Αυτό το ξέρατε; Σε κανένα κανάλι το ακούσατε; Βαριές καμπάνες για τη ρύπανση του Πόρου από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.


08/07/2012.

Σε βαρύτατες καταδίκες για την κατ' εξακολούθηση υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος του Πόρου στους πρώην και νυν ισχυρούς άντρες των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας κατέληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά.
Έπειτα από δίκη που κράτησε τρεις ημέρες και ύστερα από διάσκεψη πέντε ωρών, το δικαστήριο, έπειτα και από την επίσης καταδικαστική πρόταση της εισαγγελικής έδρας, επέβαλε συνολικά ποινές δώδεκα ετών και 155.000 ευρώ στους οκτώ κατηγορουμένους.
Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πόρου και πρωτεργάτης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο, Δημήτρης Γρίβας, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 μηνών και 20.000 ευρώ, ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΒΕΕ, Στέλιος Πιττάκας (ο οποίος έχει πουλήσει πλέον τις μετοχές του σε γεωργιανό επιχειρηματία, στον οποίο ανήκει πλέον η ΔΙΑΣ), στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 24 μηνών και 30.000 ευρώ, ο πρώην επίσης ισχυρός άντρας της ΔΙΑΣ Ιωακείμ Τσουκαλάς, στον οποίο επιβλήθηκε η ίδια ποινή, και ο πλέον ισχυρός άντρας του κλάδου, Πρόεδρος της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ και της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αριστείδης Μπελλές, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και 20.000 ευρώ.
Η υπόθεση της κατ' εξακολούθηση υποβάθμισης του Πόρου από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο νησί έφτασε στο ακροατήριο έπειτα από πολυετείς ενέργειες από τον νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Πόρου και της «Πρωτοβουλίας» που σύστησε για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Πόρου, με τη νομική συνδρομή του δικηγόρου του Νίκου Αντωνιάδη, ο οποίος και τον εκπροσώπησε στην πολυήμερη αυτή ποινική δίκη από τα έδρανα της πολιτικής αγωγής.
Είναι η πρώτη ποινική καταδίκη κατά εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας για το αδίκημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η οποία συνίσταται στην κατ' εξακολούθηση πολυετή παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο.
Και ειδικότερα στη συστηματικά παράνομη κατάληψη θαλάσσιων εκτάσεων, στη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς άδειες, στις πολυετείς υπερβάσεις του αριθμού και των διαστάσεων των ιχθυοκλωβών και της μέγιστης επιτρεπόμενης ωφέλιμης επιφάνειας που προβλεπόταν στις άδειες τους, στην παράνομη διαχείριση των νεκρών και άρρωστων ψαριών, στις πολυετείς υπερβάσεις της μέγιστης επιτρεπόμενης παραγωγής τους, που σε μία περίπτωση μάλιστα, ύστερα από έλεγχο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έφτασε έως και στο 500%! Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το δικαστήριο υποχρέωσε με την απόφασή του τους κατηγορουμένους να αποκαταστήσουν το θαλάσσιο περιβάλλον του Πόρου!
Οι βαρύτατες αυτές καταδίκες κατά των πρώην ισχυρών αντρών της εταιρείας ΔΙΑΣ έρχονται λίγες ημέρες μετά την άλλη «βόμβα» που έσκασε για την εταιρεία αυτή, από την πρωτοφανή βεβαίωση παράβασης σε βάρος της από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία διαπίστωσε τη χρήση... 77 (!) τόνων της τοξικής και καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της ΔΙΑΣ στον Πόρο για το διάστημα Ιανουάριος 2008-Ιούνιος 2010! Για την τεράστια αυτή χρήση φορμόλης, άλλωστε, είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες εισαγγελική έρευνα για το αδίκημα της κακουργηματικής δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, έπειτα από ενέργειες και πάλι του πολιτικώς ενάγοντος στην παραπάνω δίκη Γιάννη Δημητριάδη, διά του δικηγόρου του Νίκου Αντωνιάδη.
Στη βεβαίωση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ανεξέλεγκτη χρήση φορμόλης - Με βάση τα διαπιστωθέντα από τις επιθεωρήσεις της ΕΥΕΠ, τα σχετικά παραστατικά και τις δηλώσεις της εταιρείας ΔΙΑΣ IΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΒΕΕ, μεγάλες ποσότητες φορμόλης κατέληξαν στην ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και το έδαφος». 

3 σχόλια:

  1. ρυπαινουν οι ιχθυοκαλλιεργεις;; ο αειμνηστος ο μαργαρης αλλα ελεγε.
    μαλλον δεν ξερουν τι τους γινεται των δικαστων....
    οσο για τους τονους φορμολης που ειναι το σοβαρο εκκρεμει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί βρέθηκε κάποιος απο το δημοτικό συμβούλιο να πάρει την υπόθεση στις πλάτες του, σε μας οι περισσότεροι αποφεύγουν την συζήτηση. Aγαπητοί κύριοι εμείς θα το προχωρήσουμε το θέμα μέχρι τέλους, ξανασκεφτείτε το, μετα την "λήξη" δεν δεχόμαστε "εγγραφές"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "στις πολυετείς υπερβάσεις του αριθμού και των διαστάσεων των ιχθυοκλωβών και της μέγιστης επιτρεπόμενης ωφέλιμης επιφάνειας που προβλεπόταν στις άδειες τους"ς
    Αυτό μήπως πρέπει να το κοιτάξουμε και εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.