Ασθενής που έπαθε ανακοπή δίπλα από το Ιατρείο μου, μεταφέρθηκε στο Κ.Υ στην καρότσα του αγροτικού.


Του κ. Παναγιώτη Στάϊκου.

Ασθενής που έπαθε ανακοπή δίπλα από το Ιατρείο μου, μεταφέρθηκε στο Κ.Υ στην καρότσα του αγροτικού. Πριν στεγνώσει το μελάνι της τελευταίας μου επιστολής για το θέμα του ασθενοφόρου, ήρθε η δικαίωση μου με τον πλέον τραγικό τρόπο. Σήμερα το πρωί στις 9:00 με κάλεσαν να πάω δίπλα από το Ιατρείο μου, γιατί όπως μου είπαν, στις σκάλες της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών κάποιος είχε λιποθυμήσει.
Έφθασα εκεί σε λιγότερο από μισό λεπτό και βρήκα τον άνθρωπο πεσμένο στις σκάλες. Εκεί διαπίστωσα πως ο άνθρωπος είχε πάθει ανακοπή καρδιάς, τον ξάπλωσα στο πλατύσκαλο και άρχισα τις μαλάξεις στην καρδιά, ζητώντας παράλληλα από τους παρευρισκόμενους να πάρουν τηλέφωνο στο Κέντρο Υγείας για να έλθει ασθενοφόρο. Τότε απάντησαν πως το ασθενοφόρο βρισκόταν στο Αγρίνιο για Service.
Αφού δεν υπήρχε το ασθενοφόρο, βάλαμε τον άνθρωπο στην καρότσα ενός αγροτικού, ανέβηκα και εγώ στην καρότσα και με το ένα χέρι κρατιόμουν και με το άλλο συνέχισα να κάνω μαλάξεις. Σε λιγότερο από δύο λεπτά ήμασταν στο Κέντρο Υγείας, όπου οι συνάδελφοι του έκαναν την δέουσα απινίδωση, η οποία δεν απέδωσε και ο άνθρωπος τελικά πέθανε.
Η εικόνα να μεταφέρεται ημιθανής άνθρωπος στην καρότσα του αγροτικού δεν μας τιμά ούτε ως κοινωνία, αλλά ούτε και ως γιατρούς (για φανταστείτε να έπαιρνε κάποιος φωτογραφία, με τον άνθρωπο και εμένα στην καρότσα και να την έστελνε στα κανάλια στην Αθήνα τι θα γινόταν).
Φανταστείτε στο περιστατικό αυτό το ασθενοφόρο να ήταν εδώ και να μην υπήρχε οδηγός. Τότε εγώ τι έπρεπε να κάνω ως άνθρωπος και γιατρός;
Ασφαλώς δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να πάρω το ασθενοφόρο και να κάτσω πίσω από το τιμόνι και ένας γιατρός από το Κ.Υ να συνέχιζε τις μαλάξεις στην καμπίνα του ασθενοφόρου μέχρι να φθάσουμε στο Κ.Υ.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Αστακός 6/6/2016

Παναγιώτης Στάϊκος

6 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑ Σ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κρατος αφου δεν μπορει να παρασχει πορους, υλικο ή ανθρωπινο δυναμικο, να γινει πιο ευελικτο και πρακτικο. Θεσπιση εθελοντων με αρμοδιοτητες. Οπως οι εθελοντες πυροσβεστες στα νησια. Να οριστουν οσοι επιθυμουν και εχουν τα προσοντα οδηγοι, και οχι μονο. Ειναι αδιανοητο οσοι επιθυμουν να προσφερουν και αποδεδειγμενα εχουν τις γνωσεις και δυνατοτητες, να μη μπορουν να το κανουν λογω κρατικης αδιαφοριας και γραφειοκρατιας. Και απο πανω να χανονται και ανθρωπινες ζωες. Καθε χρονο, παμε και ενα χρονο πισω τελικα. Απογοητευτικο.


    Κατοικος Καστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την πρότασή μου την είπα στον Δημοτικό Σύμβουλο , Οδοντίατρο, κύριο Ηλία Γεωργαλή , σε μια συζήτηση που είχαμε , όπου διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων και μιλήσαμε ,για αυτοοργάνωση της κοινωνίας ,αφού το θέμα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί ούτε αύριο ,ούτε σε ένα χρόνο ,αλλά ούτε σε δέκα χρόνια , έτσι λοιπόν είπαμε να υπάρχει μια ομάδα εθελοντών οδηγών και να αγοραστεί και ένα μεταχειρισμένο ασθενοφόρο από το εξωτερικό , το οποίο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για να πάρει άδεια κυκλοφορίας, χρειάζεται την έγκριση από το ΕΚΑΒ και πρέπει να έχει μέσα εκτός από τα κλασικά και απινιδωτή.
    Το κόστος όμως είναι πολύ μεγάλο και ανέρχεται περίπου στις 28 με 30.000 ευρώ .Γι αυτό προτίθεμαι να συμμετάσχω με το ποσόν των 5.000 ευρώ , το οποίο είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες μου. Χρειάζεται λοιπόν στην προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν και άλλοι για να συγκεντρωθεί τι απαιτούμενο ποσόν.
    Παναγιώτης Στάϊκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία, βρέθηκαν 5000 για τον Αστακό. Για την Αλυζία? Για τη Βόνιτσα? κλπ κλπ. Εγώ θα προτείνω μια άλλη λύση γιατρέ. Αν το πρόβλημα είναι ο απινιδωτής, να βρούμε για όλα τα χωριά φορητούς απινιδωτές (δεν είμαι γιατρός αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν) και στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης (και σε αυτό συμφωνούμε 1000000000%) να πείσουμε ΕΙΔΙΚΑ τούς νέους να παρακολουθήσουν σεμινάρια ως διασώστες τού Ερυθρού Σταυρού. Θα προλάβουν πολλά περισσότερα περιστατικά από ότι θα προλάβει ένα ασθενοφόρο (για την απόκτηση του οποίου ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί από κάθε κοινωνία, βλέπε παραπάνω, Αλυζία, Βόνιτσα κλπ κλπ). Στα πλαίσια των άμεσων λύσεων, νομίζω είναι πολύ πιο χρήσιμη και "αποδοτική" η εκπαίδευση ανθρώπων ως διασωστών.
    Ανώνυμος εκ πεποιθήσεως (και θαυμαστής σας ως γιατρός και επαγγελματίας, αν μου επιτρέπεται το σχόλιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ με τον προηγούμενο μέχρι τα μπούνια.
    Να ορίσουμε απο τωρα τους οδηγούς των δρομολογίων.
    Για δυτικό ξηρόμερο ο οδοντίατρος,για ανατολικό ο γιατρός και απ´το βορρά μέχρι το νότο ....ο Βασιλης Καρράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Δήμος δεν έχει οδηγούς; Αφού λέγαν ότι θα μπορούν κ οι οδηγοί του δημου να περνουν τς ασθενοφόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.