δέκα ημέρες το μήνα εφημερία;
Στα χωριά μας έχουμε συνηθίσει το πρόβλημα να το εντοπίζουμε σε αυτόν που τελευταία ερχόμαστε σε επαφή και δεν γίνεται η δουλειά μας. Αυτός θα φάει τα μπινελίκια μας, αυτός θα τα ακούσει, αυτόν θα ξεφωνίσουμε στο παζάρι, αυτός είναι ο έτσι, ο μπήξε ο δείξε.
Πριν κάποιους μήνες είναι το περιστατικό όπου συνδημότης μας στο ΚΕΠ Αλυζίας επιτέθηκε σε υπάλληλο και τα έκανε όλα γυαλιά καρφιά, γιατί ο υπάλληλος του είπε ότι δεν μπορεί να τον εξυπηρετήσει εξ αιτίας του ότι εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε σύνδεση internet.
Στο Κ.Υ. Μύτικα το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρών. Όλα τα άλλα είναι τα αποτελέσματα του προβλήματος. Δεν γίνεται να δουλέψει ομαλά το Κ.Υ. Μύτικα αν δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός γιατρών. Δεν γίνεται το ένα άτομο που υπάρχει να απασχοληθεί αποκλειστικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση όταν και ο πλέον αδαής και με κοινή λογική γνωρίζει ότι η εξέταση των περιστατικών προηγείται και επιπλέον το Κ.Υ. έχει και διοικητική δουλειά που πρέπει να διεκπεραιωθεί άμεσα.
Προς αυτή τη κατεύθυνση πρέπει να ενώσουν όλες τις δυνάμεις τους οι τοπικοί φορείς που έχουν λόγο και να πιέσουν ώστε επιτέλους το Κ.Υ. Μύτικα να στελεχωθεί με γιατρούς. Ήδη το τελευταίο κοινό έγγραφο διαμαρτυρίας του Αντιδημάρχου Αλυζίας κ. Ηλία Ταμπάκη, του δημοτικού σύμβουλου κ. Σπύρου Λύτρα, των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων και του Δ/ντή του Κ.Υ. Μύτικα, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, ήταν μία σωστή κίνηση. Η πίεση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Δεν λύνετε το πρόβλημα με το να κάνουμε και εμείς το ίδιο λάθος, δηλαδή να εντοπίζουμε το πρόβλημα σε αυτόν που τελευταία ερχόμαστε σε επαφή και δεν γίνεται η δουλειά μας. Αυτό τελικά κάνει ζημιά και καμία ωραία πρωία θα ακούσουμε από τους ιθύνοντες το Κ.Υ. Μύτικα κλείνει….
Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν μαζί μου, ξέρω ότι πολλοί τα βλέπουν διαφορετικά και πολλοί θα μου τα χώσουν κατά το κοινώς λεγόμενο. Εμένα όμως αυτή είναι η γνώμη και η άποψη μου σκεπτόμενος με κοινή λογική. Άλλωστε δεν το κρύβω ότι τρέφω συμπάθεια προς τον γιατρό Γιάννη Χρόνη. Δεν γίνεται να ξεχάσω άλλωστε, ότι όταν πριν πολλά χρόνια έκανε το αγροτικό του στο Μύτικα, στη κυριολεξία έσωσε τον πατέρα μου από τα χειρότερα κάνοντας ο ίδιος με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο την διακομιδή του στο Αγρίνιο.
Αλλά γενικά τρέφω εκτίμηση και σεβασμό στους γιατρούς, γιατί είναι άνθρωποι που έχουν κοπιάσει πολλά χρόνια για να γίνουν αυτό που είναι και αυτό που κάνουν είναι πολύ σημαντικό και δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. 
Άρα γυρνώντας στην αρχή του κειμένου θα το ολοκληρώσω λέγοντας: «Μην φωνάζεις ρε πατέρα, μόνος έχει μείνει στο νοσοκομείο ο Γιάννης. Ένας άνθρωπος τι να πρωτοκάνει…».

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ, πολύ λογική ανάλυση.
    Τα υπόλοιπα είναι λόγια καφενείου.

    Κοινός Νους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΤΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ? Π.Χ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Κ.Υ. Μύτικα αργά ή γρήγορα θα καταργηθεί όπως και πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να δείξουν ρεαλισμό και να ζητήαουν να μετατραπεί το Κ.Υ. στο παλιό καλό περιφερειακό ιατρείο οπου ο γιατρός διέμενε στο χωριό και ήταν υποχρεωμένος να παραμένει εντός της περιοχής τις ώρες εκτός του ωραρίου του για παν ενδεχόμενο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα υπο καθεστώς Κ.Υ. αφου ο ιατρός που δεν εφημερευει μπορεί να βρίσκεται οπου θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συνεχεια…
    Μια άλλη λύση είναι να προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, δηλαδή, ένα ιατρείο χωρίς εφημερίες, στελεχωμένο από 2-3 ιατρούς, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται εντός των ορίων του πρωην Δήμου Αλυζίας και να καλύπτουν εκ περιτροπής τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Ανάλογα ιατρεία υπάρχουν στο Μεγανήσι και στο Νυδρί Αυτή η λύση όμως (που ίσως είναι και η καλύτερη) χρειάζεται ιατρούς..
    Οπως και να ΄χει αυτο το παραμυθάκι με το σημερινό Κ.Υ. πρέπει να τελειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΓΟΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΛΑΜΟ ΚΑΣΤΟ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ

      Διαγραφή
  5. ΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΕΥΣΤΟΧΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΙΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το Κ.Υ Μύτικα , έχει από την στα χαρτιά ίδρυσή του, εγγενείς αδυναμίες ... όπως π.χ δεν εχουν προκηρυχτεί και καλυφθεί οι θέσεις εργασίας όπως αυτές προβλέπονται στο οργανόγραμμα του.Προβλέπεται - και είναι λυπηρόν - συντόμως να καταργηθεί , επειδη γεωγραφικά και σε ακτίνα 60χιλ. έχει την τύχη να είναι ενδιάμεσα απο δυο άλλα Κ.Υ , ήτοι της Βόνιτσας και του Αστακού. Αλλοίμονο απο τους κατοίκους της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.