Η μηχανή του χρόνου: Κυριακή του Πάσχα στο Μύτικα δεκαετία του '60.


Κυριακή του Πάσχα στο Μύτικα δεκαετία του '60. Τότε που το ψήσιμο του αρνιού ήταν ευκαιρία για να συναντηθούν οι Μυτικιώτες μεταξύ τους, συγγενείς, γείτονες και φίλοι, να μιλήσουν, να πιουν, να χορέψουν όλοι μαζί σε ένα υπαίθριο γλέντι απ' άκρη σε άκρη του χωριού.
Η πρώτη φωτογραφία είναι στη αυλή της Λόλας της Γκουγκούς. Στο κέντρο γυρίζει τη σούβλα ο Βασίλης Λύτρας, πίσω του και από αριστερά προς δεξιά είναι: Αλεξάνδρα Παξινού, Βασίλης Μαρούλης (Γκουγκούς), Θοδωρής Παξινός πίσω του ο αδελφός του Παρασκευάς που έφυγε πολύ νωρίς, μπροστά του ο Παύλος Μαρούλης (Γκουγκούς), εν συνεχεία δίπλα ο Παρασκευάς Μαρούλης (Γκουγκούς) τσουγκρίζει αυγό με τον Παναγιώτη Χρήστου (της Βίκυς) και δίπλα του ο αδελφός του ο Άκης ή Ακιούλης.
Στη συνέχεια ο Θοδωρής Λύτρας με τον γιο του Σπύρο και τα παιδάκια κάτω είναι τα αδέλφια Πάνος και Μαρία Γεροντή. Τώρα πιο πίσω μέσα στην αυλή της Μαρίας Τσαμπιέρη απο αριστερά προς τα δεξιά είναι: Βάσω Τσαμπιέρη, Μαριώ Τσαμπιέρη, Μαρία Τσαμπιέρη και Αθανασία Τσαμπιέρη.


Η δεύτερη φωτογραφία είναι και αυτή της δεκαετίας του 1960 αλλά λίγο πιο παλιά και εδώ από αριστερά προς τα δεξιά πάλι γυρίζει τη σούβλα ο Βασίλης Λύτρας, πίσω του ο αδελφός του ο Σπύρος, ένας φίλος από Αθήνα και ο Θοδωρής Λύτρας. Καθιστή είναι η γιαγιά Μαριγώ Γεροντή με τα εγγόνια της Βάσω Οικονόμου και Γιάννη Γεροντή, όρθιος πρέπει να είναι ο Νίκος Γεροντής (μπεκρής) και καθιστός που γυρνάει τη σούβλα ο Οικονόμου πατέρας της Βάσως που μετέπειτα έφυγαν για Νέα Ζηλανδία. Το κοριτσάκι που είναι όρθιο πρέπει να είναι αδελφή της Βάσως.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Αγγελική Λύτρα, τόσο για την παραχώρηση των δύο αυτών φωτογραφιών, όσο και για τις πληροφορίες που μας έδωσε γι αυτές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.