Η μηχανή του χρόνου: Δημοτικό Σχολείο Μύτικα εν έτη 1938.


Η φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε σήμερα μας εστάλη από τον καλό φίλο και τακτικό αναγνώστη του Blog μας κ. Νίκο Θ. Μήτση από το Αρχοντοχώρι, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Στρατηγού Δημητρίου (Τάκη) Ζέρβα.
Ακολουθεί ονομαστικός πίνακας συνημμένος στη σχετική φωτογραφία των μαθητριών και μαθητών της Α' και Β' τάξεως του Δημοτικού Σχολείου Μύτικα τον Απρίλιο του 1938, με τους δασκάλους τους Νικόλαο Μόσολα και Ηλέκτρα Ζαρκιά.

Μαθήτριες:
1. Κατσαρομήτσου Αλεξάνδρα (Β) 2. Βασιλάκη Διονυσία (Β) 3. Τομαρά Λούλα (Α) 4. Καγγελάρη Ιφιγένεια (Β) 5. Λαβράνου Πανάγιω (Β) 6. Βαρδή Ελευθερία (Β) 7. Μουρκούση Ευφροσύνη (Β) 8. Στάϊκου Βούλα (Α) 9. Λεκατσά Ειρήνη (Α) 10. Ζαρκιά Λούλα (Α) 11. Λεκατσά Βάσω (Β) 12. Κοψιδά Αφροδίτη (Β) 13. Μαλάκη Γίτσα (Α) 14. Σκαρογιάννη Μαρία (Β) 15. Λύμπος Λευκοθέα (Α) 16. Παπαναστάση Πηνελόπη (Α) 17. Χατζαρά Λέτα (Β) 18. Καραπάνου Αμαλία (Β) 19. Καραπάνου Μαρία (Β).

Μαθητές:
20. Σκαρογιάννης Ιωάννης (Β) 21. Ζαβογιάννης Σπύρος (8) 22. Γαρίδας Αλέξης (Β) 23. Γεροντής Νικόλαος (Β) 24. Φάρρος Χρήστος (Α) 25. Τζούρας Νικόλαος (Β) 26. Σαρδελής Κώστας (Α) 27. Ζέρβας Δημήτριος (Β) 28. Βασιλάκης Τάσος (Β) 29. Αθήνης Νικόλαος (Β) 30. Μαρκούτσης Γεράσιμος (Α) 31. Μαρκούσης Ιωάννης (Β) 32. Μαρούλης Γεώργιος (Α) 33. Γαλάτης Νικόλαος (Α) 34. Παπανικόλας Σωτήριος (Β) 35. Βουλιέρης Αναστάσιος (Β) 36. Βαρνακιώτης Ιωάννης (Β) 37. Χαβιάτσος Κώστας (Α) 38. Κοψιδάς Γρηγόριος (Α) 39. Παπανικόλας Iωάννης (Β) 40. Μαρούλης Γεώργιος (Τζώρτζης το τσαμένο) (Α).

Σημείωση: Το Α = Τάξη Πρώτη και το Β = Τάξη Δευτέρα.

8 σχόλια:

  1. Οταν ακομη οι δάσκαλοι με τον πενιχρό μισθό τους ηταν ευπρεπώς ενδεδυμένοι με σκούρο κουστούμι , λευκό πουκάμισο και σκούρα γραβάτα!!!Ετσι ενέπνεαν σεβασμό και πειθαρχία !!!!!
    Αργότερα τα ισοπεδώναμε ολα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο το πραγματικό “είναι” και όχι το επιφανειακό “φένεσθαι” μπορεί να εμπνεύσει αληθινό σεβασμό. Και ο αείμνηστος Μόσολας – ο σπουδαίος αυτός δάσκαλος- το επιβεβαιώνει. Δεν έγινε σεβαστός για το κουστούμι και τη γραβάτα που του επιβάλλονταν να φοράει. Αλλά για το ήθος του, το έργο και την προσφορά του στους εκατοντάδες μαθητές του που ευτύχησαν να τον έχουν δάσκαλο. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι “ευπρεπώς ενδεδυμένος”. Χωρίς σύμβολα εξουσίας. Διότι είναι παιδαγωγός και όχι εξουσιαστής.

      Διαγραφή
    2. Η ευπρεπής εμφάνιση δεν θεωρείται συμβολο εξουςιας, αλλα σεβασμού προς τους άλλους!!! Η εποχή για την οποια μιλαμε,ειναι η εποχή του πολυτονικού,της καθαρεύουσας και της μεγαλοπρεπους Ελληνικης γλώσσας!!!Το ήθος, το έργο και η προσφορά του αείμνηστου δασκάλου μας ,συμβάδιζαν αρμονικά με την ευπρεπέστατη παρουσία του!!!! Ο σεβασμός απερρεε απο ολα αυτα!!!! Οσο για την ένταση στην τοποθετηση σου περί "συμβόλων εξουςιας και εξουσιαστής ", αγαπητέ ανώνυμε, θα προτιμούσα να την εκφράσεις επωνύμως όπως κάνω κι εγω!!!

      Διαγραφή
    3. το πολυτονικό και την καραργηση της απλής καθαρεύουσας που διδασόμασταν, καταργήθηκαν επί υπ.παιδειας Γεωργίου Ράλλη το 1977; ή 1978 αν θυμαμαι καλά.Και τα μετέπειτα χρόνια με την δημοτική γλώσσα υπήρχαν αξιόλογοι δάσκαλοι- καθηγητές και αναντίρρητα βγήκαν και αξιολογότατοι επιστήμονες . Οσο για την ευπρεπή ενδυμασία κ.λπ οι καιροί , τότε, ήθελαν τον δημόσιο υπάλληλο και δη τον εκπαιδευτικό με κουστούμι και γραβάτα. Ακόμα στις μέρες μας στα Δικαστήρια οι Δικαστές και οι Δικηγόροι " επιβάλλεται" να είναι με γραβατα και μεχρι πριν λίγα χρόνια επιβάλλονταν και στη Βουλή οι βουλευτές να είναι με γραβάτα...σήμερα οι καιροί είναι άλλιώτικοι και αλλοίμονο αν δεν εναρμονιζόμασται με τη παρούσα ζωή. Εξάλλου τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ; Για τη συλλογη , διατήρηση και προβολή αυτού του ντοκουμέντου ( φωτο του 1938) δεν βλέπω να λέγεται τίποτα... γιατί ;
      Ν.ΜΕΜΟΣ

      Διαγραφή
  2. Για να ικανοποιήσω την ερώτηση με την οποια κλείνετε την προςωπικη σας τοποθετηση - ανάλυση εκτός θέματος της φωτογραφίας του 1938, θα πρέπει να έχετε δει δυο φωτογραφίες που ανήρτησα με το δημοτικό σχολείο Μυτικα, πολυ αργότερα χρονολογικά, αλλα πάντα με τους αείμνηστους δασκάλους μας Ανθουλα Ζαβογιανη και Νικόλαο Μοσολα!!! Τιμώντας έτσι την μνήμη τους, το ήθος τους και την παιδαγωγική προσφορά τους! Αυτα πρέπει να κρατήσουμε ως φυλαχτό μαζι με τις πολύτιμες αναμνήσεις μας, και θα παρακαλούσα να μην βαθύνουμε αλλο την ατμόσφαιρα με ανταλλαγές απαντήσεων !!! Ειναι πασιφανές οτι διαφωνούμε ριζικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο αείμνηστος Μόσολας εξακολουθεί , ως Δάσκαλος , να είναι κεφάλαιο για τον τόπο μας και για μενα προσωπικά . Και οι διαφωνίες κ. πολιτευτής του ΛΑΟΣ είναι στο νόημα της ζωής και της Δημοκρατίας ΜΑΣ !!! και φυσικά αποδεκτές και ευπρόσδεκτες. Εγω πιο πάνω δεν ομιλώ πολιτικά και ειλικρινά η παρέμβαση μου δεν ήταν προσωπική . Ηθελα να τονίσω ότι και σήμερα [ δίχως την απλή καθαρεύουσα (που πολλές φορές γραφω )] υπάρχουν αξιολογότατοι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες κάθε κλάδου που σπούδασαν με την δημοτική γλώσσα γιατί έτσι ήταν τα εκπαιδευτικά του Κράτους προγράμματα. Μην τα παίρνετε λοιπόν προσωπικά . Εξάλλου δεν γνωριζόμαστε κάν ....

      Διαγραφή
  3. η επιλογή στο ντύσιμο είναι έκφραση ελευθερίας και η επιβολή πράξη ανελευθερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς παρεξηγήσατε την τοποθετηση μου ! Δεν είχε καμμιά πολιτικη χροιά όπως της αποδίδετε, τονίζοντας ειρωνικά το " πολιτευτης του ΛΑΟΣ" , η δικη μου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ φτάνει πολυ πιο μακρια, δηλαδή να μην ειρωνεύομαι τον συνομιλητή μου, η τοποθετηση μου ηταν υμνος στο παρελθον Και δοξα στους δασκάλους που ειχαμε! Είχα ολο το δικαίωμα να το κάνω γιατι το εζηςα αυτο το σχολείο και το τιμώ!!!!Αλλωστε ειμαι και η ίδια εκπαιδευτικός και γνωριζω πολυ καλα το ρόλο του παιδαγωγού !!!!!! Μην μπείτε στον κόπο να μου απαντήσετε!!!! Για μένα η άτυχης συζήτηση με κάποιον που δεν γνωριζω , λήγει εδώ!! Αλλωστε απεχθάνομαι την εμπάθεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.