Επανήλθε η Βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκη Φούντα, με νέα επίκαιρη ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ για την αμαρτωλή ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργιών.


Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
30.9.2013 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Ανάγκη αναθεώρησης των ορίων της Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Δυτικών Ακτών Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων»

Έχει προηγηθεί ερώτησή μας, προς το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ, αναφορικά με την υπ’ αρ. 31722/4.11.2011 ΚΥΑ «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού», αναμένοντας καταρχάς την άποψη του ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την αρτιότητα του εν λόγω πλαισίου. Μολονότι αναγνωρίζουμε πως με την έκδοση της προαναφερθείσας ΚΥΑ έγινε για πρώτη φορά προσπάθεια χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, το προτεινόμενο πλαίσιο ενέχει εξαιρετικά προβλήματα και ασάφειες και διέπεται από πρωτοφανή προχειρότητα στην αντιμετώπιση των επιμέρους περιοχών. Γνωστό είναι, άλλωστε, πως στο ΣτΕ εκκρεμεί η συζήτηση αίτησης ακύρωσής του.
Ακολουθώντας τη λογική της συγκέντρωσης των μονάδων σε ευρείες περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η ΚΥΑ προσδιόρισε καταρχάς χωροταξικές ζώνες, χωρίς δυστυχώς σαφή οριοθέτηση, ζώνες που δύνανται να περιλαμβάνουν και άλλες δραστηριότητες, όπως π.χ. ο τουρισμός που θεωρείται η «βαριά» βιομηχανία μας. Οι περιοχές αυτές θεωρήθηκε ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια κι ονομάστηκαν Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ.).
Ο ορισμός της ΠΑΥ «Δυτ. Ακτές Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» ως ΠΑΥ Α κατηγορίας, ιδιαίτερα αναπτυγμένης, περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή Αλυζίας- Αστακού –Εχινάδων και εφάπτεται της ΠΟΑΥ Λευκάδος. Ωστόσο, στον συνημμένο πίνακα της ΚΥΑ «Εθνικό Πρότυπο Χωροταξικής Οργάνωσης», μετά από εξέταση της οριοθετημένης περιοχής διαπιστώνεται πλήθος προβλημάτων, όπως η λανθασμένη αποτύπωση της υπάρχουσας ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, η εκπόνηση του συνημμένου χάρτη χωρίς εξαρτημένες από το κρατικό σύστημα συντεταγμένες (ΕΓΣΑ 87), η τεχνική περιγραφή να μην συμπίπτει με την προτεινόμενη οριοθέτηση, ενώ παρατηρείται η κλίμακα της αποτύπωσης να επιτρέπει ανεπίτρεπτα όρια λάθους. Οι παραπάνω ελλείψεις είχαν τονισθεί και αναδειχθεί, μάλιστα, και σε επίπεδο Περιφέρειας από την αρμόδια Αρχή.
Να επισημάνουμε πως για την κατάρτιση του Ειδικού Χωροταξικού δεν έγινε ποτέ η προαπαιτούμενη απαραίτητη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα Τοπικά Συμβούλια των παραθαλάσσιων περιοχών της ΠΑΥ έχουν προβεί σε ομόφωνες αρνητικές γνωμοδοτήσεις, όπως ήταν φυσικό να γίνει σε μια περιοχή με υψηλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, αξίζει να αναδειχθεί η έντονη τουριστική δραστηριότητα κι εισροή ξένων κεφαλαίων κι επενδύσεων τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, μια ανάπτυξη που θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με την χωροθέτηση των απαραίτητων για τον πρωτογενή τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, εάν κι εφόσον εξασφαλίζονταν οι αναγκαίοι όροι διαφύλαξης του φυσικού τοπίου και των περιβαλλοντικών ισορροπιών.
Επειδή στη βάση των οριοθετημένων ΠΑΥ γίνεται η περαιτέρω χωροθέτηση των οργανωμένων υποδοχέων και των περιοχών συγκέντρωσης σε υποκείμενο επίπεδο σχεδιασμού (χωροταξικό, πολεοδομικό, τομεακό) και κατά συνέπεια απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στα κριτήρια της οριοθέτησης, σε μια περιοχή που η παραγωγή μπορεί κι επιβάλλεται να συνδυαστεί με τον τουρισμό,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των ορίων της ΠΑΥ «Δυτ. Ακτές Αιτωλοακαρνανίας – Σύμπλεγμα Εχινάδων» καθώς και τυχόν άλλων ΠΑΥ στις οποίες εντοπίζονται ανακρίβειες και ασάφειες; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Νίκη Φούντα

1 σχόλιο:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.