Στο πλευρό των επιζησάντων μεταναστών. Επίσκεψη της Νίκης Φούντα στο Νοσοκομείο Λευκάδας.


Η ναυτική τραγωδία στην Πάλαιρο (Ζαβέρδα) Αιτωλοακαρνανίας που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους που αναζητούσαν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, συγκλόνισε τη χώρα. Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κώστα Αραβανή, επισκέφθηκαν χθες Κυριακή 17 Νοεμβρίου το Νοσοκομείο Λευκάδας όπου μεταφέρθηκαν οι πρώτοι επιζήσαντες.
Η Βουλευτής συνομίλησε με τους οχτώ από τους δεκαπέντε επιζήσαντες μετανάστες που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο, με την βοήθεια του επιτελείου των μεταφραστών και των επιστημονικών συνεργατών της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όλοι δήλωσαν πως είναι Συριακής καταγωγής, πρόσφυγες πολέμου. Αν και όλοι είναι καλά στην υγεία τους, τα ψυχολογικά τραύματα είναι εμφανή, εξαιτίας του μεγάλου σοκ που υπέστησαν. Τρεις εξ αυτών, μάλιστα, έχασαν τους αδερφούς τους στην τραγωδία αυτή – ο ένας και τα δυο του ανίψια. Δεν έλειψαν όμως να εκφράσουν της ευγνωμοσύνη τους για την ελληνική βοήθεια και φιλοξενία.
Οι μαρτυρίες μιλάνε για εγκληματική αβλεψία από μέρους των «διοργανωτών» αυτού του τραγικού ταξιδιού, μιας και το σκάφος που τους μετέφερε ανετράπη με το που βρέθηκαν στην θάλασσα, πιθανώς λόγω υπερβολικού βάρους. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες δυστυχώς, έρχονταν πρώτη φορά σε επαφή με τη θάλασσα και έτσι η ανατροπή ήταν μοιραία. Προορισμός θα αποτελούσε η γειτονική Ιταλία και από εκεί διάφοροι ευρωπαϊκοί προορισμοί.
Μοναδικό αίτημα των μεταναστών είναι η μεταφορά των σωρών των άτυχων συνεπιβατών/ συγγενών τους πίσω στην πατρίδα τους τη Συρία, για να μπορέσουν να θαφτούν με αξιοπρέπεια από τους συγγενείς τους. Ένας από τους επιζήσαντες θα μεταφερθεί σήμερα, Δευτέρα, στην Πάτρα για την αναγνώριση των πτωμάτων.
Οι μετανάστες ζήτησαν από την κ. Φούντα, να παρέμβει στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί κάθε ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε άμεση συνεργασία και διαρκής επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για όλες τις απαιτούμενες επόμενες ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με επίσημες διαβεβαιώσεις, οι επτά μετανάστες που βρίσκονται στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι και αυτοί σε καλή σωματική κατάσταση.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικές αρχές ενημέρωσαν τη Βουλευτή για την πορεία των ερευνών, ενώ έχουν γίνει ήδη και δύο συλλήψεις.
Αύριο οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου Λευκάδας για να φιλοξενηθούν έως ότου ληφθούν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο και την Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ αποφάσεις.
Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της αστυνομίας, καθώς και την απόδοση ευθυνών, μετά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (ΔΛΔ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ) ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ -ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥΣ- ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ.
    ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ?
    ΔΕ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ Η ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΚΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΑΞΗ ΟΠΩΣ Η ΑΠΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.