Τοπική κοινωνία του Δήμου Ξηρομέρου και ιχθυοκαλλιέργειες.


Εκ της διευθύνσεως.

Διάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. (δείτε εδώ), που απεστάλη σε όλα τα τοπικά Blogs εκτός από το ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS, χωρίς αυτό να έχει την παραμικρή σημασία, και νιώθω την ανάγκη να πω κάποια πράγματα.
Υπάρχει ένας εικονικός κόσμος και μία εικονική πραγματικότητα που πολλές φορές περιγράφεται από κάποιες επίσημες ανακοινώσεις, και υπάρχει και η πραγματική παρούσα πραγματικότητα που όλοι όσοι ζούμε, αναπνέουμε και δραστηριοποιούμαστε σε ένα τόπο αντιλαμβανόμαστε.
Αφήνω στους αναγνώστες του Blog να κατατάξουν την ανακοίνωση της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. Αν είναι του εικονικού... ή του πραγματικού κόσμου της μικρής μας τοπικής κοινωνίας.
Επίσης θα αναφέρω ένα κομμάτι από ομιλία του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Λύτρα σε δημοτικό συμβούλιο στο οποίο ήμουν παρών, τονίζοντας ότι το λέει και με τάση αυτοκριτικής.
«Mε τοπικούς αξιωματούχους, που βυζαίνουν θέσεις εργασίας στα ψάρια για να μπορούν να εξασφαλίζουν εκλογική πελατεία. Λειτουργούν σαν γραφεία εύρεσης εργασίας λέγοντας ψήφισε με και εγώ θα σε βάλω στα ψάρια. Με αυτό τον τρόπο κινούνται και επιβιώνουν πολιτικά».
Παρόμοια έχει πει επανειλημμένα κατά καιρούς τόσο ο κ. Βότσης όσο και ο κ. Γεωργαλής και ο κ. Κατσιπάνος, αλλά και όλος ο κόσμος αυτό αντιλαμβάνεται. Είναι κάτι που το γνωρίζει ο κάθε δημότης και δεν νομίζω ότι πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
Εγώ λοιπόν θα περίμενα από μία σοβαρή εταιρία σαν τον ΝΗΡΕΑ, την ηγέτιδα εταιρία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, αντί για την παραπάνω γλυκανάλατη ανακοίνωση να προβεί σε ενέργειες εναντίων όλων αυτών των τοπικών αξιωματούχων, που χρησιμοποιώντας το όνομα της προχωρούν σε αυτό το αλισβερίσι-εμπόριο ελπίδας. Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι τωρινό, είναι παλιό και με άλλους πρωταγωνιστές στο παρελθόν και μερικούς μάλιστα υπεράνω υποψίας. Αν δεν νομίζει ότι υφίσταται κάτι τέτοιο τότε μάλλον όλοι εμείς έχουμε λάθος. Δεν έχει κατά την γνώμη μου κανένα νόημα αυτό το είδος σχέσης με τοπικούς αξιωματούχους. Προσοχή δεν μιλώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επαφές, συναναστροφή, συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αυτό είναι αυτονόητο ότι υπάρχει και σωστά υπάρχει.
Επίσης θα ήθελα από την μεγάλη εταιρία ΝΗΡΕΑΣ, σε όλο αυτό το θέμα που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες με την ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργειών να έχει πάρει θέση στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της και όχι να έχει αυτή την παρατεταμένη σιωπή.
Ο ΝΗΡΕΑΣ σαν οντότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται. Επηρεάζει και επηρεάζεται από τα τοπικά δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης του, που είναι ο Δήμος Ξηρομέρου. Οφείλει λοιπόν επομένως να αναγνωρίσει την ευθύνη που του αναλογεί, απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία και να είναι παρόν με θέση και άποψη σε όλα τα θέματα που προκύπτουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκεί στην περιοχή.
Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τον τουρισμό και το περιβάλλον της περιοχής Μύτικα-Καλάμου-Καστού, η οποία είναι ενιαία τουριστικά με την περιοχή Λευκάδας-Μεγανησίου και να μην υπάρχει μία θέση της εταιρίας. Δεν έχουν ακούσει τίποτα; Σκοπεύουν να ζητήσουν θαλάσσιο χώρο προς Μύτικα, Κάλαμο και Καστό; Δεν τους φτάνει ο χώρος των Εχινάδων και Νότια; Ευτυχώς διαθέτουμε αρκετό θαλάσσιο χώρο σε μέρη που δεν υπάρχει τουρισμός να αναπτυχθούν απρόσκοπτα, να δώσουν και άλλες δουλειές σε όλο τον κόσμο και να βγάλουν και κέρδη. Αυτό θα είναι σίγουρα προς όφελος της περιοχής.
Τις οικογενειακές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν τις λαμβάνουν υπ’ όψη; Θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με μέρος των τοπικών κοινωνιών απέναντι τους; Θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργούν εις βάρος των τοπικών επιχειρηματιών του τομέα του τουρισμού;
Δεν ξέρω τι συμβουλές δίνουν και τι προτάσεις κάνουν οι ειδικοί σύμβουλοι του ΝΗΡΕΑ, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι εδώ πράττουν ένα μεγάλο λάθος και πολλοί που αγωνιούμε γι αυτό το μεγάλο θέμα περιμένουμε να ακούσουμε κάτι και από τον ΝΗΡΕΑ.

1 σχόλιο:

  1. Φίλτατε Βασίλη θα πρέπει να σε τιμά το γεγονός ότι στάλθηκε αυτή η ανακοίνωση σε όλα τα μπλογκ εκτός από το mytikaspress. Αυτό σημαίνει ότι ενοχλεί η ποιότητα της κριτικής και όχι οι αερολογίες. Πολλά ειπώθηκαν από διάφορους για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών. Και έγιναν και πολλές ...... κωλοτούμπες (μερικοί είναι διδάκτορες στο είδος). Άλλα έλεγαν σε δημοτικά συμβούλια χωρίς κόσμο, άλλα σε δημοτικά συμβούλια με κόσμο, άλλα σε τοπικά συμβούλια και άλλα στην πρόσκληση του Αντιδημάρχου Κυρίου Ταμπάκη και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Μερικοί δε μίλησαν και καθόλου. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε όλον αυτό τον αγώνα. Απλά να γνωρίζεις κάτι για το χρόνο και για τον αγώνα του μπλογκ και μερικών ανθρώπων που συνεπικουρούν σε αυτή σου την αγωνία. Αν αυτοί που θα μας ζητήσουν την ψήφο (και το παίζουν και επαΐοντες επί παντός του επιστητού) αφιέρωναν το ένα τέταρτο του χρόνου τους (του πολιτικού) για το καλό και την πρόοδο του τόπου και όχι για τις μηχανορραφίες τους, να είσαι σίγουρος πως θα ζούσαμε και σε έναν καλύτερο κόσμο και σε ένα καλύτερο χωριό. Αυτά προς το παρόν. Οι κύριοι οι οποίοι άλλα λένε απουσία κάποιων και άλλα παρουσία τους, να γνωρίζουν ότι και μνήμη έχουμε και κουράγια. Και ο πολιτικός πολιτισμός δεν παίζει πάντα στο Ξηρόμερο. Σαν υστερόγραφο να πώ ότι ο Γιάννης ο Λύτρας τόλμησε και είπε αυτό που είπε σαν αυτοκριτική. Από κανέναν άλλο δεν το άκουσα. Έτσι για την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.