Σήμερον τα Φώτα... στον Μύτικα. Φωτογραφίες και video.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.
Βίντεο: ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS.
Φωτογραφίες: ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS & Αλ. Παπαναστάσης.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και εφέτος τα Θεοφάνεια στον Μύτικα. Πολυπληθές το εκκλησίασμα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τα Θεοφάνεια είναι η αρχαιότερη ακίνητη Δεσποτική εορτή, που εορτάζεται από όλο τον χριστιανικό κόσμο στις 6 Ιανουαρίου.
Την ημέρα αυτή εορτάζουμε τη Βάπτιση του Κυρίου από τον Πρόδρομο Ιωάννη, την οποία μαρτυρούν και οι 4 Ευαγγελισταί. Λέγεται η εορτή Θεοφάνεια, γιατί την ώρα που εβαπτίζετο ο Χριστός, έχουμε οπτική φανέρωση ολοκλήρου της Αγίας Τριάδος.
Ο Υιός και Λόγος του Θεού ο ενανθρωπήσας Χριστός, βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό. Η φωνή του Θεού Πατέρα ακούεται από τον ουρανό και βεβαιώνει ότι αυτός είναι ο Υιός του ο αγαπητός. Το Πανάγιον Πνεύμα «εν είδει περιστεράς» κατεβαίνει επάνω στον Ιησού που βαπτίζεται. Και όπως το Άγιον Πνεύμα κατά τη δημιουργία «επεφέρετο επάνω του ύδατος» και ανάδειξε τη ζωή, έτσι και τώρα στη Βάπτιση υπερίπταται επάνω των Ιορδανίων υδάτων και χαρίζει τη δεύτερη αναγέννηση του ανθρώπου και ολοκλήρου της κτίσεως.
Κατάπληκτους μας αφήνει η απαραμίλλου κάλλους πλουσιωτάτη υμνογραφία της εορτής. Περιλαμβάνει τους λαμπρότερους ύμνους των πιο μεγάλων μελωδών μας.
Ο παπά - Γιώργης και οι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας και ο Γιώργος Καραβιάς με τα μελίσματά τους απέδωσαν με θαυμαστό και δεξιοτεχνικό τρόπο τα τροπάρια, αναγνώσματα, ευχές και το απολυτίκιο.

  «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου, Κύριε,
η της Τριάδος εφανερώθης προσκύνησις.
Του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι,
αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα.

Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του Λόγου το ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός και τον κόσμο φωτίσας, δόξά σοι».

«Φως εκ φωτός, έλαμψε τω κόσμω, Χριστός ο Θεός ημών ο επιφανείς Θεός. Τούτον λαοί προσκυνήσωμεν».
Τα Θεοφάνεια λέγονται και Φώτα, γιατί κατά την ημέρα αυτή βαπτίζονταν ομαδικά όσοι ήταν έτοιμοι για το Φώτισμα (=Βάπτισμα). Οι νεοφώτιστοι φορούσαν λευκά ρούχα, κρατούσαν άσπρες λαμπάδες, καθώς και όλοι οι συγγενείς και φίλοι τους και έτσι δημιουργούταν μια ατμόσφαιρα γεμάτη φως και χαρά.
Μετά τη λειτουργία τελέστηκε η ακολουθία του Μέγα Αγιασμού και στη συνέχεια έγινε η κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα. Το νερό αγιάζεται και γίνεται ένα μέσο για να έλθει η χάρη και ευλογία του Θεού στους ανθρώπους, και στα αντικείμενα που ραντίζονται με το αγιασμένο νερό.
«Σήμερον τα του Ιορδάνου νάματα εις ιάματα μεταποιείται τη του Κυρίου παρουσία. Σήμερον ρείθροις μυστικοίς, πάσα η κτίσις αρδεύεται... Μέγας ει, Κύριε, και θαυμαστά τα έργα σου» (ευχή Αγ.Σωφρονίου).
Τον Σταυρό έπιασε ο “μετρ του είδους” Νίκος Καρδής. Έτερος βουτηχτής ήταν ο Παρασκευάς Παπανικόλας. Και φέτος τηρήθηκε το έθιμο του εμβαπτίσματος των πορτοκαλιών.
Τα Φώτα ας γίνουν η αφετηρία να περάσουμε από τη ρευστότητα και ρυπαρότητα του παρόντος βίου, στον ανακαινισμό του έσω μας, αφού το Βάπτισμα του Κυρίου προτυπώνει το δικό μας βάπτισμα, το μπόλιασμα μας στο σώμα του Χριστού. Το αγιασμένο νερό των Θεοφανίων να γίνει «ύδωρ αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον».
Και του χρόνου!






















































1 σχόλιο:

  1. Αντε και του χρονου. Με Υγεια και Φωτιση. Καλη Χρονια Μυτικιωτες και Μυτικιωτισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.