2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ. Η ναυμαχία του Ακτίου. Η σύγκρουση που με το αποτέλεσμα της άλλαξε την ροή του πολιτισμού.


Η ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ παρουσιάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύγκρουση, όλες τις πεζομαχίες, τις ναυμαχίες και τις κινήσεις του ιππικού, των δύο μεγαλυτέρων στρατιών που κύκλωσαν τον Αμβρακικό κόλπο.
  • Στο νότιο και δυτικό τμήμα του Αμβρακικού, ο Αντώνιος με 100.000 πεζούς, 500 δικά του πλοία (συν 200 πλοία της Κλεοπάτρας) και 12.000 ιππείς. Μαζί του βρίσκονται όλα τα Ελληνιστικά Κράτη εκτός των Λακεδαιμονίων (σημαντικός σύμμαχος η Αμφικτιονία των Ακαρνάνων, με το τότε βασίλειο του Θυρρείου). Σύμμαχοι του και παρόντες: οι Βασιλείς της Λιβύης, της Ανω Κιλικίας, της Καππαδοκίας, της Παφλαγονίας, της Κομμαγηνής και της Θράκης. Οι Βασιλείς του Πόντου, της Αραβίας, της Ιουδαίας, των Λυκαόνων, των Γαλατών, και των Μήδων, είχαν στείλει τους στρατούς τους.
  • Στο βόρειο και δυτικό τμήμα του Αμβρακικού ο Οκταβιανός με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες από 80.000 πεζούς, 250 πλοία και 12.000 ιππείς.
Όλα τα γεγονότα παρατίθενται αναλυτικά με χάρτες και αντιστοιχίες από τα αρχαία κείμενα, στο βιβλίο της Αμφικτιονίας «Η ναυμαχία του Ακτίου 31 π.Χ, οι επί ένα έτος συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου». Η έκδοση του βιβλίου έχει γίνει από το έτος 2010 και πριν την εξάντληση των αντιτύπων, έχει συνταχθεί η νέα έκδοση με ενδιάμεσες περιλήψεις των κεφαλαίων στην αγγλική γλώσσα. Επίσης οι περιλήψεις αυτές είναι το υλικό για δύο βίντεο που δημιουργήθηκαν (ένα στα Ελληνικά και το άλλο στα Αγγλικά) και σήμερα σας παραδίδουμε μέσα από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=wKGMLHgQBj8
Η διάρκεια του βίντεο είναι μια ώρα και είκοσι πέντε λεπτά. 
Για την αναλυτική παρακολούθηση των γεγονότων, μαχών που έγιναν από το 32 π.Χ μέχρι και το 31 π.Χ, στη περιοχή του Ακτίου, μπορείτε να τα διαβάσετε από το βιβλίο «Η ναυμαχία του Ακτίου 31 π.Χ, οι επί ένα έτος συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου», το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:stilianosd@hotmail.com
Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων, στα οκτώ χρόνια της λειτουργίας της, έχει εκδώσει επτά δικά της βιβλία, στηριγμένα πάντα στους ιστορικούς κανόνες:

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ.
• Κάθε ένα γεγονός δεν μπορεί να είναι διακριτά απομονωμένο από τα γεγονότα που το πλαισιώνουν, από τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό, από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά από αυτό. 
• Το γεγονός είναι μια στιγμή, τα γεγονότα που το δημιούργησαν είναι μια ζωή.
• Για κάθε γεγονός δεν μπορείς να το περιγράφεις σήμερα με τον ισχύοντα τρόπο σκέψης και ζωής. Χρειάζεται να γνωρίζεις τους τότε τρόπους ζωής, τους τρόπους των συλλογισμών, τις τότε αξίες και την σημασία που είχαν για την ζωή τους. 
• Από τις δύο ανωτέρω προϋποθέσεις (περιγραφή γεγονότων - ερμηνεία των γεγονότων με βάση τον τότε τρόπο ζωής και σκέψης) εμείς επιχειρούμε μόνο στο πρώτο. Το δεύτερο όμως είναι η βάση για την σωστή περιγραφή και σωστή εξαγωγή συμπερασμάτων. Για το δεύτερο όχι μόνο δεν έχουμε την δυνατότητα αλλά είναι και το πιο δύσκολο, και μάλλον το ακατόρθωτο. 

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Ο Πρόεδρος                                         Ο Αντιπρόεδρος

ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος                                   ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.