Σκάνδαλο διαρκείας στον πρώην Δήμο Αλυζίας: Σχεδόν 3 χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα λείπουν!!


Γιάννης Λύτρας, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ξηρομέρου: «Η υπόθεση αποτελεί κηλίδα για το Δήμο μας και εδώ και 3 χρόνια σέρνεται χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ευθύνη έχει κατ’ αρχήν η διοίκηση του Δήμου αλλά και όσοι είναι υποχρεωμένοι να διαλευκάνουν αυτή την υπόθεση».
Δυσεπίλυτο αποδεικνύεται τελικά το οικονομικό σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε στον πρώην Δήμο Αλυζίας του Ξηρομέρου και αφορά σε διαχειριστικές παρατυπίες των οικονομικών του Δήμου.
Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο στις αρχές του 2011 από τον επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Λύτρα. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη και μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μια υπάλληλος, υπεύθυνη για τα οικονομικά του πρώην Δήμου, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1998, οπότε και συστήθηκε ο Δήμος Αλυζίας ως Καποδιστριακός, δεν υποχρεούνταν από το νόμο να διαθέτει ταμειακή υπηρεσία η οποία θα διατηρούσε διπλογραφικό αρχείο. 
Όταν όμως το 2010 οι Καποδιστριακοί Δήμοι μετατράπηκαν σε Καλλικρατικούς και έγιναν οι απαραίτητοι οικονομικοί έλεγχοι, προέκυψε ότι υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχειρίζονταν τα οικονομικά του Δήμου. Ειδικότερα, δεν βρέθηκαν βεβαιωτικές καταστάσεις του Δήμου για την είσπραξη τελών στο τέλος κάθε μήνα.
Το θέμα προέκυψε όταν δημότες του Δήμου, Ξηρομέρου πλέον, άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για καταβολή δημοτικών τελών τα οποία όμως είχαν ήδη πληρώσει, διαθέτοντας μάλιστα και τις σχετικές αποδείξεις. 
Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, ο κ. Λύτρας είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση. Τότε, είχε ληφθεί η απόφαση για τις 263 παροχές για τις οποίες ζητήθηκε να καταβληθούν ήδη πληρωμένα τέλη, αυτά να μην καταβληθούν. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια, καθώς δεν υπήρχαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το τι έγιναν τα, τυπικά, εισπραχθέντα ποσά.
Λίγους μήνες αργότερα, μια υπάλληλος υπεύθυνη για την υδρομέτρηση, κατέθεσε στο δήμο 19.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι είχε αμελήσει να τα καταθέσει στο Δήμο νωρίτερα. 
Τα χρήματα δεν έγινα αποδεκτά από το Δήμο και τα παρέλαβε επιτροπή για λογαριασμό του Δήμου, ενώ σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, αποφασίστηκε ομόφωνα η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. 
Λίγους μήνες αργότερα, έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία αποφάνθηκε με πόρισμά της ότι υπάρχει περίπτωση κακοδιαχείρισης, αν και δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος των χρημάτων που έχουν εξαφανιστεί και ως εκ τούτου ζήτησε να επέμβουν οικονομικοί επιθεωρητές, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Μόλις πρόσφατα, αρχές του Σεπτέμβρη και σχεδόν 3 χρόνια από τότε που ξέσπασε αυτό το σκάνδαλο, ο Δήμος Ξηρομέρου αποφάσισε να θέσει σε αργία τη συγκεκριμένη υπάλληλο της υδρομέτρησης. Εκκρεμεί όμως η επικύρωση της αργίας από την αποκεντρωμένη διοίκηση. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι δύσκολα να γίνει πιστευτό ότι μια υπάλληλος λειτουργούσε αυτόβουλα κατακλέβοντας τα δημοτικά τέλη επί μια ολόκληρη 12ετία, δίχως να γίνει αντιληπτή από κανέναν.
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
http://www.sinidisi.gr

10 σχόλια:

  1. αυτή είναι όλη η αλήθεια για την γνωστή στην ΑΛΥΖΙΑ υπόθεση που κυοφορεί όπως διαβαζετε εδω και 3 χρόνια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΑΠΛΩΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΛΥΤΡΑΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΜΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ..ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ "ΕΙΔΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν η παρέμβαση σας αγαπητέ 4.50μ.μ είναι να υπερασπισθείτε την οικονομική Επιτροπή ( εγω το δέχομαι αυτό που λέτε και πιθανόν να ξέρετε κάτι καλύτερα απ΄ όλους μας ) , συμφωνείτε οτι : ενω πέρασαν 3 χρόνια ! ακόμη δεν γνωρίζουμε την πραγματική αλήθεια και τους ηθικούς αυτουργούς ; Γνωρίζετε οτι με το που προέκυψε αυτό το "σκάνδαλο " έπρεπε να είχε πάρει τα απ΄το νόμο προβλεπόμενα μέτρα η Δημοτική αρχή ( Δήμαρχος) ; Γιατί άραγες τοόοοοση καθυστέρηση ; Μπορείτε να μας φωτήσετε κι εμάς τους " αδαείς " ;

      Διαγραφή
    2. ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΤΗ .ΟΠΟΤΕ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ..

      Διαγραφή
  3. Για να δούμε τι θα γίνει ρε παιδιά. Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε και ποιός κάνει κουμάντο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε μπερδευτεί!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΘΕΣΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ κ.ΙΩ. ΛΥΤΡΑΣ . ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ; ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ ΑΣΚΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ , Ε , ΝΑΙ , ΤΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ! Η ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ ΑΣΚΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ . ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ . ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ( ΒΟΘΡΟΙ , ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ κ.λπ ) ΣΤΗΝ ΑΛΥΖΙΑ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟ 2011 Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ κ.ΛΥΤΡΑ . Η ΔΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ ΚΛΩΘΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ...ΚΑΙ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ( ιδέ πέρυσι στις αναρτησεις του Νοεμβρίου 2012) , ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2012 ο κ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΔΕ. ΑΣ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ .

      Διαγραφή
    2. Εννοώ ποιός κάνει κουμάντο στην ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Τι δεν κατάλαβες?

      Διαγραφή
  4. ΕΣΕΝΑ ΦΙΛΕ 1.45 ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΑΛΥΖΙΑΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΙ 3ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΣΕΝΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή με ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα, γι αυτό αναρωτιέμαι. Και αν δεν απαντηθεί ΚΑΙ αυτό το ερώτημα τότε είναι που δεν πάει μπροστά ο Δήμος και ο Τόπος. Και μην γράφεις με κεφαλαία γιατί πιθανότατα εγώ να είμαι πιο αγανακτισμένος από σένα. Για κάτσε σκέψου τι έλεγαν Λύτρας και Γαλούνης προεκλογικά ο ένας για τον άλλο. Για σκέψου το πώς συνεργάστηκαν. Από εκεί και μετά παρακολούθησε τις θέσεις τους και τις κινήσεις τους. Και έρχεται ο Λύτρας και ξεσκεπάζει μία σκανδαλάρα (και πολύ σωστά έπραξε) αλλά τελικά έχουμε πέσει όλοι να φάμε τον πιο αδύναμο κρίκο, την υπάλληλο. Και για την ταμπακιέρα, η οποία είναι οι δύο πρώην Δήμαρχοι ακούμε συνέχεια για κάποιον ανακριτή (γιατί η ΕΔΕ έλεγε ότι το πρόβλημα υπάρχει από συστάσεως του Δήμου Αλυζίας, άρα πριν τη συγκεκριμένη υπάλληλο τα έτρωγε κάποιος άλλος υπάλληλος ή κάνω λάθος στο συλλογισμό μου?). Και τελικά η δίκη του Τσοχατζόπουλου θα έχει τελειώσει κι εμείς θα ακούμε ακόμα για τον ανακριτή και για τα νερά του Δήμου Αλυζίας. Κατάλαβες πόσο πολύ με ενδιαφέρει? Δεν μπορώ να καταλάβω ποιός καλύπτει ποιόν και τι υποσχέσεις δίνονται για τη συγκεκριμένη υπόθεση από τον έναν στον άλλον με αντάλλαγμα κάποια άλλα πράγματα τα οποία δεν ξέρω τι είναι. Όλες αυτές τις απαντήσεις προσπαθώ να μου δώσω αλλά κοντά σιμά είναι οι εκλογές. Θα δούμε ποιός θα βάλει υποψήφιος, θα δούμε ποιόν θα προλάβει ο ανακριτής και ο Εισαγγελέας για να μην βάλει υποψήφιος και θα δούμε και ποιός θα ωφεληθεί από όλες αυτές τις καθυστερήσεις. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Το ποιός θα ωφεληθεί. Κατάλαβες φίλε μου. Για πες μου τώρα και τις δικές σου απορίες για να δούμε τι σε απασχολεί ακριβώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.