Η ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μύτικα Αιτ/νίας (Βίντεο).



Πηγή: http://www.xfd.gr

Ο ιερός Χρυσόστομος για την Ανάσταση του Χριστού.

Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η εορτή των εορτών της Εκκλησίας μας και το ακράδαντο θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα της Πίστεώς μας.
Το ότι υπάρχει μέχρι σήμερα Εκκλησία, παρά τους φοβερούς διωγμούς, που υπέστησαν οι πιστοί μέσα στη δισχιλιετή ιστορία της, οφείλεται στο ότι ο Ιδρυτής της Κύριος Ιησούς Χριστός νίκησε το θάνατο και ζει στους ουρανούς και κατευθύνει την πορεία της στον κόσμο.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι η πηγή της δυνάμεως της Εκκλησίας ως συνόλου και κάθε πιστού προσωπικά.
Οι ιεροί υμνογράφοι με εξαίρετους ύμνους τονίζουν σε όλους τους ήχους και τους τόνους τη μεγάλη εορτή της Αναστάσεως. Και οι άγιοι Πατέρες, με το ιδιαίτερο χάρισμά του καθένας, παρουσιάζουν το νόημα της Αναστάσεως και τη σημασία της για τη ζωή μας.
Ο ιερός Χρυσόστομος επανειλημμένα ομιλεί με ενθουσιασμό για την Ανάσταση του Χριστού, απολογούμενος μάλιστα κάποτε προς τους απίστους και αμφιβάλλοντας.



Πάρα πολύ μεγάλη πραγματικά απόδειξη της Αναστάσεως είναι το ότι ο Χριστός, που θυσιάστηκε στο Σταυρό, μετά το θάνατό του επέδειξε τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε έπεισε ανθρώπους, που ζούσαν σε διάφορες περιοχές, να περιφρονήσουν, χάριν της πίστεως προς αυτόν και της ομολογίας αυτής της πίστεώς τους, και την πατρίδα τους και την οικογένειά τους και τους φίλους τους και τους συγγενείς τους και αυτή τη ζωή τους και να προτιμήσουν αντί των ευχαρίστων και τερπνών του κόσμου, που τους υπόσχονταν οι εχθροί της Πίστεως, και μαστιγώσεις και κινδύνους και μαρτυρικό θάνατο. Αυτά δεν είναι κατορθώματα κάποιου νεκρού, που έμεινε κλεισμένος στον τάφο του, αλλά κάποιου που ανεστήθη και ζει. (PG 50,593)
Τι μεγαλύτερη απόδειξη της Αναστάσεως του Χριστού ζητάς, όταν βλέπεις να έχει γίνει τόσο μεγάλη μεταβολή των πραγμάτων έπειτα από εκείνο το γεγονός; Γυναίκες, που εκ φύσεως είναι δειλές, παρουσιάζονται ατρόμητες εμπρός στον θάνατο, ενώ ο θάνατος πριν από την Ανάσταση ήταν φοβερός και φρικτός και στους αγίους άνδρες. (PG 50, 629)
Πολλοί ερωτούν, γιατί άραγε, όταν ανεστήθη ο Χριστός δεν εμφανίσθηκε στους Ιουδαίους; Η ερώτηση αυτή όμως είναι περιττή και μάταιη. Διότι εάν επρόκειτο να τους ελκύσει προς την πίστη με την εμφάνισή του μετά την ανάσταση του σ’ αυτούς, δεν θα απέφευγε να το κάνει. Ότι όμως δεν επρόκειτο να τους ελκύσει προς την πίστη, αν εμφανιζόταν σ’ αυτούς μετά την ανάστασή του, φαίνεται με την περίπτωση του Λαζάρου. Διότι αυτόν που ήταν νεκρός τέσσερις μέρες και μύριζε και είχε αρχίσει να αποσυντίθενται τον ανέστησε και του έδωσε δύναμη να βγει από τον τάφο του, όπως ήταν δεμένος με νεκρικούς επιδέσμους εμπρός στα μάτια όλων, και παρά ταύτα όχι μόνο δεν τους είλκυσε προς την πίστη, αλλά και τους ερέθισε περισσότερο. Διότι αποφάσισαν να σκοτώσουν και τον Λάζαρο. Εάν λοιπόν ανέστησε κάποιον άλλον και δεν επίστευσαν, άραγε ανασταίνοντας τον εαυτό Του και δείχνοντάς τον σ’ αυτούς, δεν θα κυριεύονταν και πάλι από μανία εναντίον του; (PG 51, 106)

10 σχόλια:

  1. '' Οταν ούν ποιής ελεημοσύνην , μη σαλπίσης έμπροσθέν σου ώσπερ οι υποκριταί
    ποιούσιν εν ταις συναγωγαίς και εν ταις ρύμαις όπως δοξασθώσιν υπό των ανθρώπων ''
    Μετάφραση : '' Οταν λοιιπόν κάνεις ελεημοσύνη , μήν σαλπίσεις μπροστά σου όπως ακριβώς κάνουν οι υποκριτες , στις συναγωγές και στα δρομάκια , για να δοξαστούν απο τους ανθρώπους ''
    Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο Κεφάλαιο 6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφηστε επιτελους τον χριστο στην ησυχισ του εκει που πηγε, υποκριτες και φαρισσαιοι.
    Τιποτα απο αυτα που λει ο χρυσοστομος και οι συγχρονοι δεν ειπε ο Χριστος, γιατι ηξερε τις αδυναμιες των ανθρωπων και οτι ο ανθρωπος ειναι ατελες ον.
    Και αυτοι που περιμενουν δευτερα και τριτη παρουσια, θα περιμενουν πολυ ακομα.
    Τσ δε ευαγγελια αν και αποδιδονται στους αποστολους γραφτηκαν ως γνωστον πουλους αιωνες αργοτερα, οποτε ως απολυτη αληθεια δεν ισχυει για να εποκαλειται ως τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήνυμα διαχρονικό και επίκαιρο !
    Προσέξτε τους πολιτικούς που προσφέρουν :
    δωράκια για να λαμβάνουν ψηφουλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τα δωρακια επιδιωκουν δημοσιοτητα ,
    γιατι δεν εχουν τιποτε αλλο να πουν
    και ψηφουλακια - οι πονηρουληδες-
    απο αθωα και νεα παιδια κυριως - αποσπουν για καποιο δικο τους σκοπο η' για φανουν.
    Γιαυτο οι δασκαλοι και οι γονεις να συζητησουν με τα παιδια , την ουσιαστικη σημασια των δωρων , και την παγιδα που κρυβουν καποια απο τα δωρακια , αυτα .
    απο Αλυζια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Ανώνυμο 13 Απριλίου

    Είσαι εκτός θέματος και με πολλές ανακρίβειες (ιστορικές τουλάχιστον). Καλό είναι να ασχοληθείς σωστά με το όλο ζήτημα και οχι με εμπάθεια. Χριστός Ανέστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσυ φιλε χριστιανε μη καταπινεις αμασητα οτι σου δινουν.
      Αλωστε ατελες ον εισσι και συ!
      Αλλο θεολογια και αλλο ιστορια.αλλο σκοταδισμος και αλλο χριστος.
      Και την αλλη αποψη να ακους καθοσον δεν υπαρχει απολυτη αληθεια.
      Αυτη την εχουν μονο οι τυφλωμενοι φανατικοι.. τυπου τζιχαντιστες, και τα αποτελεσματα τα βλεπεις καθε μερα στην Τιβι.

      Διαγραφή
  6. Οταν τα δωράκια δημοσιεύονται
    με αξιοπρέπεια ! να επιστρέφονται
    απο Αλυζία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεκτόν το δωράκι !
    αλλα ΟΧΙ με αντάλλαγμα , ψηφουλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να ψηφισω εναν πολιτικο για τις ιδεες του , να τον ψηφισω . και ανθρωπινο ειναι να κανω και λαθος , το μαυριζω την επομενη τετραετια.
    Αλλα να ψηφισω πολιτικους , επειδη δεν εχουν η' δεν ξερουν τι να πουν και δωρα απο δω κι απο κει σκορπουν, αυτο μας υποτιμα ως ατομα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απόλυτη αλήθεια υπάρχει και είναι ο Χριστός (εγώ ειμί η Αλήθεια). Η θεωρία της σχετικότητας άλλο πράγματεύεται οπότε κοίτα το καλλίτερα. Όσον αφορά τους τζιχαντιστές, κάνουν όσα λέει το κοράνι τους και τίποτα παραπάνω. Την άλλη άποψη την ακούμε αλλά έχουμε επιχειρήματα και κρίση ώστε να την εξετάζουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε φανατικοί. Χριστός Ανέστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.