Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου: Για την αυτονομία και τις κομματικές στηρίξεις.


Η Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου, τα 10 χρόνια παρουσίας και δράσης της, έχει αποδείξει πως ως συλλογικότητα, αλλά και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, κινούνται με αυτοδιοικητικά κριτήρια μέσα από ένα πλαίσιο αρχών και μια διακήρυξη θέσεων που η ίδια η συλλογικότητα έχει επεξεργαστεί. Αυτός ο αυτοκαθορισμός είναι η πεμπτουσία μιας ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής πρότασης, που για μας είναι όρος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Σε αυτό δεν κάναμε και δε θα κάνουμε πίσω.
Αυτονόητο είναι επίσης:
1. Ότι το κάθε μέλος της Κίνησης μπορεί να έχει τη δική του πολιτική, κομματική ή όποια άλλη ταυτότητα.
2. Ότι η ίδια η Συλλογικότητα, ακριβώς επειδή δεν έχει μια διαχειριστική αλλά μια οραματική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, συνδέει τα μικρά ή μεγάλα τοπικά προβλήματα με τα μείζονα πολιτικά θέματα, και αυτό συνιστά πολιτική θέση.
π.χ. Για μας είναι κοινός τόπος πως η «Καλλικρατική» μεταρρύθμιση συνιστά κρατικοποίηση της Αυτοδιοίκησης, άρα κατάργησή της, και κατά συνέπεια, είναι κατοχυρωμένη άποψή μας η αναγκαιότητα μιας «αντικαλλικρατικής» μεταρρύθμισης. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξαντλήσουμε τα όρια συμμετοχής που το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει. Να καταργήσουμε δηλαδή στην πράξη τον Καλλικράτη.
3. Η ένταξη κάποιου σε μια Συλλογικότητα προϋποθέτει αποδοχή των αρχών και του πλαισίου αλλά όχι αναγκαστικά συμφωνία σε κάθε σημείο. 
4. Όπως εξηγούμε και στη διακήρυξη θέσεων, το πλαίσιό μας είναι τόσο ευρύ που μπορεί να περιλάβει μια ευρύτατη γκάμα πολιτικών και κομματικών δυνάμεων.
Για μας η ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης δεν είναι ουδετερότητα, αλλά, αντίθετα επιθετική- διεκδικητική πολιτική στάση.
Δεν είμαστε στη λογική μιας «άφωνης» ισορροπίας για να υποδυθούμε τους «ανεξάρτητους», αλλά στη λογική μιας προς τα πάνω υπέρβασης των αντιθέσεων.
Κατανοούμε πως πολλοί επένδυσαν πολιτικά σε μια ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές. Δηλ. πολύ θα ήθελαν να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει στα μέλη του πως κρατάει ίσες αποστάσεις από όλους τους συνδυασμούς. Προφανώς δεν τους βγήκε.
Σε σχέση με τις στηρίξεις των κομμάτων είχαμε δυο επιλογές:
Ή θα προσκαλούσαμε κάθε κόμμα να μας στηρίξει.
Ή θα απορρίπταμε κάθε κομματική στήριξη.
(Και το ένα και το άλλο σημαίνει συμφωνία ή απόρριψη, αντίστοιχα, των Αρχών και των θέσεων μας απ΄την πλευρά του κάθε κόμματος.)
Επειδή τα κόμματα (πέρα απ’την όποια κριτική μπορεί να ασκήσει κανείς...) είναι Θεσμός κατοχυρωμένος συνταγματικά, συμφωνήσαμε να κρατήσουμε την ίδια στάση με τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή να καλέσουμε κάθε κόμμα σε στήριξη. (Τότε κανείς δεν συνέδεσε τις στηρίξεις των κομμάτων με την Αυτονομία της Κίνησης. Λογικό.... ποιος νοιαζόταν για τις στηρίξεις κομμάτων του 3%;)
Τις όποιες ενστάσεις γι αυτή την θέση την κατανοούμε, όχι όμως και τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα αυτών που χρόνια μας έδιναν τα εύσημα για την ανεξαρτησία μας και την ψήφο τους στο κομματικό μαντρί τους.
Για άλλη μια φορά να τονίσουμε πως η αυτονομία κι η ανεξαρτησία δεν είναι κακομοιριά και έλλειψη άποψης αλλά θέση που αυτοκαθορίζεται με εσωτερικά κριτήρια και συλλογικό τρόπο σε τοπικό επίπεδο. 
Με αυτή την έννοια καλοδεχούμενη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όπως και η στήριξη όποιου άλλου κόμματος έτσι εκτιμήσει.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.