Προτάσεις προς την δημοτική αρχή στην Επιτροπή Διαβούλευσης.


Την Κυριακή 20/12 και ώρα 06:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Δημάρχου Δήμου Ξηρομέρου. Γνωστοποιώ στο διαδίκτυο τις προτάσεις μου που εγγράφως κατέθεσα σαν μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης για να λάβουν γνώση οι δημότες.

Προς: Δήμαρχο Δήμου Ξηρομέρου.
Από: Βασίλειο Σούλα, μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ξηρομέρου.
Θέμα: Συνεδρίαση Επιτροπής Διαβούλευσης για τεχνικό πρόγραμμα.
Ημερομηνία: 20/12/2014.

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε.
Έκτακτος οικογενειακός λόγος δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, παρότι το ήθελα πάρα πολύ και ζητάω προκαταβολικά συγνώμη γι αυτό.
Το γεγονός αυτό όμως δεν αλλάζει ότι κάποια πράγματα τα είχα ετοιμάσει και σκόπευα να σας τα θέσω γραπτώς, αντιλαμβανόμενος ότι στην συνεδρίαση μίας επιτροπής η οποία αποτελείται από 40 μέλη, είναι αδύνατο αλλά και αγένεια προς τα άλλα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, να μακρηγορήσω για να μπορέσω να αναπτύξω όλες τις προτάσεις μου.
Οι προτάσεις μου αφορούν τόσο την γενικότερη λειτουργία του Δήμου μας όσο και την επίλυση των προβλημάτων της Δ.Ε. Αλυζίας και του Μύτικα. Μετά την σημερινή συνεδρίαση, θα κοινοποιήσω τις προτάσεις που γραπτώς σας κατέθεσα, στο διαδίκτυο για να λάβουν γνώση όλοι οι δημότες.

Προτάσεις πάνω σε θέματα γενικότερης λειτουργίας του Δήμου.

1. Απευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις.
Μία διαχρονική ιστορία, όπου η κατ’ εξαίρεση διαδικασία της απευθείας ανάθεσης όπως αυτή σαφώς προβλέπεται από την νομοθεσία -άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, που λέει ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, μπορεί «…ν’ αποφασίζει αιτιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών κι εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις»-, στην Χώρα μας και στον Δήμο μας έχει γίνει ο κανόνας και μιλάω και για τα προηγούμενα χρόνια του τέως Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας, του Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου, αλλά δυστυχώς και για την νέα δημοτική αρχή που μέσα σε τέσσερις περίπου μήνες μας έχει δείξει σαφή δείγματα ότι θα βαδίσει στον ίδιο δρόμο των ατελείωτων απ’ ευθείας αναθέσεων.
Επισυνάπτω τον πίνακα των μέχρι τώρα απ’ ευθείας αναθέσεων της νέας δημοτικής αρχής, ο οποίος περιλαμβάνει έως αυτήν την στιγμή (βρίσκονται όλες αναρτημένες στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ») 55 απευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 307.115,92 € (δείτε εδώ).
Η πρόταση μου κ. Δήμαρχε είναι ότι αυτό το καθεστώς των ατελείωτων απευθείας αναθέσεων πρέπει να αλλάξει. Είναι αδιαφανές και μη σύννομο μιας και με μία απλή ανάγνωση των αριθμών, βλέπουμε ότι σχεδόν κάθε έργο που γίνεται στον Δήμο, γίνεται με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης η οποία κατά τον νόμο πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες και να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
Δεν αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός ότι τα σχολεία κάθε Σεπτέμβριο ανοίγουν, δεν αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός ότι έρχεται ο χειμώνας, δεν αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός ότι τα οχήματα του Δήμου κάθε χρόνο ασφαλίζονται, δεν αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός ότι χρειάζονται αναλώσιμα για την ύδρευση και τον ηλεκτροφωτισμό κ.λπ. και δεν λέω άλλα….
Πολύ περισσότερο απ’ αυτό, δεν επιτρέπει (ο νόμος) τις λεγόμενες κατατμήσεις έργων (χωρισμός σε τμήματα), ώστε να φτάσουν στο ποσό που επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση. Εκείνος που προβαίνει σε κάτι τέτοιο, διαπράττει αδίκημα κακουργηματικό που ισοδυναμεί με υπεξαίρεση χρημάτων κι άλλα βαριά παραπτώματα.
Αλλάξτε λοιπόν τον τρόπο ανάθεσης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών κι εκτέλεσης έργων και ορίστε σαν κανόνα την διαδικασία των πραγματικών, αδιάβλητων ανοικτών πρόχειρων διαγωνισμών και σαν εξαίρεση τις απευθείας αναθέσεις.
Ο Δήμος πρέπει να ορίσει τους κανόνες και να είναι γνωστοί σε όλους. Ναι να στηριχτούν οι τοπικοί εργολάβοι συμφωνώ, αλλά ο Δήμος να πάρει πραγματικό και μετρήσιμο έργο και οι τοπικοί εργολάβοι να πάρουν την εύλογη αμοιβή, δηλαδή να κερδίσουν και τα δύο μέρη.

2. Θετική ζημία του Δήμου.
Σύμφωνα με ενημέρωση του δημοτικού συμβούλου κ. Τζαχρήστα οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο (θετική ζημία), φτάνουν στο ύψος των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ και υπάρχει (;) η υπόθεση οφειλής 4,7 εκατομμυρίων ευρώ της Αστακός Terminal σύμφωνα με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, για την οποία ακούγαμε για δικαστική τους διεκδίκηση, αλλά ξαφνικά δεν ξανακούσαμε τίποτα.
Θα θέλαμε να μάθουμε και από εσάς αν επιβεβαιώνετε τα νούμερα ή αν είναι διαφορετικά;
Επίσης τι πρόκειται να κάνετε για να μπορέσετε να εισπράξετε όλα ή μέρος από αυτά; Προχωρά η ρύθμιση των οφειλών που εξαγγείλατε;
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δημότες που εκπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, κάποιοι τους ονομάζουν κορόιδα, και δημότες που δεν πληρώνουν.
Ποιοι είναι αυτοί που εξ επαγγέλματος χρωστάνε και δεν είναι προϊόντος της οικονομικής χρήσης; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους θα μας κάνει να καταλάβουμε πολλά.
Να ενημερωθούν οι Δημότες αν μέσα στους οφειλέτες μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου (σε αυτήν την περίπτωση εκπίπτουν), βρίσκονται μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη των διαμερισματικών συμβουλίων και μέλη των τοπικών συμβουλίων για να μην πλανώνται σκιές.
Προτείνω να υπάρξει δημοσιοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτών που χρωστάνε από 2000 € και πάνω.
Εννοείται για τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική δυσκολία, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν, θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη κατά περίπτωση αντιμετώπιση.

3. Έργα υποδομής και χρέη.
Ως γνωστό τα χρέη που έχει ο Δήμος μας είναι πολλά και οι πιστωτές του μέσω της δικαστικής οδού διεκδικούν χρήματα. Πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευτούμε χρήματα από το ΕΣΠΑ αν θέλουμε να δούμε κάποια έργα υποδομής που τα έχουμε ανάγκη να γίνονται.
Η πρόταση μου είναι ότι εδώ θα πρέπει να γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά και όχι προχειρότητες και ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο.
Πρέπει άνθρωπος του Δήμου, με σχετικές γνώσεις να ασχοληθεί και να παρακολουθεί αποκλειστικά και μόνο το κομμάτι αυτό συστηματικά. Να δουλεύει μόνο γι αυτό το σκοπό, να καταφέρουμε να εντάξουμε κάποιες από τις υποδομές που θέλουμε στο ΕΣΠΑ. Δίχως τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δούμε σοβαρά έργα υποδομών στον Δήμο μας.
Ταυτόχρονα με τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασία διαχείρισης του χρέους του Δήμου, που θα αποτελέσει θηλιά στο λαιμό της δημοτικής αρχής. Διακανονισμός χρεών, ανατροφοδότηση και γενικά να εξεταστούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν ώστε να μειώσουμε το δυσβάσταχτο χρέος.

4. Παραλαβή έργων και προμηθειών.
Να τηρούνται όλα όσα προβλέπονται από τις επιτροπές παραλαβής των αιρετών, κατά την παραλαβή των έργων και των προμηθειών. Προτείνω να παραβρίσκονται και να συμμετέχουν στην διαδικασία παραλαβής και οι Πρόεδροι των διαμερισματικών ή τοπικών συμβουλίων.

5. Υπηρεσίες προς τους δημότες.
κ. Δήμαρχε δεν νοείται στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της δικτύωσης, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση του δημότη να απαιτεί την μετακίνηση του στην έδρα του Δήμου στον Αστακό.
Ο Δήμος θα έπρεπε χθες να έχει αποκτήσει δυναμική και ενημερωμένη ιστοσελίδα, που θα προσφέρει αφ’ ενός ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εξυπηρέτηση των δημοτών σε καθημερινά θέματα (βεβαιώσεις, αιτήματα, πιστοποιητικά, πληρωμές λογαριασμών ύδρευσης κ.α.) και αφ’ ετέρου ενημέρωση για θέματα του Δήμου.
Επίσης η ιστοσελίδα είναι και ένα πολύ καλό μέσο προβολής για να κάνουμε γνωστές και να διαφημίσουμε τις ομορφιές του Δήμου μας.
Να προβλεφθεί επίσης μέσω της ιστοσελίδας να μεταδίδονται ζωντανά τα Δημοτικά Συμβούλια και οι συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου. Οικονομικής, Ποιότητας Ζωής κ.α. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πλήρη ενημέρωση των δημοτών που ενδιαφέρονται να παρακολουθούν την διοίκηση του Δήμου.

6. Διαχείριση σκουπιδιών.
Η διαχείριση των σκουπιδιών στον Δήμο μας γίνεται με την χρήση ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), για τους οποίους η Χώρα μας πληρώνει πρόστιμο 54.450 ευρώ την ημέρα για τους μέχρι πρότινος 293 ΧΑΔΑ που παρέμεναν ανοιχτοί μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Υπάρχει σχέδιο στον Δήμο για την διαχείριση των σκουπιδιών μελλοντικά;
Η πρόταση μου είναι ο Δήμος να εξετάσει την συμμετοχή του στον ενιαίο φορέα διαχείρισης σκουπιδιών που θα δημιουργηθεί με βάση τον ΧΥΤΑ της Παλαίρου.
Επίσης να εξετάσει την συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανακύκλωσης σκουπιδιών.

7. Ύδρευση.
Πρέπει να πράξετε όλα εκείνα που απαιτούνται, ώστε όλοι οι οικισμοί του Δήμου μας να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο πόσιμο νερό, του οποίου η ποιότητα θα εξασφαλίζεται και θα παρακολουθείται με τις προβλεπόμενες μεθόδους.

8. Ανάθεση αρμοδιοτήτων στους Προέδρους των Τ.Κ.
Επειδή τα μικρά καθημερινά προβλήματα κάθε χωριού τα γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, προτείνω να υπάρχει ένα μικρό χρηματικό κονδύλι για κάθε Πρόεδρο για αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων για το οποίο θα δίνει λογαριασμό με παραστατικά πότε, πώς και για την αντιμετώπιση ποιων προβλημάτων το ξόδεψε.

Προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα που αφορά την Δ.Ε. Αλυζίας και τον Μύτικα.

1. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης του Αρχοντοχωρίου που παρουσιάζεται πολύ συχνά, αλλά και επιτέλους τα χωριά μας να πάρουν κατά προτεραιότητα νερό από τις πηγές που έχουμε και εναλλακτικά όταν το νερό δεν επαρκεί από τις γεωτρήσεις του κάμπου. Οι γεωτρήσεις του κάμπου να χρησιμοποιούνται κατά περίσταση για την άρδευση του κάμπου.
2. Να δοθεί έμφαση στην διάνοιξη και την συντήρηση αγροτικών δρόμων του κάμπου της Αλυζίας για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.
3. Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του κατεστραμμένου δρόμου προς τον παλιό Βάρνακα.
4. Πλακόστρωση πλατείας Κανδήλας και ανάπλαση πλατείας Μύτικα.
5. Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας όλων των χωριών της Δ.Ε. Αλυζίας. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη.
6. Να γίνει επιτέλους το αντιπλημμυρικό έργο στο Γυμνάσιο Κανδήλας.
7. Να γίνει προσπάθεια να αποκτήσει η Δ.Ε. Αλυζίας ένα γήπεδο με πλαστικό χλοοτάπητα και κατασκευή γηπέδου 5 x 5 στον Μύτικα.
8. Είναι απαραίτητη η κατασκευή νέου κτιρίου για την στέγαση του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μύτικα.
9. Να στηριχτεί η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Κανδήλας.
10. Να εκπονηθεί σχέδιο δεντροφύτευσης για τα χωριά μας και ιδιαίτερα για τον Μύτικα τόσο μέσα στον παλαιό οικισμό όσο και στον οικισμό της Παναγούλας.
11. Να γίνει αξιοποίηση των πολλών και πανέμορφων παραλιών που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε με μικρά έργα υποδομής χωρίς να αλλοιώνουμε και να καταστρέφουμε το περιβάλλον.
12. Αξιοποίηση παραλίας μήκους 3,5 Km από όρια οικισμού Μύτικα μέχρι το Ξενοδοχείο «ΘΕΣΜΟΣ». Ένα από τα ποιο όμορφα κομμάτια του Δήμου μας, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μία συνολική μελέτη που να προβλέπει κατασκευή παραλιακού δρόμου με πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο εκατέρωθεν και στο κέντρο διάζωμα πλάτους 3-3,5 μέτρων για κυκλοφορία οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα. Κατασκευή με υλικό που να δένει με το περιβάλλον, κατά την γνώμη μου λευκή πέτρα.
13. Επαρκής φωτισμός εντός των οικισμών των χωριών. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και το σκοτάδι βασιλεύει παντού.
14. Να καταβληθεί προσπάθεια για την επαρκή αστυνόμευση της περιοχής ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Να γίνει πράξη η παραχώρηση που αποφασίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, του πρώην κοινοτικού καταστήματος Μύτικα, για την δωρεάν στέγαση του αστυνομικού σταθμού, αφού πρώτα γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες. Μαθαίνουμε ότι η νέα δημοτική αρχή προορίζει το κτίσμα για άλλη χρήση και ελπίζουμε να μην αληθεύει.
15. Να λειτουργήσουν δομές πρόνοιας προς βοήθεια συνανθρώπων μας και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, που μέσα στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
16. Να μπει στον προγραμματισμό η δημιουργία νέου Νεκροταφείου στον Μύτικα.
17. Να ξεκινήσει η εκπόνηση - έγκριση μελέτης Σχεδίου Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) για την Δ.Ε. Αλυζίας. Έχουμε ήδη αργήσει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτήν την καθυστέρηση αρχίζουμε να την πληρώνουμε ήδη. Πρέπει να ορίσουμε τις κατευθύνσεις ανάπτυξης και τις υποδομές που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αυτή ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και να βιώνουμε εσαεί μία κατάσταση όπου όλα επιτρέπεται και μπορούν να γίνουν παντού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπου αν αφήσουμε την κατάσταση, θα δούμε σε λίγα χρόνια να γεμίζει κλουβιά όλη η παραλιακή διαδρομή από Αστακό μέχρι Μύτικα.
18. Διαπλάτυνση του επαρχιακού δρόμου Μύτικα-Κανδήλας και ανακατασκευή του δρόμου Κανδήλας-Βάρνακα που είναι πραγματικά σαν βομβαρδισμένος.
19. Επιτέλους να ολοκληρωθεί και να συντηρηθεί (φωτισμός) το αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα. Να ολοκληρωθεί ο καθορισμός χερσαίας ζώνης και ο Δήμος να παρέμβει βάζοντας κανόνες. Να εξαντληθεί η πιθανότητα νομιμοποίησης και περάτωσης της μαρίνας στον Μύτικα και αν αυτό δεν συμβεί να εξετάσουμε την λύση της δημιουργίας πλωτής μαρίνας στον πάνω Μύτικα. Είναι μία λύση εφαρμόσιμη γρήγορα, δοκιμασμένη, μικρού σχετικά κόστους χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
20. Να υποστηριχθεί η λειτουργία του Κ.Υ. Μύτικα. Αυτήν την στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αναστολή λειτουργίας του. Με το νέο κτίριο να είναι πραγματικότητα σε λίγο, πρέπει από τώρα ο Δήμος να σχεδιάσει την άμεση αξιοποίηση του για τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε.
21. Προσοχή στο σημαντικό έργο του βιολογικού καθαρισμού της Αλυζίας. Εδώ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας προς την νέα δημοτική αρχή. Τουρισμός που βρωμάει δεν γίνεται. Δυστυχώς αυτή την απαραίτητη υποδομή δεν ευτυχήσαμε τόσα χρόνια να την δούμε να δρομολογείται στην περιοχή μας. Εμείς μείναμε με το βυτίο.
22. Εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου πόλης Μύτικα. Σύνταξη πράξεων αναλογισμού και προσκύρωσης σε συνεργασία με την Πολεοδομία ώστε να διανοιχτούν οι δρόμοι και οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι. Επιτέλους περιμένουμε να δούμε να παίρνει οριστική έγκριση η επέκταση του σχεδίου πόλης Μύτικα. Η δημοτική αρχή έχει καθήκον να παρακολουθεί και να προσπαθεί να τρέξει το θέμα συνεχώς.
23. Κατασκευή μικρής γλίστρας στην θέση «Βορός» στον Μύτικα, για καθέλκυση και ανέλκυση μικρών μηχανοκίνητων σκαφών για αποσυμφόρηση του λιμανιού.
24. Επιτέλους ο κεντρικός πεζόδρομος του Μύτικα να λειτουργήσει ως τέτοιος.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή και ελπίζω όλες οι προτάσεις που θα κατατεθούν από τους φορείς-μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης να ληφθούν υπ’ όψη, ώστε να έχει και ουσιαστικό νόημα η ύπαρξη της.

Με εκτίμηση

Βασίλης Σούλας
e-mail: vasisoulas@gmail.com
Κινητό: 6972815949

3 σχόλια:

  1. Με όλα αυτά μάλλον χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑΙ στον ανοιχτό διάλογο , με την κοινωνία !
    ΟΧΙ στους κλειστούς μονολόγους, ερήμην της κοινωνίας.
    εμεργοί απλοί πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ στον πολιτικό πολιτισμό !
    ΟΧΙ στον πολιτικό ευτελισμό
    ενεργοί απλοί πολίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.