«Χριστός γεννάται σήμερον …»


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, ώρα 05:00 πρωινή. Ευφρόσυνα ήχησε η γλυκόλαλη καμπάνα του Αϊ-Νικόλα. Διαλάλησε πανταχόθεν το λυτρωτικό μήνυμα «Ιδού ετέχθη υμίν Σωτήρ, ος έστι Χριστός», «Ετέχθη υμίν τοις ανθρώποις…Προσέλαβε την ιδικήν μας ανθρωπίνην φύσιν….» (Λουκ. β’ 11).
Νύχτα βαθιά σ’ όλη την περίχωρο της Βηθλεέμ. Πυκνό, ψηλαφητό σκοτάδι στα λιβάδια της. Στις ποίμνες τα πρόβατα ησύχαζαν από νωρίς και μόνο οι αγραυλούντες ποιμένες αγρυπνούσαν με τεταμένη την προσοχή για την ασφάλεια των ζώων τους.
Το σκότος της νύχτας υποχώρησε απροσδόκητα. Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά τους κι ένα ουράνιο Θείο Φως τους περικύκλωσε. Θάμπωσαν τα μάτια τους πρωτόγνωρα από την απερίγραπτη φωτεινότητα του Θείου Φωτός και την υπερφυσική παρουσία του αγγέλου «και εφοβήθησαν φόβον μέγαν» (Λουκ. β’ 8).
Απλοί και ανεπιτήδευτοι οι ποιμένες, μακριά από την οίηση και την αλαζονεία, σπεύδουν και προσκυνούν τον τεχθέντα Σωτήρα, σπαργανωμένο στη φάτνη. Δοξολογούν τον Θεό για όσα τα μάτια τους αξιώθηκαν να δουν. Αλλά και οι σοφοί της ανατολής, αναζητούν τον τεχθέντα Βασιλέα. Το αστέρι, χαροποιό, θείο, οδηγεί τους μάγους. Τα άλογα ζώα ζεσταίνουν το Θείο Βρέφος.

«Την άγια νύχτα τη χριστουγεννιάτικη 
λυγούν τα πόδια
και προσκυνούν γονατιστά
στη φάτνη τους τ’ άδολα τα βόδια» 
(Γ. Δροσίνης)

Η δημιουργία, έλλογη και άλογη, εγείρεται και υποδέχεται με έκσταση και φόβο τον Λόγο του Θεού. Πλημμυρίζει και δονείται η Θεία ατμόσφαιρα του ναού του χωριού μας από γλυκόφθογγους ύμνους που γοητεύουν τον νου και την καρδιά μας. Ο μεγάλος πολυέλαιος στη μέση της εκκλησίας αναμμένος. Φως! Γλυκό, ιλαρό φως, φωτίζει τις εικόνες. Στο ιερό φωτίζεται κι η Παναγία με τον Χριστό αγκαλιά της!
Δοξάζουμε τον νεογέννητο Χριστό. Παναρμόνια συμφωνία γλυκών ψαλμωδιών από τον παπα-Γιώργη και τους ιεροψάλτες συνεπαίρνει τις καρδιές μας και όλο το εκκλησίασμα, αρκετά μεγάλο, με ψαλμό δοξάζει τον νεογέννητο Χριστό.
Χριστούγεννα! «Τούτο εορτάζομεν επιδημίαν Θεού προς ανθρώπους, ίνα προς Θεόν …. επανέλθωμεν» (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Λόγος ΛΗ’).
Γεννάται κι εφέτος ο Χριστός μέσα στη δική μας ανθρώπινη πραγματικότητα και μέσα στη ζωή μας... Έρχεται και πάλι για σένα, για μένα, για όλους. Κι είναι σήμερα τόσο αδήριτη η ανάγκη της ψυχής μας, όσο ο κόσμος εκλογικεύεται και εκκοσμικεύεται.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.