Έγγραφο από την Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου κα Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού προς τον ΟΑΕΔ.

 

ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση Τρόπου Πρόσληψης Ανέργων σε Προγράμματα Στήριξης».

Σας γνωρίζουμε ότι με την προκήρυξη, για πρόσληψη 10.000 ανέργων 5μηνης διάρκειας, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να ανακοινωθούν προ 5ημέρου για πρόσληψη στο Δήμο μας 12 άνεργοι, οι οποίοι όμως δεν είναι δημότες μας. Όλοι σχεδόν οι επιτυχόντες ανήκουν στον παραπλήσιο με τον δικό μας Δήμο, τον Δήμο Αγρινίου.
Από τον πίνακα επιτυχόντων φαίνεται ότι το ίδιο περίπου έχει συμβεί με τους άλλους μικρούς όμορους με το Αγρίνιο Δήμους. Έχουν καλυφθεί πολλές θέσεις ανέργων με πρώτη επιλογή τον Δήμο Αγρινίου, που δείχνει ότι κατά μέγιστο, ότι είναι δημότες Αγρινίου.
Εκτιμούμε ότι αυτό θα επαναληφθεί και με την νέα προκήρυξη που τρέχει αυτή τη περίοδο, για πρόσληψη 28.000 ανέργων σε όλη την Ελλάδα.
Το παραπάνω δεν είναι μη νόμιμο ούτε παράνομο, διότι η διαδικασία είναι άψογη, πλην όμως η Δημοτική αρχή Ξηρομέρου πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιη για τους παρακάτω λόγους.
α. Υπάρχει μεγάλη διαφορά πληθυσμού ανάμεσα στους δύο Δήμους.
β. Ο πληθυσμός της πόλεως του Αγρινίου είναι αστικός κατά κύριο λόγο, με ανέργους που προέρχονται από καταστήματα που έκλεισαν από υπηρεσίες κλπ, και υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες με δύο και τρεις κάρτες ανεργίας στα μέλη, ενώ του Δήμου Ξηρομέρου αποτελείται κυρίως από αγρότες και κτηνοτρόφους και υπάρχουν λίγα μέλη με κάρτες ανεργίας κυρίως από τέκνα, με αποτέλεσμα στο συνολικό αριθμό μορίων να έχουν ελάχιστο αριθμό. Παράδειγμα οικογένεια του Αγρινίου έχει πχ τον σύζυγο ή την σύζυγο δηλωμένους ως άνεργους ή και τους δύο και τα μόρια αυξάνονται επιπλέον με τα μέλη, ενώ στον Δήμο Ξηρομέρου, οι γονείς κτηνοτρόφοι ή αγρότες (ΟΓΑ), δεν έχουν κάρτα ανεργίας, αλλά και το εισόδημά τους είναι μηδενικό, επειδή τα έξοδα ισοσκελίζουν τα έσοδα από τις ασχολίες αυτές. Ουσιαστικά οι περισσότεροι δεν έχουν καθαρό εισόδημα και θα μπορούσαν με την ευρύτερη έννοια να χαρακτηρισθούν και αυτοί άνεργοι.
Πιστεύουμε ότι αν γίνει κάποια αναλογιστική μελέτη από τα αποτελέσματα σε όλη τη χώρα θα αποδειχτεί η παραπάνω συλλογιστική. Ούτως η άλλως το αποτέλεσμα για το Δήμο Ξηρομέρου το καταγράφει και το επιβεβαιώνει. Εκατοντάδες νέοι υπέβαλαν αίτηση και το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τους άνεργους δημότες μας. Από τους 12 επιτυχόντες, ο ένας είναι δημότης Ξηρομέρου.
Επίσης αναφέρουμε ένα άλλο πρόβλημα που θα υπάρχει και στους προσληφθέντες πχ ανέργους από το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι για τον δήμο Ξηρομέρου, οι οποίοι τον επέλεξαν πάνω στην απόγνωση τους για εργασία, ενώ θα εξαναγκάζονται να μετακινούνται κάθε μέρα δεκάδες χιλιόμετρα ερχόμενοι στις Δημοτικές Ενότητες του Ξηρομέρου (πχ ΔΕ Αλυζίας), με αποτέλεσμα το 60-70% των χρημάτων αποζημίωσης να καλύπτονται από τα έξοδα κίνησης. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία πόσοι θα υπογράψουν, για εργασία στον Δήμο μας.
Μετά τα παραπάνω προτείνουμε για τα επόμενα προγράμματα που θα προκηρυχθούν, να υπολογίζονται οι θέσεις κατά Δήμο, σύμφωνα με τις ανάγκες του και να προσλαμβάνονται για κάθε Δήμο, μόνο δημότες άνεργοι από τον ίδιο δήμο, ή εάν δεν αποφασισθεί τούτο, να πριμοδοτείται η εντοπιότητα με τουλάχιστον 50 μόρια, για να καλύπτονται αυτές οι στρεβλώσεις.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για να στηριχθούν οι άνεργοι του μικρού σε πληθυσμό Δήμου μας.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ- ΚΟΛΟΒΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.