Όλα έτοιμα για την φωτιά στον μώλο του Αγίου Νικολάου. Η ιστορική βάρκα του Γιάννη Λιβιτσάνη (Γκούρα) έτοιμη να καεί.


Τα ξύλα στη θέση τους, όπως κάθε χρόνο και λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανάψει η μεγάλη φωτιά στην εκκλησία μας, στον Άγιο Νικόλαο. Μόλις αρχίζει να βραδιάζει, η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύτικα κα Ιωάννα Βέρρη, θα δώσει την εντολή να μπει φωτιά στο σωρό με τα ξύλα μαζί και στην βάρκα που βρίσκεται εκεί.
Η συγκεκριμένη βάρκα που σήμερα θα καεί, είναι η ιστορική βάρκα του Γιάννη Λιβιτσάνη (Γκούρα). Με αυτή την βάρκα ο Γιάννης σαν ταχυδρόμος, επί 22 συναπτά έτη ταξίδευε καθημερινά προς Κάλαμο και Επισκοπή, διακινώντας την αλληλογραφία εκ μέρους των ΕΛΤΑ.
Με αυτή την βάρκα εμείς σαν πιτσιρικάδες κάναμε αμέτρητα μπάνια απέναντι στον πανέμορφο Κάλαμο και οι στιγμές που ζήσαμε είναι αναμνήσεις που ποτέ δεν θα χαθούν.
Δεν θα ξεχάσω ένα από τα πάμπολλα περιστατικά που είχαν συμβεί, την «πειρατεία» που κάναμε μεσοθαλασσής μεταξύ Μύτικα και Καλάμου, όταν εμείς, παιδιά αμούστακα ακόμα, ευρισκόμενοι στην βάρκα του Στάθη Λεκατσά (Αμπάρια), την οποία την έπαιρνε ο γιος του Πάνος και φυσικά με εμάς μέσα, διπλαρώσαμε τον Θοδωρή τον Γκούρα που είχε άλλη παρέα για μπάνιο μέσα (μαζί ήμασταν όλοι παρέα και είχαμε πάει Ασπρογιάλι για μπάνιο) και ορμώντας μέσα στην βάρκα τους πετάξαμε στην θάλασσα παίρνοντας την βάρκα.
Ουρλιαχτά, φωνές και ολίγο πανικό αυτοί, γέλια και πειράγματα εμείς. Που μυαλό για κινδύνους τότε. Μικρά παιδιά και δεν μας έκοβε πόσο επικίνδυνο είναι, σε τόσο βαθιά θάλασσα με κύματα, ακριβώς ανάμεσα σε Κάλαμο και Μύτικα, μικρά παιδιά να βρίσκονται χωρίς κανένα σωστικό στην θάλασσα. Μυαλό πάνω από το κεφάλι.
Ο Γιάννης Γκούρας λοιπόν, πηγαίνοντας πριν από ημέρες στον Αστακό διέγραψε την βάρκα από το νηολόγιο και να που έφτασε η ώρα να καεί, αγναντεύοντας απέναντι τον πανέμορφο Κάλαμο που τόσο συχνά επισκεπτόταν.
Τέλος λοιπόν τα ταξίδια.....


3 σχόλια:

  1. Βασίλη είναι συγκλονιστικη η ιστορία που θυμήθηκες. Από χθες που τη διάβασα με έπιασε κάτι και δακρυζω συνέχεια. Άρχισα να θυμάμαι κάθε σκηνή της ναυμαχιας. Και πολλά από εκείνα τα χρόνια. Ωραίες στιγμές και αναμνήσεις. Τα κακά τα έσβησε ο χρόνος. Μεγαλωνουμε φαίνεται. Σήμερα Μεγάλο Σάββατο. Το νυχτερινό μπάνιο σαν σήμερα είναι από τα λίγα που μας έμειναν από εκείνα τα χρόνια. Βλέπω να το τηρουμε για ακόμα μία χρονιά. Και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βασιλη συγκινηθηκα με αυτα που εγραψες γιατι θυμηθηκα και εγω με τη σειρα μου ολα αυτα που περασαμε μαζι αν και εχω πολλα χρονια ναρθω στο μυτικα ειναι σαν να μην εφυγα ποτε.dim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. βασιλη το θυμηθηκα και εγω αυτο και συγκινηθηκα αν και εχω χρονια ναρθω στο μυτικα τον μυτικα τον σκεφτομαι συνεχεια!!!!!!!!!!!!!!!!dim

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.