Έλεγχος της ποιότητας του νερού στο Δήμο Ξηρομέρου γίνεται; Υπάρχουν μετρήσεις;


Ένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα κάθε δημοτικής αρχής η οποία είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους δημότες της, είναι ο συχνός έλεγχος της ποιότητας του νερού σε συνεργασία με κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο και μάλιστα αυτός ο έλεγχος πρέπει να είναι πολύ συχνός (προτείνεται μηνιαίος).
Εμείς λοιπόν κάναμε μία μικρή έρευνα να δούμε τι συμβαίνει με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού που πίνουμε στα χωριά μας.
Καταρχήν η νέα δημοτική αρχή στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού, παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, μία σύμβαση του Δήμου Ξηρομέρου ύψους 5.997,23 €, υπογεγραμμένη στις 4.6.2014, με το εργαστήριο «ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε», το οποίο θα έλεγχε την ποιότητα του νερού για λογαριασμό του Δήμου Ξηρομέρου (δείτε εδώ). Δεν ξέρουμε την διάρκεια αυτής της σύμβασης.
Κατόπιν η νέα δημοτική αρχή, κινούμενη κατά την γνώμη μας πολύ σωστά ένεκα της σοβαρότητας του θέματος και με όλα αυτά τα πολύ άσχημα που είχαν συμβεί στο παρελθόν, τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διοίκησης του Δήμου και συγκεκριμένα Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο για το θέμα της ύδρευσης (δείτε εδώ).
Εκεί έγινε μία πολύ γόνιμη συζήτηση, με την νέα δημοτική αρχή να δείχνει θέληση να ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι της ύδρευσης και να κάνει όλα όσα προβλέπονται από τους κανονισμούς και τις διατάξεις. Σε αυτή την σύσκεψη αναφέρθηκε ότι η ποιότητα του νερού του Δήμου θα παρακολουθείται επισταμένα σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Έξι μήνες αργότερα, στις 11.3.2015 ο Δήμος Ξηρομέρου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, διαθέτει πίστωση 4.000 € για έλεγχο της ποιότητας του νερού (δείτε εδώ), η οποία όμως όσο και να ψάξαμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν βρήκαμε πουθενά να έχει γίνει η συγκεκριμένη απ' ευθείας ανάθεση σε κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο το οποίο θα έλεγχε την ποιότητα του νερού. ΠΟΥΘΕΝΑ.
Στις 7.4.2016 ο Δήμος Ξηρομέρου, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, διαθέτει πίστωση 5.000 € για έλεγχο της ποιότητας του νερού (δείτε εδώ) για την οποία εκκρεμεί η απ' ευθείας ανάθεση σε κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο.
Μετά από όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω, εμείς ρωτάμε την δημοτική αρχή και για να γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι, τον αρμόδιο για την ύδρευση Αντιδήμαρχο κ. Λιβάνη.
  • Από 1.9.2014 που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή..., μετρήσεις της ποιότητας του νερού που πίνουμε γίνονται;
  • Τι δείχνουν αυτές οι μετρήσεις;
  • Μπορούμε να τις δούμε; Γιατί δεν μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Δήμου;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα. Πραγματικά επειδή έχουμε το μάτι μας πάνω στην δημοτική αρχή, παρακολουθώντας τα πεπραγμένα της με λεπτομέρεια και έχοντας διαμορφώσει μία άποψη για το πως λειτουργεί και συμπεριφέρεται, μας ζώνουν τα φίδια και η υποψία ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά.
Περιμένουμε από την δημοτική αρχή να μας παρουσιάσει μετρήσεις της ποιότητας του νερού στην διάρκεια της θητείας της. Να μας τις τρίψει στην μούρη και πραγματικά θα το ευχαριστηθούμε. Το λέμε ειλικρινά γιατί όπως σας προείπαμε μας έχουν ζώσει τα φίδια ότι κάτι δεν γίνεται καλά σε αυτό το κομμάτι. Ας δούμε τις μετρήσεις και ας μας κολλήσει η ρετσινιά ότι είμαστε κακόπιστοι, εμπαθείς και υπερβολικοί στην κριτική μας. Δεν πειράζει θα το αντέξουμε.
Με το θέμα του ελέγχου της ποιότητας του νερού που πίνουμε δεν παίζουμε. Είναι καθαρά ευθύνη του Δήμου να πράττει τα δέοντα ώστε το νερό που πίνουμε να είναι κατάλληλο και μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ευθύνη μιας και άπτεται της υγείας των δημοτών.

8 σχόλια:

  1. Φίλε μπλόκερ. Αν η Δημοτική Αρχή ήταν υπεύθυνη δεν θα μπορούσες να γράψεις αυτό το κείμενο και να ρωτάς αυτά τα σημαντικά που ρωτάς.
    Στην ιστοσελίδα της θα υπήρχαν αναρτημένα 18 μηνιαία δελτία ελέγχου ποιότητας του νερού και εσύ δεν θα ρωτούσες και εμείς που πίνουμε το νερό θα ήμασταν ήσυχοι.
    Δυστυχώς όμως και αυτή η Δημοτική Αρχή όπως και η προηγούμενη μόνο για την υπευθυνότητα της δεν χαρακτηρίζεται, οπότε καλά κάνεις και ρωτάς και εμείς καλά κάνουμε που ανησυχούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ το νερό δεν ππέθανε κανένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο που οι γαστρεντεριτιδες θεριζουν αλλα αυτα ειναι ψιλα γραμματα
      νο πτωμα αλλα καλα ειμαστε
      και εις ανωτερα πατριωτες

      Διαγραφή
  3. αυτα που τρωμε εινε ολα οκ δλδ...φιλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμα ειχαν μετρησεις θα στις ειχαν βγαλει μιας και το εχεις θεσει το θεμα πολυ καιρο τωρα
    ειδικα εσενα που σε εχουν στην μπουκα θα στις εβγαζαν και θα σου ψελναν και τον εξαψαλμο
    αλλα δεν ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εσυ αγαπητε φιλε 4'44 μπορεις να φας οτι αγαπας...χαβιαρι; τσιπουρα; φασολαδα; αυτο ΔΕΝ αφορα το Δημο .Το Νερακι ομως τον ΑΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδη εαν εβγαζε τις μετρησεις απο το ιδιωτικο εργαστηριο θα τις χαρακτηριζατε αληθινες η στα μετρα της δημοτικης Αρχης.Για το νερο φιλε μου τιποτα δεν γινεται μονο ευκαιριακα κανενα καθαρισμο.Τωρα για να λυθει μερικως το θεμα και να πιεστουν οι ανυπαρκτες Δημοτικες Αρχες μονο αυτη η αργη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θπαρχει.Εγινε ενα δικαστηριο με το αποτελεσμα της δικης που ολοι γνωριζετε και τωρα περισσοτεροι να βγουν μπροστα για να γινει κατι σε αυτο το θεμα.Με Καφενειακες συζητησεις και κρυπτομενοι δεν λυνονται τα θεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμπατριωτη 10'45 καλα τα λες.Ελα ομως που σε καθε εκλογικη αναμετρηση για Κοινοβουλιο η Δημο μια ζωη ολοκληρη οι πολλοι
    ψηφιζουν τους ιδιους ....μη τους πεις για κατι ΙΣΩΣ πιο εντιμο...
    σε φαγανε.Το ΠΑΘΗΜΑ Χροοονια τωρα δεν εγινε ΜΑΘΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.