Οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία.



Σωκράτης: "Γι' αυτόν λοιπόν, τον λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα· γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό.
Ούτε πάλι για τη δόξα· γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι' αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία – έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει – κι η πιο μεγάλη τιμωρία εδώ είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δε θα έχει τη διάθεση να κυβερνά.
Από φόβο γι' αυτήν ακριβώς την τιμωρία δέχονται κατά τη γνώμη μου να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους, και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερους τους ή έστω όμοιούς τους για να τους το αναθέσουν."

(Πλάτων, Πολιτεία, Α, 347 b-d).

7 σχόλια:

  1. Και μετά μου λες μπλόγκερ ότι είμαστε απόγονοι αυτών των ανθρώπων. Σκατά είμαστε. Δεν φέρουμε ούτε την Ελληνική Παιδεία ούτε τον Ελληνικό Πολιτισμό. Δεν συλλάβαμε στο ελάχιστο τις ιδέες και τα νοήματα των λόγων αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο που ήμασταν για 400 χρόνια ραγιάδες. Οι λόγοι των λαμπρών και φωτεινών αυτών μυαλών πέρασαν "ξυστά". Μας έμειναν οι χθόνιες πρακτικές της οθωμανικής αυτοκρατορίας αμανάτι και γι αυτό κάνει και καριέρα στην (τηλεοπτική) ζωή μας ο Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι και τοσο απαραιτητη προυποθεση , η κατοχη πολιτικου αξιωματος
    για προσφορα στην κοινωνια.
    προσφορα μπορει να κανει και ενα απλο blog , γραφοντας θεματα που αφορουν την κοινωνια η' ας πουμε ενας πολιτιστικος συλλογος η' ενα σωματειο αθλητισμου και ενα σωρο αλλα παραδειγματα θα μπορουσαν να αναφερθουν.
    εμεις εχουμε ταυτισει την προσφορα στην κοινωνια , μονο μεσω της πολιτικης και των διαφορων αξιωματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος. Η προσφορά στην κοινωνία ξεκινάει με τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας σαν απλά μέλη αυτής και της κάθε κοινωνίας. Τα μέλη της κοινωνίας εκλεγουν, τα μέλη αυτά συμμετέχουν και τα ίδια μέλη παραδειγματιζουν με συμπεριφορες και συμμετοχές. Γι αυτό σου λέω. Σουλειμαν ο μεγαλοπρεπης. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι ταυτιζονται με τέτοιες σειρές και όχι με το Σωκράτη ή τον Αριστοτέλη. Όπως λέει και ο Μέγιστος Νικόλας Ασιμος, εμείς έχουμε ιστορία, πολεμησαμε στην Τροία κι εσύ μου γινες πρεζονι, κουφια η ώρα που μας ζωνει. Ανυπερθετως, κρύβεις δυσκολίες

      Διαγραφή
  3. Φιλε συνδημοτη ! 7, 46
    Η μεση οδος , μπορει ισως , να ειναι και η καλυτερη οδος. δηλαδη ,
    ουτε να εξουσιαζουμε τους αλλους οταν τυχαινει να εχουμε στα χερια μας την εξουσια , την δυναμη.
    αλλα ουτε και να υποτασσομεθα στους αλλους !
    καλημερα !
    Σπυρος Ν. Γιαννελης
    Αρχοντοχωρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ακριβώς περιγράφω παραπάνω. Η κοινωνία δυστυχώς δεν έχει τέτοιες αρετές. Αν είχε θα συνέβαινε αυτό που λέτε. Και θα υπήρχε και περισσότερη συμμετοχή στα κοινά (σε συλλόγους, σε δράσεις, στην αυτοδιοίκηση, σε όλα) και περισσότερη σύνεση στις αποφάσεις μας και περισσότερη εναλλαγή στην εκπροσώπησή μας. Ανυπερθέτως, κρύβεις δυσκολίες. Ήξερε τι έλεγε ο ποιητής Άσιμος.

      Διαγραφή
    2. Φιλε ! 10 , 23
      Συμφωνω με την αποψη σου και επισης θα ηθελα να προσθεσω , κατι που θεωρειται σημαντικο για να παμε ως κοινωνια καλυτερα.
      Εαν ο καθενας μας ξεχωριστα , προσπαθησουμε εστω και σταδιακα , να βελτιωνουμε , τον εαυτο μας ο καθενας μας , τοτε αυτοματα θα βελτιωνεται και θ' αλλαζει και το κλιμα μεσα στους διαφορους συλλογικους φορεις !
      και παντα να ειμαστε ανοιχτοι σε οποιαδηποτε κριτικη μας ασκειται , απο το περιβαλλον μας , απο τους δικους μας ανθρωπους , μεχρι κι' απο το πιο εξω κοινωνικο περιβαλλον μας.
      Σ' ευχαριστω , για την συνομιλια μας !
      Σπ. Γιαννελης

      Διαγραφή
  4. Εγώ ευχαριστώ. Να είστε σίγουρος ότι και για μένα το ζητούμενο είναι αυτό που εσείς περιγράφετε. Πάντα γονιμα τα σχόλια σας και οι συζητήσεις μαζί σας σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.