Ελεγκτές στον Δήμο Ξηρομέρου.


Πηγή: http://sinidisi.gr

Ένα βήμα πριν την οικονομική επιτροπεία βρίσκεται ο Δήμος Ξηρομέρου, μετά την καταψήφιση από σχεδόν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του οικονομικού απολογισμού και ισολογισμού των ετών 2012 και 2013.
Το θέμα ήρθε με καθυστέρηση προς συζήτηση, αφού η Περιφέρεια το «γύρισε» πίσω από τη στιγμή που έγινε η προσπάθεια πέρυσι να συζητηθεί ως κοινό θέμα τακτικής συνεδρίασης και όχι σε ειδική συνεδρίαση, όπως προβλέπεται. Τελικά στην διπλή συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής το σώμα των δημοτικών συμβούλων απόρριψε απολογισμό και ισολογισμό των δύο περασμένων ετών, οι οποίο υπερψηφίστηκαν μόνο από έναν μικρό αριθμό συμβούλων της παράταξης της μείζονος πλειοψηφίας με επικεφαλής της Κωνσταντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά.
Όπως αναφέρει τόσο ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ερωτόκριτος Γαλούνης, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση» που δέχθηκαν να μιλήσουν στην εφημερίδα «Σ», ο λόγος που καταψήφισαν έχει να κάνει με τις πάρα πολλές παρατηρήσεις που κατέγραψαν οι ορκωτοί λογιστές επί των δύο διαδοχικών απολογισμών/ισολογισμών. Ο κ . Γαλούνης κάνει επιπλέον λόγο για «θολά σημεία» και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο νόμος πρέπει να τηρείται» αφού «κανείς δεν είναι από πάνω του».
Η κα Ντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά δήλωσε «Ήταν μια πράξη διαπιστωτική. Οι αποφάσεις είχαν εγκριθεί και από το δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι ήταν τυπική διαδικασία και ότι έπρεπε εγκρίνονταν. Από κει και πέρα υπήρξαν σύμβουλοι που είναι στην συμπολίτευση και ψήφισαν ναι, όμως πως γίνεται όταν είναι στην συμπολίτευση να ψηφίζουν ναι και όταν στην αντιπολίτευση να ψηφίζουν όχι δεν το καταλαβαίνω. Εγώ για κάποιες αποφάσεις ήδη έκανα ένσταση , δεν το αφήνω, θα το κυνηγήσω το θέμα. Θεωρώ ότι ήρθαν για να φτιάξουν πράγματα και όχι για να γκρεμίσουν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέματα που υπάρχουν αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το ελεγκτικό συμβούλιο και την περιφέρεια».
Ο κ. Γεωργαλής, επικεφαλής της παράταξης «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών» θεωρεί ότι η καταψήφιση είναι αφορμή να εξεταστούν τα οικονομικά του δήμου για την προηγούμενη τετραετία, ενώ εκτιμά ότι έτσι θα μπορούσε να ανοίξει και ο δρόμος για αναδρομικό έλεγχο και προηγουμένων τετραετιών, καθώς ο συνδυασμός του είχε υποστηρίξει προεκλογικά την ανάγκη για οικονομικό έλεγχο. Από πλευράς της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο κ. Κουμπλίτσης κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα» στοιχεία των ισολογισμών και απολογισμών και αναφέρει επιπλέον ότι από τη στιγμή που έγινε προσπάθεια τα κενά των προϋπολογισμών να καλυφθούν εις βάρος λαϊκών στρωμάτων, η παράταξή του ήταν αδύνατον να ψηφίσει υπέρ.
Τώρα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενες εξελίξεις στον Δήμο Ξηρομέρου, αφού το θέμα θα φτάσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος κ. Γαλούνης, βάση της νομοθεσίας θα αποφασίσει τι θα γίνει εφεξής. Δεν αποκλείεται όπως πολύ σύντομα ο Δήμος να περάσει υπό την εποπτεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελώντας έτσι τον πρώτο Δήμο της Αιτωλοακαρνανίας που θα υπαχθεί σε αυτό το καθεστώς. Αν και τυπικά η λειτουργία του Παρατηρητηρίου είναι συμβουλευτική, σε περίπτωση μεγάλων και συνεχών αποκλίσεων από τους τριμηνιαίους προϋπολογισμούς, μπορεί να γίνει επιβολή έκτακτων μέτρων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, και αύξηση εσόδων από ίδιους πόρους. Άσχημα λοιπόν τα μαντάτα για τον Δήμο Ξηρομέρου.

Κώστας Καρακώστας.

Ερωτόκριτος Γαλούνης, Δήμαρχος Ξηρομέρου.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον απολογισμό του 2012 και του 2013. Όλες οι παρατάξεις, κι εμείς και η ελάσσονα αντιπολίτευση και οι υπόλοιπη καταψήφισαν με εξαίρεση την κα Κουμανδράκη και τρεις συμβούλους της, είπανε όχι. Υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις και πολλά θολά σημεία κι έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τον απολογισμό. Τώρα ο νόμος ορίζει το τι προβλέπεται από εκεί και πέρα. Το θέμα θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εκεί θα αποφασιστεί τι θα ακολουθήσει. Όταν ο λογιστής λέει ότι γίνανε κάποια πράγματα και κάποιες παρατηρήσεις πέρα από το νόμο, πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να παρανομήσει;
Αν αποδειχθεί ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και έρθουν οικονομικοί ελεγκτές για το 2012 και το 2013 κακό είναι; Υπάρχει ο νόμος ο οποίος πρέπει να τηρείται και από πάνω του δεν είναι κανένας. Όσο εγώ έχω την ευθύνη αυτού του τόπου, θα τηρώ τον νόμο με ευλάβεια και θα λέω την αλήθεια».

Ηλίας Γεωργαλής, επικεφαλής «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών».
«Εκκρεμούσε η ψήφιση του ισολογισμού-απολογισμού 2012-2013 γιατί είχε επιστρέψει πίσω από τον Περιφερειάρχη. Αντί να ενταχθεί ως έκτακτη συνεδρίαση, είχε μπει ως θέμα σε μια τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, και γι’ αυτό τον λόγο γύρισε πίσω, κι αυτό έγινε πέρυσι, το 2013. Έγινε μια ειδική συνεδρίαση για το 2012 και μια για το 2013. Καταψήφισε η πλειοψηφία και καταψήφισε και η μειοψηφία. Το δικό μας σκεπτικό ήταν το εξής: Όταν έχεις προϋπολογισμό με τακτικά έσοδα 5.000.000 ευρώ, βεβαιωμένα 1.000.000 ευρώ και στα έκτακτα 10.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, αυτό σημαίνει ότι έχει καταρρεύσει και δεν ισχύει. Επίσης, ο ορκωτός λογιστής διαπίστωσε ότι τα περισσότερα ήταν απευθείας αναθέσεις. Δεν υπήρχε ούτε αποθήκη ούτε τεχνική υπηρεσία να ελέγξει τίποτα. Συν το δεδομένο ότι η λογιστική αποτύπωση που έγινε στον απολογισμό, δεν συνάδει οικονομική διαφάνεια. Επειδή εμείς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ελέγξουμε σε βάθος τα οικονομικά του δήμου, είπαμε ότι δεν τον ψηφίζουμε τον απολογισμό για να ελέγξουμε τι έγινε. Τώρα, θα ψαχτεί όλη η τετραετία. Εμείς ελπίζουμε όμως να ανοίξει και η παραπάνω τετραετία».

Δημήτρης Κομπλίτσης, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης».
«Εμείς δεν ψηφίσαμε έναν απολογισμό που ήρθε να ψηφιστεί μετά από δύο χρόνια και μάλιστα με αμφισβητούμενα στοιχεία από τους ορκωτούς λογιστές, ενώ έριχνε όλο το οικονομικό βάρος στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν μπορούσαμε να συναινέσουμε σε όλα αυτά. Επιπλέον, από την στιγμή που η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκεται έξω από τις διάφορες οικονομικές επιτροπές, δεν έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία. Αυτοί όμως που τώρα ψήφισαν όχι στον απολογισμό, σε προηγούμενες δημαρχίες ήταν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι που στήριζαν αυτές τις πολιτικές, κι εμείς αυτό το καταγγέλλουμε. Άλλωστε πολλοί αλλάζουν εύκολα και πάνε από συνδυασμό σε συνδυασμό. Πιστεύουμε ότι κάποιοι καταψήφισαν για λόγους επικοινωνιακούς, εμείς όμως καταψηφίσαμε για λόγους ουσίας. Για παράδειγμα, πολλά έργα έγιναν με απευθείας αναθέσεις εκτός διαδικασία διαγωνισμού, κάτι το οποίο ούτε καν ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει και το οποίο το αποτύπωσαν στις παρατηρήσεις τους οι ορκωτοί λογιστές. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε έναν τέτοιον απολογισμό και γι’ αυτό τον καταψηφίσαμε».

Κωνσταντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης.
Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε με την κα Κουμανδράκη Σαμαρά για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Τάσος Κατσιπάνος, δημοτικό σύμβουλος.
Ο κ. Κατσιπάνος δεν θέλησε να κάνει δήλωση στην εφημερίδα μας για τους λόγους που τον οδήγησαν να καταψηφίσει τον απολογισμό του δήμου Ξηρομέρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.