Καταγγελίες για πάρτι και εθνικούς εργολάβους στον Δήμο Ξηρομέρου και για κακοδιαχείριση στο Νομικό Πρόσωπο. Μια έρευνα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και τα αποτελέσματα της...


Όλοι γνωρίζουμε τις σοβαρότατες καταγγελίες των τελευταίων ημερών του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη για εθνικούς εργολάβους που σύμφωνα με ισχυρισμούς του, σε ένα πρωτόγνωρο πάρτι κατάκλεψαν τον Δήμο τα τελευταία χρόνια (δείτε εδώ και εδώ), αλλά και τις καταγγελίες του Αντιδημάρχου και Πρόεδρου του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Βασίλη Μουρκούση, για κακοδιαχείριση στο Νομικό Πρόσωπο και για την ανάγκη ελέγχου από ορκωτούς λογιστές (δείτε εδώ).
Ο Δήμαρχος μάλιστα ήταν λάβρος εναντίον αυτής της νοσηρής κατάστασης που επικρατούσε σύμφωνα με τα λεγόμενα του και έγινε πολύ συγκεκριμένος, δίνοντας σχετικό έγγραφο στην δημοσιότητα, με ονόματα εργολάβων και ποσά που πήραν με απ' ευθείας αναθέσεις.

Ο Δήμαρχος κατονομάζει τους εθνικούς εργολάβους.
Εμείς πολλές φορές στο παρελθόν (δείτε εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ) μέσα από το Blog είχαμε αναδείξει αυτήν την κατάσταση των πολλών απ' ευθείας αναθέσεων στο Δήμο μας, όπου ουσιαστικά αντί οι απ' ευθείας αναθέσεις να υπάρχουν κατ' εξαίρεση για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών στην πράξη αποτελούν τον κανόνα για κάλυψη τακτικών αναγκών, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Σε όλους τους Δήμους αυτό συμβαίνει. Για τακτικές ανάγκες και όχι έκτακτες, έχουμε σωρεία απ' ευθείας αναθέσεων με κατατμήσεις, αντί για του σωστού που θα ήταν η διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού.
Με βάση λοιπόν αυτές τις πολύ σοβαρές καταγγελίες προσφύγαμε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και κάναμε μία έρευνα στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και του Νομικού Προσώπου για να δούμε τι έχει συμβεί.
Από την έρευνα μας στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, διαπιστώσαμε πραγματικά πλήθος απ' ευθείας αναθέσεων στα ονόματα που ανέφερε ο Δήμαρχος αλλά και σε άλλα.
Πραγματικά πάρα πολλές απ' ευθείας αναθέσεις.
Διαπιστώσαμε επίσης ότι ο Δήμαρχος την περίοδο εκείνη, σαν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, με Πρόεδρο τον κ. Φώτη Λιβάνη, έδωσε την θετική του ψήφο σε πάρα πολλές από αυτές τις απ' ευθείας αναθέσεις στα ονόματα που ο ίδιος κατονόμασε ως εθνικούς εργολάβους που κατάκλεψαν τον Δήμο σύμφωνα με τα λεγόμενα του.
Το ίδιο έκανε και ο σημερινός Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Λαϊνάς που τον αντικατάστησε στην Οικονομική Επιτροπή, με Πρόεδρο την κ. Ντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά.
Για του λόγου το αληθές, εμείς μέσα από το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα 44 αποφάσεις απ' ευθείας αναθέσεων, αξίας 404.179,55 €, οι οποίες αφορούν τους 6 εθνικούς εργολάβους που ανέφερε ο Δήμαρχος, συν έναν που προσθέσαμε εμείς, ο οποίος και αυτός πήρε πολλές αναθέσεις, και έχουν την θετική ψήφο του κ. Γαλούνη και του κ. Λαϊνά ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τότε.
Μάλιστα γι αυτόν τον έναν που προσθέσαμε εμείς, σε 4-5 περιπτώσεις όταν υπήρχε απ' ευθείας ανάθεση σε άλλο εργολάβο, ο κ. Λαϊνάς, και είναι γραμμένο στα πρακτικά αυτό, καταψήφιζε και στα πρακτικά γραφόταν ότι είναι της γνώμης ότι πρέπει η απ' ευθείας ανάθεση να πάει στον συγκεκριμένο εργολάβο που είναι από τον Αστακό.

Οι 44 απ' ευθείας αναθέσεις εδώ σε μορφή zip.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος την περίοδο εκείνη, σαν μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου με Πρόεδρο την κ. Ντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά, έδωσε την θετική του ψήφο στην συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων έγκρισης δαπανών για εργασίες ή προμήθειες που έλαβε το Δ.Σ του Νομικού Προσώπου.
Μάλιστα μία από αυτές είναι και η απόφαση 13/2013 με αριθμό ΑΔΑ: ΒΕΑ5ΟΚΡ9-ΛΦ2, όπου ανατίθεται στην εταιρία «Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.», η απολύμανση των παιδικών σταθμών αντί ποσού 5000 €, κάτι που αναιρεί ουσιαστικά την καταγγελία που έκανε πριν κάποιες ημέρες.



Θυμίζουμε την πρόσφατη δημόσια καταγγελία του Δημάρχου (δείτε εδώ), για μία μεταγενέστερη ανάθεση στην ίδια εταιρία για τον ίδιο σκοπό αξίας 6900 € αυτή την φορά, την οποία θεωρεί σκανδαλώδης για το αντικείμενο της εργασίας, το οποίο ο ίδιος ανέθεσε σε άλλη εταιρία με μόλις 430,50 €.


Για του λόγου το αληθές, εμείς μέσα από το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε  σήμερα 48 αποφάσεις έγκρισης δαπανών του Νομικού Προσώπου του Δήμου, αξίας 337.801,41 €, οι οποίες έχουν την έγκριση του κ. Δημάρχου με την θετική του ψήφο.

Οι 48 αποφάσεις του Νομικού Προσώπου εδώ σε μορφή zip.

Τα συμπεράσματα μας από την έρευνα που κάναμε είναι:
  • Ότι η μεγάλη αυτή πληγή που ονομάζεται «ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ» είναι διαχρονική, συμμετέχουν σχεδόν όλοι παρότι καταγγέλλεται απ' όλους, και όλοι κατά ένα περίεργο τρόπο την ακολουθούν σαν κανόνα και όχι ως εξαίρεση.
  • Διαπιστώσαμε κάτι το οποίο ομολογούμε μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε. Ότι το Νομικό Πρόσωπο διαχειρίζεται πάρα πολλά χρήματα και πραγματικά είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον να ελέγξει με ακρίβεια πως διαχειρίζονται αυτά τα χρήματα.
Έξω λοιπόν από τα μικροπαραταξιακά παιχνίδια, τα επικοινωνιακά και τις εντυπώσεις της στιγμής, θα πρέπει αυτό το σάπιο καθεστώς των απ' ευθείας αναθέσεων για τακτικές ανάγκες του Δήμου να αλλάξει και να αντικατασταθεί με πραγματικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, για να έχουμε περισσότερη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Αυτό θα είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών του.
Επίσης κατά την γνώμη μας θα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του Νομικού Προσώπου, το οποίο διαχειρίζεται μεγάλα ποσά χρημάτων κατά το δοκούν.
Εξυπακούεται ότι για όλα αυτά που καταγγέλλονται, είναι καθήκον αυτών που τα καταγγέλλουν να φροντίσουν να τα πάνε στις αρμόδιες αρχές.
Επίσης είναι υποχρέωση τους να μην ακολουθήσουν και αυτοί τον ίδιο δρόμο των ατελείωτων απ' ευθείας αναθέσεων που τώρα μετά βδελυγμίας καταγγέλλουν.

11 σχόλια:

  1. Γεια σου οικογένεια!!!
    Γεια σου μπαμπάκο!!!

    Ε ρε γλέντια!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο με την απολυμανση ειναι εκπληκτικο.
    με δελτιο επισημο δελτιο τυπου ο δημαρχος κατειγγειλε μολις προχτες ως υψηλο το τιμημα των 6900 ευρω για απολυμανση των παιδικών σταθμων λεγοντας οτι αυτος το εκανε με 430 ευρω. ουσιαστικα υπονοει ρεμουλα, και αποδεικνυεται οτι ο ιδιος ψηφισε για τον ιδιο λογο στον ιδιο εργολαβο απολυμανση με 5000 ευρω.
    πραγματικα απιστευτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το συγκεκριμενο ειναι μεγαλο ξεμπροστιασμα.
      καραμπινατη παραπλανηση των δημοτων

      Διαγραφή
  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
    ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δηλαδη εκανε καταγγελλια για εθνικους εργολαβους στον δημο προς ανθρωπους που εντωμεταξυ ο ιδιος και ο αντιδημαρχος του ειχαν δωσει θετικη ψηφο για δικα τους εργα αθροιστικα 400 χιλιαδες ευρω περιπου;
    καλα πως γινεται αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.youtube.com/watch?v=oqDDO-vDLMA

    Κανονικά, βλέποντας αυτό το λίνκ, θα πρέπει να γελάσετε και μετά να κλάψετε. Στο τέλος μπορείτε να φανταστείτε και πως έγινε και αυτό και πολλά άλλα.
    Και μετά βγείτε και στο καφενείο να μιλήσετε για τη χαμένη γενιά των παιδιών σας. Και όταν σας κουνήσουνε το πενηντάρι, κοιτάξτε να το πάρετε γιατί έχετε ανάγκες. Την αξιοπρέπεια την έχετε χάσει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάνω απ' όλα συναίνεση. ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο που λέγανε παλιότερα και οι Κνίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την επιστημονική σου έρευνα μας δίνεις την πραγματική εικόνα για τα έργα και τις ημέρες των παλιών και νέων εκπροσώπων του Δήμου !!!
    Η εξαιρετική σου εργασία δείχνει αφενός, ότι έχεις την τεχνική και την επιστημονική επάρκεια να διαβάζεις και να αναλύεις τα δεδομένα ενός προβλήματος, και αφετέρου, ότι έχεις τη θέληση και τη δύναμη να ανακαλύπτεις/ξεσκεπάζεις πρακτικές αδιαφανείς και ύποπτες .
    Κρίμα που τα κριτήρια του λαού μας ήταν σε άλλη κατεύθυνση.
    ...........................................................................................
    Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι βγάζεις τη μάσκα από όλους τους υποκριτές, πρώην και νυν δημάρχους και αντιδημάρχους, οι οποίοι στρουθοκαμηλίζουν συνειδητά και........................
    Πάντως, συμφωνώ μαζί σου στο ότι πρέπει να αλλάξουν τάχιστα οι κανόνες που αφορούν τις αναθέσεις έργων. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει από αυτούς που στήριξαν ή ψευτο καταγγέλλουν τους εργολάβους ή από αυτούς που άλλα λένε και άλλα κάνουν. Αυτό θα γίνει μόνο από τις δυνάμεις της Ανατροπής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΤΣΗΜΠΑΤΕ Η ΝΤΙΝΑ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΥΖΙΑΣ,ΓΙΑΤΙ Ο ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο κ.ΓΑΛΟΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΗΣΜΟ.Ο κ.ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ (ανταποδοτικα) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι.

    Σοφοκλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. να πουν ολους τους εργολαβους οχι τους μισους,να πουν ακομα και τα δικα τους οχι μονο για τους αλλους... παλατια δεν χτιζονται με ενα μισθο κυριοι που θελετε και καρεκλες με 1100 ευρω.εχει το ικεα και ποιο φθηνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.