Τα μικρά προβλήματα καθημερινότητας των χωριών μας και ο ρόλος των Προέδρων.


Στα άρθρα 82 και 84 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπονται αντίστοιχα οι αρμοδιότητες του Προέδρου Τοπικής Κοινότητας και οι αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετές και έχουν να κάνουν κυρίως με την καθημερινότητα των κατοίκων. Προβλέπεται επίσης και ένας οικονομικός πόρος με την ονομασία πάγια προκαταβολή.
Όλα αυτά τα λέμε γιατί θεωρούμε ότι ο ρόλος των Προέδρων είναι σημαντικός στην αντιμετώπιση των μικρών καθημερινών προβλημάτων των χωριών μας. Οι Πρόεδροι είναι αυτοί που έχουν καθημερινή επαφή και γνώση των προβλημάτων και αυτοί γίνονται καθημερινά ο σάκος του μποξ όταν αυτά τα προβλήματα παραμένουν και δεν λύνονται.
Όμως όταν οι Πρόεδροι δεν έχουν στην διάθεση τους χρήματα για να λύσουν κάποια μικρά προβλήματα, τότε το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τα μεταφέρουν στον Αντιδήμαρχο και στο Δήμαρχο και να περιμένουν την λύση τους και να υπομένουν την γκρίνια των κατοίκων, χωρίς ουσιαστικά να φταίνε, γιατί την λύση δεν μπορούν να την δώσουν οι ίδιοι.
Καλό θα ήταν λοιπόν να εφαρμοστεί αυτό που ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε προεκλογικά, δηλαδή ότι θα αυξήσει τα χρήματα (πάγια προκαταβολή) που διαχειρίζονται οι Πρόεδροι, ώστε να λύνουν τα μικρά προβλήματα άμεσα. Οι Πρόεδροι να υποχρεούνται να προσκομίζουν τα σχετικά παραστατικά που να δείχνουν που ξόδεψαν τα χρήματα.
Δεν έχουμε τον αναλυτικό προϋπολογισμό (ο συνοπτικός αναρτάται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ) να δούμε το σχετικό κονδύλι πόσο ήταν πέρυσι και πόσο είναι φέτος και δεν ξέρουμε αν στην πράξη αυξήθηκε το ποσό που παίρνουν οι Πρόεδροι (μόνο αυτοί ξέρουν να μας πουν και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε), αλλά θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει, να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση που είναι και σωστή.
Ένα τέτοιο παράδειγμα μικρού προβλήματος που δεν λύνεται έχουμε και εμείς στο Μύτικα. Σύμφωνα με την παράγραφο δ) του άρθρου 82 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), ο Πρόεδρος «μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού και συνεργάζεται γι’ αυτό με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».
Εδώ και ενάμισι περίπου μήνα μέχρι και αυτή την στιγμή η πλατεία του Μύτικα είναι μέσα στο μαύρο σκοτάδι. Εμείς το αναδείξαμε (δείτε εδώ) μετά από e-mail κατοίκων και με παρέμβαση της η Πρόεδρος μας το επιβεβαίωσε, λέγοντας μας ότι το έχει μεταφέρει στον Αντιδήμαρχο και στον Δήμο και θα λυθεί.
Μάλιστα μας ενημέρωσε ότι ο πίνακας που δίνει ρεύμα έχει βλάβη και χρειάζεται αντικατάσταση και αναγκαστικά βγάλαν εκτός το κύκλωμα της Πλατείας για να μπορούν τουλάχιστον να παίρνουν ρεύμα το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Κάποιοι άλλοι που ρωτήσαμε μας είπαν ότι ο πίνακας δεν θέλει αντικατάσταση απλά θέλει επισκευή. Δεν έχουμε άποψη τι από τα δύο συμβαίνει.
Το ρεζουμέ είναι ότι για πάρα πολλές ημέρες η πλατεία είναι στο μαύρο σκοτάδι. Οι μέρες είναι πάρα πολλές. Δεν θα μπορούσε ο Δήμος να έχει δώσει στην Πρόεδρο χρήματα (πάγια προκαταβολή) και να δώσει λύση (αν θέλει μόνο επισκευή) από το απλά να το έχει μεταφέρει στο Δήμο και να περιμένουμε τόσες μέρες όλοι το φως το αληθινό;
Στο λιμάνι του Μύτικα το ίδιο πρόβλημα. Ελάχιστα φώτα ανάβουν και τα φώτα ασφαλείας στο βουλιαγμένο λιμάνι εδώ και πάρα πολύ καιρό (πάνω από τρίμηνο) δεν ανάβει κανένα (δείτε εδώ). Επίσης τα φώτα από τα Μπορέϊκα μέχρι το κάμπινγκ του Μούχα όπως μας ενημέρωσαν και αυτά δεν ανάβουν.
Ας το δουν αυτό οι αρμόδιοι του Δήμου και να βάλουν πιο πολύ στο παιχνίδι της επίλυσης των μικρών καθημερινών προβλημάτων τους Προέδρους δίνοντας τους όμως την δυνατότητα (χρήματα). Άλλωστε το υποσχέθηκαν να το κάνουν. Θα είναι πρωτίστως προς όφελος των δημοτών και δευτερευόντως των Προέδρων να ησυχάσουν λίγο από τα παράπονα.
Και επειδή έχει ανοίξει και μία συζήτηση περί εμπάθειας προς την δημοτική αρχή, τα ίδια λέγαμε και στους προηγούμενους. Οι αναρτήσεις ευτυχώς υπάρχουν...

3 σχόλια:

  1. Δεν έχουν δώσει σε κάποιους προέδρους ΤΙΠΟΤΑ.Επίσης οι ηλεκτρολόγοι δεν επισκέπονται τον Βάρνακα και την Παναγούλα για λάμπες...ενώ αντίστοιχα Κανδήλα και Μύτικα έχουν έρθει.Τυχαίο>?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο τελη ιανουαριου δεν εχει φωτα στην πλατεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΗΡΑΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ .ΧΤΥΠΑΤΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ? .ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΝΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ .
    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ .ΡΩΤΩ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΧΟΡΤΩΝ? ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ? ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ ΑΠΟ ΧΟΡΤΑ ΕΛΕΓΞΑΤΕ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ .ΤΙ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ? ΤΑ ΟΙΚΟΝΙΜΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ .ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΕΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ . ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η΄ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ . ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΚΑΡΠΟΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ ΑΛΛΩΝ ? ΟΙ ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ? ΜΕΧΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΡΟΚΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ . ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΑΤΕ ΖΗΤΑΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ .ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΡΙΞΕΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΙΣΩΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ .
    ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΒΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ? ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.