Σε αργία και παραπομπή στο πειθαρχικό της υπαλλήλου του Δήμου Ξηρομέρου για το έλλειμμα των τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας.



Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς έθεσε σε υποχρεωτική αργία την πρώην ταμία του Δήμου Αλυζίας για τα διαχειριστικά προβλήματα των δημοτικών τελών και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό συμβούλιο στην Περιφέρεια.
Να επισημάνουμε ότι η σοβαρότατη αυτή υπόθεση με τα δημοτικά τέλη που πλήρωσαν εκατοντάδες πολίτες του πρώην Δήμου Αλυζίας και που δεν αποδόθηκαν ποτέ στα Ταμεία του Δήμου, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία μετά και την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον Δήμο Ξηρομέρου και μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2011, λίγους μήνες απ’ όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου, μετά από καταγγελίες δεκάδων πολιτών της Δ.Ε. Αλυζίας ότι ελάμβαναν ειδοποιήσεις για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη προηγούμενων ετών που ήδη είχαν καταβάλλει, αλλά όπως φαίνεται ουδέποτε αποδίδονταν στα ταμεία του Δήμου!
Ένας από τους δημότες αυτούς ήταν και ο Γιάννης Λύτρας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξηρομέρου που έφερε το θέμα στην Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την διενέργεια έρευνας, τόσο από τον Δήμο όσο και από την Δικαιοσύνη.
Οι σχετικές διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν με αρκετή καθυστέρηση με αποτέλεσμα να προκαλούνται απορίες για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής του Πυθαγόρα Σαμαρά, για να φτάσουμε τελικά στον Φεβρουάριο του 2012, όταν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της λήψης απόφασης για να σβηστούν τα χρέη 281 δημοτών που είχαν πληρώσει, διάφορα ποσά για τέλη (ύδρευσης, βοσκής, βυτίου, νεκροταφείων κλπ) χωρίς όμως αυτά να έχουν αποδοθεί. Η απόφαση αυτή μάλιστα δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού δεν δίνονταν εξήγηση για το που τελικά πήγαν τα λεφτά.
Μέσα στο 2012 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο και κάτω από έντονες πιέσεις, αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα η διενέργεια ΕΔΕ από τον Δήμο καθώς και η ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών – ΣΔΟΕ κλπ, αφού φάνηκε πως η υπόθεση απλώνεται σχεδόν πάνω από μια δεκαετία και ουσιαστικά όλη την περίοδο που υπήρχε ο Καποδιστριακός Δήμος Αλυζίας. 
Στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος κ. Σαμαράς είχε ζητήσει μάλιστα την αναβολή της συζήτησης και της λήψης απόφασης για τον έλεγχο του ζητήματος, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του.
Η ΕΔΕ που διενεργήθηκε τελικά από τον Προϊστάμενο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξηρομέρου κ. Μασαλή Γεώργιοκαι αφορούσε σε τυχόν ευθύνες υπαλλήλου σχετικά με την είσπραξη τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας ολοκληρώθηκε σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Ξηρομέρου που την Πέμπτη
Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε) στάλθηκε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στην α) Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας, β) Υπουργείο Εσωτερικών και γ) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας- Διεύθυνση Διοίκησης ), για περαιτέρω ενέργειες.
Για το πόρισμα ζήτησε αμέσως να ενημερωθεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο ότι είναι αρκούντως αποκαλυπτικό σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν όχι μόνον σε υπάλληλο του Δήμου αλλά και γενικότερα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τίθεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του τ. Δήμου Αλυζίας από το 1998 μέχρι το 2010 αφού δεν υπήρχαν απολογιστικές καταστάσεις κάθε μήνα που να βεβαιώνουν την είσπραξη και την απόδοση των δημοτικών τελών στο δημόσιο ταμείο. Επίσης θέμα υπάρχει και με την απόδοση των τελών σε υπάλληλο που υδρομετρούσε, κάτι που δεν προβλέπονταν από το νόμο.
Το πόρισμα της ΕΔΕ έχει ήδη σταλεί αρμοδίως και θα γίνει αντικείμενο της Εισαγγελικής έρευνας για να δούμε εάν και σε ποιον θα αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση αυτή, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε στον τ. Δήμο Αλυζίας και σημερινή Δημοτική Ενότητα του Δήμου Ξηρομέρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς αυτές τις μέρες έθεσε σε υποχρεωτική αργία την πρώην ταμία του Δήμου Αλυζιας για τα διαχειριστικά προβλήματα των δημοτικών τελών και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό συμβούλιο στην Περιφέρεια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.