ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Τεράστιες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες των δύο Δημοτικών Αρχών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Παλαίρου.


ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ από ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο  Κώστας Θ. Τριαντακωνσταντής.
Μαθηματικός.

Είναι γνωστό ότι στο ΦΟΣΔΑ έχει επιβληθεί πρόστιμο 9.000 ευρώ για τη μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας. Στο σημερινό πρώτο άρθρο θα σας ενημερώσουμε τι έλεγαν οι πρωταγωνιστές πρώην και νυν Δημοτικής Αρχής. Θα σας παρουσιάσουμε και έγγραφα για τη σωστή ενημέρωση σας.
Κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο από ότι θα διαβάσετε παρακάτω είναι η εκτίμηση του σημερινού Προέδρου του ΦΟΔΣΑ και Δημοτικού Συμβούλου κ. Κατσαμπίρη: 

Λέει ο Πρόεδρος μεταξύ των άλλων:
«Το σημαντικό δε, στην υπόθεση αυτή, είναι ότι το σύνολο του έργου δεν λειτουργούσε όπως προβλέπει η μελέτη κατασκευής και οι περιβαλλοντικοί όροι».
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΥΤΗ και ΜΟΝΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ των Προέδρων των ΦΟΣΔΑ προηγούμενων και νυν καθώς επίσης και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Αρχίζουμε την ενημέρωση σας με απόσπασμα από ανακοίνωση της παράταξης «ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ» με επικεφαλής το κ. ΦΕΡΕΝΤΙΝΟ ΕΥΘΥΜΙΟ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣ» - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015.
«Ο ΧΥΤΑ μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως μια χωματερή που μολύνει το περιβάλλον, την γεωργοκτηνοτροφική της υποδομή και το χειρότερο μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της Παλαίρου».
«Οδηγείτε την Πάλαιρο σε οικονομικό , γεωργοκτηνοτροφικό και τουριστικό μαρασμό, σε κοινωνική υποβάθμιση – περιθωριοποίηση και ταυτόχρονα δημιουργείτε σοβαρές και επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία των δημοτών».

ΒΑΣΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γιατί το 2012 τον θέσατε σε λειτουργία αφού προφανώς το έργο δεν είχε τελειώσει; Ποιος παρέλαβε και τι; Τους κινδύνους που αναφέρατε το 2015 δεν τους βλέπατε το 2012; Έχετε ευθύνη ναι ή όχι;

Πάμε παρακάτω.

Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσαμπίρης - Εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα ΙΟΥΛΙΟΣ 2015.
«Την 13/3/2014 έγινε διοικητική παραλαβή του έργου, χωρίς να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία επιμέρους τμήματα του έργου πχ βιολογικός καθαρισμός στραγγιδίων και χωρίς να γίνει έλεγχος καλής λειτουργίας από τη παλιά δημοτική αρχή και το παλιό ΔΣ του ΦΟΣΔΑ. Το σημαντικό δε, στην υπόθεση αυτή, είναι ότι το σύνολο του έργου δεν λειτουργούσε όπως προβλέπει η μελέτη κατασκευής και οι περιβαλλοντικοί όροι».

Παρακάτω έχουμε: 

Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσαμπίρης.
«Ο Βιολογικός καθαρισμός δεν είχε μπει ποτέ σε λειτουργία με πραγματικό φορτίο, ενώ παράλληλα παρουσίαζαν προβλήματα επικοινωνίας επιμέρους τμήματα .Δεν έγινε ανάπτυξη δικτύου βιοαερίου από τους δυο προηγούμενους εργολάβους».

Παρακάτω έχουμε: 

Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κατσαμπίρης.
«Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο ΧΥΤΑ είναι ένα έργο του κράτους και όχι του Δήμου. Προφανώς το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι επιπλέον 5.000 τόνοι της Ηλείας, το πρόβλημα υπήρχε από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, γιατί στο διάστημα αυτό δεν λειτουργούσε ο βιολογικός καθαρισμός στραγγιδίων, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα και μολύνσεις, χωρίς τα απορρίμματα άλλων Δήμων, αρκούσαν της Παλαίρου ή της Βόνιτσας.
Για την μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, το διάστημα ΟΚΤ 2012 ως ΔΕΚ 2014 ΥΠΕΎΘΥΝΗ είναι η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εμείς σήμερα έχουμε την ευθύνη της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας και γι΄ αυτό προσπαθούμε συνεχώς. Εάν κάποιος από την αντιπολίτευση μπορεί να μας πείσει με αποδείξεις και επιστημονικές μεθόδους ότι υπάρχει πρόβλημα ή ότι μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας όπως ισχυρίζονται, να μας προσκομίσει τα στοιχεία για να λάβουμε τα μέτρα μας».

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Ενώ τα ξέρετε όλα αυτά κ, Κατσαμπίρη, εν τούτοις τον λειτουργούσατε το ΧΥΤΑ με δική σας ευθύνη. Έχετε ναι ή όχι ευθύνη;
2) Ενώ όπως λέτε θα αρκούσαν μόνο τα σκουπίδια της Παλαίρου ή της Βόνιτσας να προκαλέσουν μόλυνση (όπως και προκάλεσαν) εντούτοις εισηγηθήκατε την μεταφορά και των σκουπιδιών από Πύργο και Αρχαία Ολυμπία; Έχετε ναι ή όχι ευθύνη;
3) Ως απόφοιτος του Πολυτεχνείου γνωρίζετε τις ιδιότητες του βιοαερίου και τι είναι υδροφόρος ορίζοντας. Παρόλα αυτά ρωτούσατε μέσα στο ΔΣ «Που είναι το πρόβλημα;» και με απειλούσατε με μηνύσεις όταν έφερα το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας βάσει και του οποίου επιβλήθηκε το πρόστιμο. Έχετε ναι ή όχι ευθύνη;
4) Είναι αλήθεια ότι παραλάβατε το ΧΥΤΑ με χρέος λειτουργίας 400.000 ευρώ;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015.
Πρώην Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ από συστάσεως του, και σημερινός Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κασόλας Αθανάσιος.
«Αναφορικά με τη λειτουργία του έργου, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και το παλιό ΔΣ του ΦΟΣΔΑ, λόγω παρέλευσης του χρόνου, προέβησαν ως όφειλαν στην προσωρινή παραλαβή του έργου κατόπιν εισηγήσεως και παρουσίας των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας που είχαν την επίβλεψη του, μετά την πάροδο του χρόνου της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου».

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Πως έγινε δοκιμαστική λειτουργία χωρίς να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ;
2) Όταν λέτε «λόγω παρέλευσης του χρόνου» τι εννοείτε;
3) Ποια χρονική περίοδο έγινε η δοκιμαστική λειτουργία του έργου και ποιοί υπηρεσιακοί παράγοντες ήταν παρόντες από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου; 
4) Είπατε στο ΔΣ ότι «δεν γνωρίζω αν υπάρχει γεώτρηση στο χώρο του ΧΥΤΑ». Γιατί δεν γνωρίζατε;
5) Έχετε κάποιο έγγραφο που να λέει, ότι η Περιφέρεια, σας υποχρέωσε ή υπέδειξε να αρχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ από το 2012; Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ τότε ήταν ο κ. Σολδάτος και εσείς Αντιπρόεδρος.
6) Είναι αλήθεια ότι παραδώσατε το ΧΥΤΑ στο κ. Κατσαμπίρη με χρέος 400.000 ευρώ;

Είναι γνωστό στους αναγνώστες της ιστοσελίδας ότι έκανα προσφυγή τον Απρίλη του 2015 στην αρμόδια υπηρεσία και ζητούσα να γίνει ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ. Από ότι φάνηκε και δύο άλλοι πολίτες άγνωστοι μέχρι και σήμερα σε μένα είχαν κάνει το ίδιο.
Η υπηρεσία με ενημέρωσε με επίσημο έγγραφο ότι έκανε έλεγχο την 13 Αυγούστου 2015. Αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου και του γεγονότος ότι ο ΦΟΣΔΑ δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε την επιβολή του προστίμου που ακολουθεί.






ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Φέρατε κ. Κατσαμπίρη το έγγραφο που σας υποδείκνυε τι πρέπει να κάνετε μετά τον έλεγχο της 13-8-2015 προς συζήτηση στο ΔΣ του ΦΟΣΔΑ; Αν το φέρατε, μπορείτε να ανακοινώσετε την ημερομηνία συνεδρίασης, τους παρόντες και κυρίως τις αποφάσεις που πήρατε; Γιατί δεν τηρήσατε τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας. Αν δεν το φέρατε τότε έχετε μεγάλες ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση έχετε μεγάλες ευθύνες, δεν κάνατε σωστά τη δουλειά σας και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ. Επίσης της παραίτηση του πρέπει να υποβάλλει και ο κ. Στούπας Θεόδωρος μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ και της ΕΕ του ΦΟΣΔΑ. 
2) Δήμαρχε του Δήμου Ξηρομέρου και μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ κ. Γαλούνη και μέλος του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ και μέλος της ΕΕ του ΦΟΣΔΑ κ. Λαϊνά, τέθηκε μέσα στο ΔΣ προς συζήτηση το έγγραφο που αναφέρονταν στα αποτελέσματα του ελέγχου λειτουργίας του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν; Αν ναι , πότε και τι αποφάσεις πάρθηκαν; 

Πάμε παρακάτω: 

Δήμαρχος κ. Αποστολάκης. Εφημερίδα Ακαρνανικά νέα, Απρίλιος 2016.
«Ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ ουδέποτε λειτούργησε σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του, όχι με δική μας ευθύνη, και έχει αναλυθεί το θέμα διεξοδικά στα Δημοτικά Συμβούλια και στο τοπικό τύπο».

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1) Δήμαρχε κ Αποστολάκη το 2012 που τέθηκε σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ ήσαστε αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης. Οφείλατε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες ναι ή όχι να μην λειτουργήσει η χωματερή πολυτελείας, αφού δεν είχε τις προδιαγραφές κατασκευής όπως λέτε; Έχετε ευθύνη ναι ή όχι; 
2) Κατά τη παραλαβή της χωματερής πολυτελείας, αφού ούτε καν ο βιολογικός δεν λειτουργούσε πως επιτρέψατε, όχι μόνο την συνέχιση λειτουργίας του αλλά εισηγηθήκατε και την μεταφορά των σκουπιδιών από το Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία; Έχετε ευθύνη ναι ή όχι;
3) Μετά την επιβολή του προστίμου γιατί δεν ζητήσατε τις παραιτήσεις των κ. Κατσαμπίρη και του κ. Στούπα; Είστε τόσο πολιτικά ανίσχυρος να το κάνετε; Γιατί άραγε; ΟΨΟΜΕΘΑ. 

Αγαπητοί Αναγνώστες.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο όμορφο τόπο μας σας ενημέρωσα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ - χωματερής πολυτελείας, που άφρονες πολιτικές δημιούργησαν και δυστυχώς πολιτικά και διοικητικά ανεπαρκείς άνθρωποι τον διοικούν. Θα συνεχίσω την ενημέρωση σας την ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-5-2016 με το δεύτερο μέρος του άρθρου. 
Κάνω έκκληση σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογεί στο καθένα. Επισημαίνω και εύχομαι -χωρίς να ελπίζω- τα λάθη και οι παραλείψεις που έγιναν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ - χωματερής πολυτελείας να μην επαναληφθούν στο έργο «Βιολογικός καθαρισμός και κτιριακές εγκαταστάσεις Παλαίρου - ΔΕΠΟΣ - ΠΟΓΩΝΙΑΣ». 

Δήμαρχε κ. Αποστολάκη.
Ο ΤΟΠΟΣ και Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ σας ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ. 

Το συμπέρασμα από το πρώτο μέρος του άρθρου είναι: 
Οι τεράστιες πολιτικές και διοικητικές ευθύνες των δύο Δημοτικών Αρχών από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας της ΠΕ Αιτ/νιας ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.