Αποκατάσταση δρόμου προς τον παλιό Βάρνακα. Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα και το έργο ακόμα να ξεκινήσει.


Κοντά ενάμιση χρόνος συμπληρώνεται από τον Οκτώβριο του 2014, όταν η πρωτοφανής κακοκαιρία κατέστρεψε τον δρόμο που επικοινωνεί το σημερινό χωριό του Βάρνακα με το παλιό χωριό.
Ο δρόμος αυτός είναι σημαντικός και άμεσης προτεραιότητας αποκατάστασης για τους κατοίκους, γιατί περί τους 50 και πάνω κτηνοτρόφους έχουν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις στην περιοχή του παλιού Βάρνακα και καθημερινά είναι απαραίτητο να διασχίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο που καταστράφηκε για να έχουν πρόσβαση στην δουλειά τους.
Επίσης σχεδόν όλοι οι κάτοικοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και η πρόσβαση σε αυτά δυσχεραίνεται, ιδιαίτερα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες όπου ο χείμαρρος κατεβάζει πολύ νερό.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο κατεστραμμένο τμήμα του δρόμου βρίσκεται δίπλα στο Αρχαίο Φράγμα Αλυζίας, εξού και η εμπλοκή της Αρχαιολογίας.
Έχοντας περάσει ενάμιση χρόνος από την καταστροφή του δρόμου μέχρι σήμερα, καμία εργασία αποκατάστασης του δρόμου δεν έχει ξεκινήσει.

Ας δώσουμε ένα σύντομο (;) ιστορικό του πολύπαθου έργου:
  • Οκτώβριος του 2014 ο δρόμος καταστρέφεται (δείτε εδώ).
  • Με το υπ' αριθμόν 5827/10.10.2014 η ΛΣΤ' ΕΚΠΑ, ζητά από το Δήμο Ξηρομέρου ενημέρωση για το θέμα της επισκευής του δρόμου πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα.
  • Με το υπ' αριθμόν 13362/13.10.2014 έγγραφο του ο Δήμος Ξηρομέρου ενημερώνει την ΛΣΤ' ΕΚΠΑ ότι προτίθεται να κατασκευάσει - επισκευάσει παρακαμπτήρια οδό πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα.
  • Τέλη Νοέμβρη του 2014 γίνεται αυτοψία στο σημείο παρουσία της προϊσταμένης της ΛΣΤ' ΕΚΠΑ κας Ολυμπίας Βικάτου και του Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Μουρκούση και κατόπιν της αυτοψίας, αποστέλλεται στον Δήμο Ξηρομέρου από την ΛΣΤ' ΕΚΠΑ το υπ' αριθμόν Φ222/Β2-15/5890/3.12.2014 έγγραφο, όπου ζητείται η εκπόνηση μελέτης για να υπάρξει έγκριση κατασκευής παρακαμπτήριας οδού πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα.
  • Με το υπ' αριθμόν 16439/10.12.2014 έγγραφο ο Δήμος Ξηρομέρου διαβιβάζει Τεχνική Έκθεση και Τοπογραφικό Διάγραμμα για το έργο κατασκευής παρακαμπτήριας οδού πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα.
  • Ακολουθεί στις 29.1.2015 γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας και με το υπ' αριθμόν Φ222/Β2-15/679/10.2.2015 έγγραφο η ΛΣΤ' ΕΚΠΑ λέει όχι στην κατασκευή παρακαμπτήριας οδού πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα (δείτε εδώ).
  • Με το υπ’ αριθμόν 3373/31.3.2015 ο Δήμος Ξηρομέρου υποβάλλει νέο αίτημα του Δήμου για την αποκατάσταση υπάρχοντος δρόμου πλησίον αρχαίου φράγματος Βάρνακα, με συνημμένα μια Τεχνική Περιγραφή και Οριζοντιογραφία.
  • Ακολουθεί στις 30.4.2015 γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας και με το υπ' αριθμόν Φ222/Β2-15/2752/13.5.2015 έγγραφο η ΛΣΤ' ΕΚΠΑ λέει ναι στην κατασκευή παρακαμπτήριας οδού πλησίον του αρχαίου φράγματος Βάρνακα (δείτε εδώ).
  • Στις 27.7.2015 υπογράφονται οι συμβάσεις εκπόνησης υδραυλικής και τοπογραφικής μελέτης ύψους 12.545,48 €. Δείτε εδώ.
  • Στις 29.7.2015 υπογράφονται οι συμβάσεις εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ύψους 9018,10 €. Δείτε εδώ.
  • Στις 2.11.2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο ανακοινώνεται ότι απαιτούνται δύο ακόμα μελέτες, γεωλογική και στατική, συνολικού ποσού 11.116 € και εγκρίνεται η εκπόνηση τους. Δείτε εδώ. Άρα το σύνολο των μελετών, που απαιτήθηκε η εκπόνηση τους από το Δήμο Ξηρομέρου, είναι έξι συνολικού ποσού 32.679,58 €. Αρκετά μεγάλο ποσό.
  • Με το υπ' αριθμόν 249984/4945Φ.2820/2.11.2015 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάγει στο έργο Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠ∆) ώστε αυτό να εκτελεστεί. Δείτε εδώ.
  • Στις 12.12.2015 παραλαμβάνεται από τον Δήμο Ξηρομέρου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δείτε εδώ.
  • Στις 8.2.2016 παραλαμβάνεται από τον Δήμο Ξηρομέρου η τοπογραφική μελέτη. Δείτε εδώ.
Ουφ... επιτέλους τέλος σε όλη αυτή την γραφειοκρατική διαδρομή (μέχρι τώρα) στην ομολογουμένως δύσκολη υπόθεση της επισκευής μερικών δεκάδων μέτρων δρόμου (εμπλοκή της αρχαιολογίας βλέπετε).
Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα όπου εκκρεμεί η παραλαβή τεσσάρων μελετών ακόμα και το σημαντικότερο να αρχίσουν επιτέλους τα έργα σύντομα, τώρα που ο καιρός θα επιτρέπει την εκτέλεση τους, γιατί αν περάσει η Άνοιξη και το Καλοκαίρι χωρίς έναρξη εργασιών καλή Άνοιξη και καλό Καλοκαίρι 2017 και έχει ο θεός, με ταλαιπωρίας συνέχεια...., δυσχεραίνοντας αφάνταστα τους πολλούς επαγγελματίες κτηνοτρόφους που έχουν τις εγκαταστάσεις τους στην τοποθεσία, οι οποίοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ακούν τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, να υπομένουν και να περιμένουν καρτερικά από αυτούς επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα τους.

4 σχόλια:

  1. Υποτιθεται οτι ο "Καλλικρατης" θα ελυνε ολα αυτα τα προβληματα
    ετσι δεν μας λεγανε οι εμπνευστες του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας σωνει κανενας
    " Καποδιστριας και Καλλικρατης "
    παρα μονο ο Σωκρατης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΠΕΛΟΣΟΥΜΕ
    ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eine mpazomenw pernaei den xreiazete kanena ergo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.